Viime vuonna avautunut Merikeskus Wellamon Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttely kertoo nykyisen Kotkan edustalla käydyn Itämeren suurimman meritaistelun ja sen jälkeen rakennetun linnoituskaupungin tarinan 3D-mallinnoksia ja uusinta peliteknologiaa hyödyntäen.

Sodan raadollisuus vyöryy virtuaaliteknologian keinoin kävijän ympärille kymmenmetrisen seinän mitalla, 35 neliömetrin kokoisena kaarena. Taisteluesityksen kokemiseen ei tarvitse virtuaalilaseja, vaan sitä voi seurata tilassa vapaasti liikkuen.

Aikakauden tunnelmaan pääsee myös monin muin keinoin: aidoille taistelupaikoille järjestetään opastettuja risteilyjä, ja historian henkilöt kutsuvat illalliselle kanssaan.

Ruotsinsalmen taistelussa isossa roolissa ollut venäläisen soutufregatti St. Nikolain komentaja, kapteeni Marshall inspiroi Kotka Steam Brewerya valmistamaan näyttelylle nimikko-oluen.

Serkkuillallinen Katariina Suuren ja Kustaa III:n seurassa

Vuoden 2021 Kotka herättää 1700-luvun ihmiskohtalot eloon. Ravintola Meriniemi Kotkan pienvenesatamassa on täydellinen miljöö kesäiselle illalliselle, jolla vieraat pääsevät osaksi Katariina Suuren ja Kustaa III:n seurueita.

Robin Holmberg.

Itku ja Nauru Tuotannon toteuttama illallinen yhdistää raikkaasti teatterin ja ruuan. Meriniemen nuori keittiöpäällikkö Robin Holmberg ylittää itsensä: ensi-illassa nautittiin ensimmäinen seitsemän ruokalajin menu kautta aikain, jonka Holmberg on luonut. Ja millainen menu se olikaan, hyvinkin keisarinnan ja kuninkaan arvon mukainen!

Ruhtinatar Daskova Katariina Suuren seurueesta toimii illan juontajana ja kertoo ruokalajeista tyylin mukaisesti. Menua luodessaan Holmberg ei ole pitäytynyt historiallisissa ruokalajeissa, mutta maut ja esillepano soljahtavat hyvin epookkiin. Menu on kaikin puolin uskottava ja tilanteeseen sopiva, koostuu pienistä annoksista ja tulee passelisti esiteltyä.

Alkuun nautitaan ”pieniä suupaloja pienessä linnoituskaupungissa”, kuten keisarinna toteaa Pietarhovista miltei erämaahan Suomen perukoille lähdettyään.

Alkukeittoa seuraa ”lihaleike”, tuttavallisemmin tartar, graavatulla keltuaisella. Kun chef Holmberg pääsee vauhtiin, alkaa kastikkeissa olla makua: kampasimpukat, kaali ja fenkoli saavat seurakseen upean valkoviinivaahdon.

Väliruokana nautitaan Limoncello-sorbetti. Pääruokana ”vaaleaa lihaa” eli ankanrintaa jälleen erinomaisella kirsikka-punaviinikastikkeella, itse tehtyyn lihaliemeen.

Vaalea liha on kuin rauhanlippu – ruokaillaan siis rauhassa.

Juustot seurue on tuonut Pietarista, kuten viinitkin, varmistaakseen että tarjoilu on kunnossa periferiassa. Jälkiruuan Katariina Suuri haluaa tarjota portviinin kanssa; silloinhan suklaa on täydellinen pari. Annoksista juuri pienistä suklaabrownieista ja laventelimoussesta koottu jälkiruoka on muodoltaan kaikkein modernein, toki hyvin herkullinen sekin.

– Pyrin toteuttamaan menun toiveiden mukaan, tärkeintä oli kotimaisuus. Minusta tärkeintä on mennä kauden mukaan, silloin ruoka maistuu parhaalta. Menussahan oli mukana muun muassa saaristolaisleipää, kauden juttuja kuten parsamoussea ja kotimaista nautaa, keittiöpäällikkö Holmberg kertoo.

Taidokkaasti luotu menu uhkaa silti jäädä esityksen varjon. Käsikirjoittaja Hannu Lehtinen on luonut hauskasti soljuvan tarinan, jossa serkukset naljailevat toisilleen hyväntahtoisesti, mutta kuitenkin tulevia taisteluita enteillen. Kustaa III haluaisi sopia etupiirijaosta, mutta Katariina Suuri ei lämpene ajatukselle. ”Vaalea liha on kuin rauhanlippu – ruokaillaan siis rauhassa”, hän kuittaa neuvotteluehdotukset.

– Tällaisessa illassa on niin monta liikkuvaa osaa, on onnea jos saa kaikki palaset loksautettua kohdalleen! Mielenkiintoinen hanke, en ole koskaan tehnyt tuollaista teatterin oheen, Holmberg sanoo.

Illallinen voi olla hyvin yllättäväkin, vieraista riippuen. Jokainen saa ennen pöytään istuutumista nimikortin, jossa kerrotaan hänen roolinsa illallisella. Kustaa III:n seurueessa on muun muassa aivan Kotkan naapurista, Pernajasta syntyisin oleva kreivi Gustaf Philip Creutz, joka teki huikean uran Ruotsin kuningaskunnassa. Malmgårdin kartanon isännästä tuli Uppsalan yliopiston kansleri, valtaneuvos ja valtakunnankanslian kansliapresidentti hänen toimittuaan Ruotsin suurlähettiläänä Pariisissa. Kosmopoliitti oli myös runoilija, jonka runoja Kustaa III rakasti siinä määrin, että lausuu niitä tälläkin illallisella sydäntä riipaisevalla tavalla. Vierailla on lupa osallistua keskusteluun – minun Creutzini lähinnä kiitteli kuningasta hienoista runovalinnoista.

Pukudraaman ja gastronomian yhdistelmä on saatu Kotkassa toimimaan mainiosti. Esitys on suunnattu ryhmille, mutta suunnitteilla on myös muutamia yleisölle avoimia iltoja. Meriniemen ohella näyttämönä tulevat toimimaan Kotkan klubi ja kesäravintola Vaakku, jonka ikkunoista avautuvat näkymät Ruotsinsalmelle.

Merikeskus Wellamon näyttely Kohtalona Ruotsinsalmi on monivuotinen. Vuoteen 2027 esillä olevan näyttelyn ovat tuottaneet Suomen merimuseo ja Kymenlaakson museo.