Kotkan edustalla sijaitsevalla pienellä linnakesaarella voi uida ja tutustua muinaismuistoihin, sillä alue on Ruotsinsalmen taistelualuetta ja kuulut meritaistelut käytiin aivan ravintolan ikkunoiden alla. Parasta onkin istahtaa valtavalle terassille ja nauttia Vaakun antimista upeilla merinäkymillä.

Niko Löyttynen.

Kotkan klubin yrittäjät Niina Utter ja Niko Löyttynen ovat kuudetta kesää myös Varissaaren yrittäjiä. He ovat avanneet ravintolasta merinäköalat ja luoneet modernin kesämenun, joka palvelee monenlaisia kävijöitä. Aivan aluksi he myös hankkivat yhteysalukseksi sopivan veneen, ja Löyttynen pätevöityi kippariksi.

Kesä 2020 oli kotkalaisille ravintoloille hyvä, ja hulinaan on varauduttu jälleen tänä kesänä. Väkeä purskahtaa Kotkaan pariin otteeseen vähän isomminkin, kun laivayhtiöiden korona-ajan erikoisuus, Kotkan-risteily, tuo kaupunkiin kerralla arviolta jopa parituhatta kävijää.

Herkkusuulle neljän ruokalajin maistelumenu

Kesäravintoloissa haetaan usein helppoutta. Vaakussa on kuitenkin lupa herkutella myös pitkän kaavan mukaan, ja Ari Lampiahon luoma neljän ruokalajin maistelumenu merellisissä puitteissa on täydellistä kesähemmottelua. Vinkki: ota kolmen ruokalajin menu ja lisää kuudella eurolla siihen toinenkin pääruoka.

Keittiöpäällikkö Ari Lampiaho.

Myös viinit ovat Niina Utterin yhdessä henkilökuntansa kanssa huolella valitsemia, esimerkiksi aperitiivina tarjoiltu Champagne Pierre Mignon Prestige Brut yllätti saarioloissa iloisesti.

Maistelumenun avasi kesän alussa korvasienikeitto. Sesongin edetessä on mahdollista, että Lampiaho vaihtaa raaka-aineita. Pippuriselle, paksulle keitolle vastapainoa toi Baudoin Millet Chablis.

Toisena ruokalajina lähikalaa rakastava Lampiaho tarjoilee siikaa Kaunissaaresta. Elegantti ja herkullinen annos ui kurkusta alas O:tu Sauvignon Blancin siivittämänä.

Pääruokana on grillattu karitsankare grillikasvisten, paahdetun perunan ja timjamikastikkeen kera. Sen juomapari on kesäpäivän helmi, upeasti ikääntynyt Cune Rioja Gran Reserva vuodelta 2012.

Menunautinto Vaakussa viimeistellään sitruunamarenkikakulla. Upea kokonaisuus, jota idyllinen merimaisema ja reipas palvelu tukevat parhaalla mahdollisella tavalla.

Vaakussa nautitaan erityisen paljon päivän saalista ja burgereita, mutta koska asiakkaina on paljon myös ryhmiä ja yrityksiä, myös menu on suosittu. Syksyn rapujuhlia odottavat niin ravintoloitsijat kuin asiakkaat.

Kauden huipennukseksi Utter lupaa tänäkin vuonna mahtavan ilotulituksen - jos ei Suomen suurimman, niin ainakin lähelle - venetsialaisviikonloppuna.

– Meidän ilotulituksemme näkyy Haminaan asti!

Vauhdikas ravintoloitsija

Viime vuonna Kotkan Yrittäjien Nuori Yrittäjä -palkinnon pokanneella yrittäjäpariskunnalla riittää virtaa, eikä Vaakku ei ole heidän ainoa kesäprojektinsa.

Tänä vuonna uutuuksia on kaksi: välimerellinen ravintola Tori avautui Kotkan torille kesäkuussa. Niina Utter kertoi olevansa todella innoissaan keittiömestari Jarkko Räsäsen luomasta menusta, jossa kaikki lähtee pastasta. Myös leipään satsataan: leipuri Roope Tuukkanen on rekrytoitu helsinkiläisravintola BasBasista. Ravintolan somistukseksi sopivien kasvien listan Utter sai Kotkan kaupunginpuutarhuri Marko Pesulta.

- Meillä on vahva torikulttuuri. Haaveilen myös joulumarkkinoiden järjestämisestä, Utter tunnelmoi kesähelteillä.

Hänellä on suunnitelmissa myös uusi kahvila Katariinan meripuistoon. Se avautuu upealle näköalapaikalle toiveiden mukaan vielä loppuvuoden aikana. Puistot kuuluvat Kotkan kaupungin strategiaan, ja niistä vastuussa olevalla kaupunginpuutarhurilla on keskimääräistä suurempi rooli kaikessa, mitä kaupungissa tapahtuu.

Katariinan meripuisto.

- Voisin verrata rooliani siihen, miten kokin työ on muuttunut: julkisuuden vaatimuksen myötä sekä puutarhurin että kokin toivotaan nykyään tulevan esiin. Kotkassa on mahtavaa olla töissä, sillä kaupunki on osoittanut, että vaikka se olisi taloudellisesti huonossa kunnossa, silti voi tehdä paljon. Puistojen Kotka on edelläkävijä, Katariinan meripuisto on esimerkiksi määritellyt, mikä on kansanpuisto, Pesu toteaa.

Puistokierroksella kannattaa muistaa myös Sapokan puisto japanilaisine osioineen ja vesiputouksineen. Katariinan meripuisto, entisellä jalostamoalueella peräti 20 hehtaarin alueelle leviävä luomus, on kuitenkin kesäisen retken must-kohde, jossa viihtyy merituulen hellittävänä pitkään.