Kotka Steam Breweryn perustaja Kari-Jukka Koivistoinen on merimies henkeen ja vereen. Hänelle meri on kaikki, ja itsestään selvästi historiallisen Kotkan höyrypanimon tiloissa nelisen vuotta toimineen panimon logossa on lokki. Ei kuitenkaan mikä tahansa lokinroikale, vaan Heiskaseksi nimetty, sarjakuvataiteilija Milla Paloniemen luoma lokki, joka luulee olevansa kotka.

Panimo elää mukana Ruotsinsalmen taistelun huumassa. Vuonna 1790 Kotkan edustalla käytyä, Itämeren merkittävintä meritaistelua esittelevä näyttely on ollut Merikeskus Wellamon hitti viime vuodesta lähtien, ja tälle kesälle paikalliset yrittäjät ovat luoneet näyttelylle oheistuotteita kuten historiallisen illallisen ja risteilyn aidoille taistelupaikoille. Myös oluttastingin voi saada historiallisella teemalla.

Joe Jordan ja Captain Marshall

Panimolle menijää saattaa tänä vuonna tulla vastaan kapteeniluutnantti Joe Jordan. Hän on venäläisen soutufregatti St. Nikolain komentajan, kapteeni Samuel Marshallin kollegoja, ja tullut paikalle kostyymissaan kertomaan Ruotsinsalmen toisesta meritaistelusta ja sen kyseenalaisesta sankarista.

– Kun minulla ei ole tilaisuutta näyttää teille, miten voitan, minä näytän teille, miten on osattava kuolla, Joe Jordan siteeraa häviön hetkellä mereen hypännyttä kapteeni Marshallia.

Kovan onnen soturi inspiroi Kotka Steam Brewerya valmistamaan Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttelylle nimikko-oluen.

Koivistoinen näkee Marshall-oluen jatkumona Pyynikin Amiraalille, ainakin löyhästi, onhan molemmissa meriaihe. Hän on poiminut tölkkiin kuusi erilaista otosta Johan Schoultzin Ruotsinsalmen taistelua esittävästä teoksesta, eli oluen voi löytää kuudella erilaisella etiketillä.

Oluenpanossa kunnioitettiin historiaa käyttämällä ruotsalaista ja venäläistä humalaa.

– Sikahintaista! Mutta todella mielenkiintoista käyttää tällaisia vähemmän tunnettuja humalalajikkeita, ruotsalaisia Hulla Norrgårdia ja Korstaa sekä venäläistä Istraa, Koivistoinen toteaa.

Innoittajana on tietyllä tasolla ollut myös Ahvenanmaalta löytynyt hylkyolut, joka on ajoitettu 1840-luvulle. Kotkan edustalla merenpohja on täynnään hylkyjä, joita ei ole vielä kattavasti tutkittu, joten oluentekijä toivoo, että sukeltajat tekisivät täälläkin löytöjä ja Kotka saisi oman hylkyoluen siemenen.

Alun perin näyttelyn avajaisiin suunniteltu olut on parhaimmillaan tuoreena, juuri nyt. Ja Joe Jordan, hän on oikeasti kaikkien tuntema kotkalainen näyttelijä Matti Taskinen, kokenut historiallisten roolien esittäjä.

Panimon nimikko-olut: Steam Beer lager

Höyrypanimossa tehdään tietysti myös höyryolutta. Panimon nimessä höyry viittaa käyttövoimaan, mutta oluessa viitekehys on toinen. Steam Beer Lagerin esikuva on Kaliforniassa Anchorin panimolla yksinoikeudella pantu olut.

– Anchorilla olut käy avosammioissa, lämpimässä ilmanalassa niin voimallisesti, että ikkunat höyrystyvät. Tämä on minun lempitarinani niistä lukuisista selityksistä, joita höyryolueen liittyy. Muut jenkkipanimot tekevät samantyylistä olutta common beer -nimellä, Koivistoinen juttelee.

Kenties tämä olut muistuttaa sitä, mitä merisotilaat nauttivat osana palkkaansa.

Koivistoinen on ihastunut tähän tyyliin sen hedelmäisyyden ansiosta. Hedelmäisyyttä ja samalla paksumpi suutuntuma syntyy lagerolueen, kun se saa käydä tavanomaista lämpimämmässä. Kotka Steam Breweryn oluista juuri lempeä Steam Beer Lager on tykätyin ja laajimmalle levinnyt.

Merimiesteemalla jatketaan maistelua: portteriksi mieto, vain 4,7-prosenttinen Bird Porter on saanut lempinimen pikkuportteri. Paahteisuus ja hedelmäisyys ovat isomman portterin veroiset. Kenties tämä olut muistuttaa sitä, mitä merisotilaat nauttivat osana palkkaansa.

– Olut oli ennen paksumpaa ja ruokaisampaa. Se oli usein myös hyvin mietoa, koska se oli ennen kaikkea työmiesten ja sotilaiden ravintoa, Joe Jordan pohtii.

Kotka Steam Breweryn merellisten oluiden sarja jatkuu vielä Albatrossi IPAn verran. White IPAn nimessä oleva albatrossi on Kap Hornin kiertäjien tunnus. Lintukaljoiksikin näitä oluita leikkisästi kutsutaan.

Albatrossi IPAn uusi muoto

Kotka Steam Brewery on marraskuusta lähtien pitänyt panimopuodin lisäksi oluthuonetta ja pienpanimomyymälää kotkalaisessa ostoskeskuksessa.

– Aluksi oli tarkoitus pitää pop-up, mutta ihastuimme paikkaan ja jäimme Pasaatiin. Kohta laajennamme ja avaamme jäätelöbaarin, Koivistoinen kertoo.

Olut ja jäätelö kuulostaa yllättävältä yhdistelmältä. Taustalla on haminalainen jäätelötehdas Il Duo, jonka kaverit ehdottivat olutjäätelön tekemistä. Koe-eriä maistettuaan Koivistoinen ihastui välittömästi, ja parhaaseen jäätelösesonkiin panimo ja jäätelötehdas lanseerasivat uuden tuotesarjan: olutgelatot.

Italialaiseen tyyliin valmistetuissa jäätelöissä yhdistyvät olut ja raikkaat hedelmät ja marjat. Portterille on paritettu suklaa, itsestään selvästi.

Albatrossi IPAn parina on sitruuna, ja yhdessä ne muodostavat todella herkullisen, raikkaan maun. Humala kutittelee hieman kieltä ja maistuu juuri oikealla tavalla hyytävässä kesäherkussa.