Koululaiset tarjoilevat kasvisruokaa Lahdessa

Lahden Kariston koulussa oppilaat ovat innostuneita kasvisruokateemasta ja ovat kokeilleet sitä viime vuoden Syödään yhdessä –oppimiskokonaisuuden yhteydessä.

Koululaiset pääsevät itse tekemään ruokaa läheisilleen koulun keittiössä yhdessä alan harrastajien ja ammattilaisten kanssa.

Lahden Kariston koulussa oppilaat ovat innostuneita kasvisruokateemasta. Opettajansa Johanna Ojamon johdolla koulun viidesluokkalaiset ovat leiponeet ja suunnitelleet kasvisaterioita ottaen huomioon terveellisyyden, ravintosisällöt ja lähiruokaperiaatteen.

Lauantaina 14. huhtikuuta koululaiset käyttävät vapaapäivänsä tarjotakseen omille läheisilleen, perheille, sukulaisille ja tuttaville itse suunnittelemansa kolmen ruokalajin menun, joka perustuu kasvisruokateemaan.

Tapahtumaan he saavat avukseen Paistinkääntäjien Lahden voutikunnan ruokaharrastajia, jotka ovat vuodesta 2003 lähtien tukeneet näitä koululaistapahtumia ohjaamalla lasten ruoanvalmistusta sekä auttamalla  tarjoilussa ja esillepanossa tapahtuman aikana.

Tarvikkeet, keittiön tilat ja ammattilaisten apu saadaan lahjoituksina ja tapahtuman tuotto käytetään kokonaan luokan toimintaan, esimerkiksi kuljetuksiin tai kulttuuritilaisuuksiin.

Tänä vuonna Karistoon odotetaan jopa 180 ruokavierasta.

Koululaiset ruokailevat yhdessä perheidensä kanssa ja saavat nauttia onnistuneen työskentelyn herkullisesta lopputuloksesta Paistinkääntäjien huolehtiessa tarjoilusta ja loppusiivouksesta.

Näiden tapahtumien vaikutuksesta toteutuu paistinkääntäjien mukaan samalla tärkeä kasvatustavoite, ruokailukulttuuriin tutustuminen ja yhteisten ruokahetkien vaaliminen. Tapahtuman toivotaan innostavan lapsia ruoanvalmistukseen, yhdistävän perheitä hyvän ruoan ääreen ja auttamaan kevään juhlien valmisteluissa. Kasvisruokateema ottaa huomioon ja lisää tietoisuutta ruoantuotannon vaikutuksesta ilmaston kehitykseen.

Tapahtuman menu

  • Tacosalaatti, itseleivotut sämpylät, voi
  • Kasvislasagne lisäkesalaatilla
  • Omenapiirakka ja vaniljakermavaahto