Lounaan alkupalat tarjoilee keittiömestari Arto Rastas, toinen juhlamenun suunnittelijoista. Tempaus on osa virallista Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa.

– Idea on mielestäni loistava. Juuri tällaisilla tapahtumilla saadaan tuotua Suomen 100-vuotisjuhlaa kaikille iästä riippumatta. Suunnittelimme Suomen suurlähetystöissä juhlavuoden tilaisuuksissa tarjoiltavan 100-vuotisjuhlamenun yhdessä Kim Palhusin kanssa. Olen todella otettu, että menusta saadaan palasia myös kouluruokailuun. Odotan tempaukselle innokasta vastaanottoa ja toivon, että satavuotiaan Suomen ruokakulttuuri kiinnostaa myös nuorempaa ikäpolvea, Rastas sanoo.

Timjamin emännän Merja Jokiniemen mukaan Rastaan pyytäminen vierailevaksi tähdeksi tuntui itsestään selvältä siinä vaiheessa, kun hän hoksasi, että Timjamin 10-vuotisjuhla osuu myös Suomen juhlavuoteen ja Rastas on ollut mukana suunnittelemassa virallista juhlamenua.

– On hienoa saada yhteistyökumppaniksi tamperelainen ravintola-alan konkari, joka omassa työssään liputtaa puhtaan ruoan ja aitojen makujen puolesta – kuten me Timjamissakin. Juhlalounaalla tarjoamme omille asiakkaillemme virallisesta juhlamenusta poimittuja makuelämyksiä kolmen ruokalajin koululounaalla alku-, pää- ja jälkiruokineen. Artolta sain muutaman hyvän idean menun viimeistelyyn, Jokiniemi kertoo.

Lounaalla vaalitaan puhdasta ruokaa, aitoja makuja ja hyvää ruokakulttuuria. Rastaan mukaan Timjami on kouluruokailun suunnannäyttäjä.

– Kouluruoka on paljon puhuttu aihe, ja Timjamin tyyli toteuttaa asioita on hyvin edistyksellinen. Muiden olisi hyvä ottaa tästä oppia. Yleisesti ajatellen luomuruuan tuominen kouluun on edelläkävijän hommaa juuri tällä hetkellä, mutta toivottavasti tulevaisuudessa yhä useampi kouluruokala voisi tehdä samoin. Itse suhtaudun luomuun innokkaasti ja olen iloinen nähdessäni sen käytön kasvavan koko ajan niin ravintola- kuin arkiruokailussakin.

– Kaikessa ruuanlaitossa on mielestäni pohjimmiltaan kyse hyvistä raaka-aineista, ruoan kunnioituksesta ja oikeista valmistusmenetelmistä, on kyse sitten fine diningista, kouluruuasta, työpaikkalounaasta tai kotona valmistetusta ateriasta, Jokiniemi täydentää.

Lounastempauksen lisäksi oppilasravintola Timjami juhlistaa omaa 10-vuotispäiväänsä ja satavuotiasta Suomea myös arvokkaalla iltatilaisuudella 6. huhtikuuta. Kutsuvieraiksi saapuu ravintolan ja koulun henkilökuntaa, oppilaita ja sidosryhmiä sekä luomuvaikuttajia.