Kuvassa Maija Nuotio, Tanja Rautiainen ja Hanna Katajamäki Rauman Nanun koulusta
Kuvassa Maija Nuotio, Tanja Rautiainen ja Hanna Katajamäki Rauman Nanun koulusta

Kouluruokakilpailun finalistit selvillä

Helsingin, Kajaanin, Kuopion, Mäntsälän, Rauman ja Vantaan koulukeittiöiden tiimit kisaavat Gastro Helsinki -tapahtumassa maaliskuussa valtakunnallisen Kouluruokakilpailun finaalissa.

Viidettä kertaa järjestettävä Kouluruokakilpailun finalisteiksi ovat valikoituneet Sakarinmäen, Neulamäen, Riihenmäen, Nanun ja Länsimäen koulut sekä Lehtinkankaan Monitoimitalo.

Kouluruokakilpailussa tuotetaan kouluihin uusia reseptejä ja toimivia, ympäristön huomioivia työtapoja. Tyhjä lautanen on järjestäjien mukaan ilmastoteko.

– Kannustimme kilpailijoita katsomaan kouluruokaa uusin silmin ja lasten tasolta. Finaaliin päässeet joukkueet ovat selkeästi innovoineet tuoreita ja nykyaikaisia reseptejä. Ruokamaailman trendit heijastuvat myös finaaliresepteihin, joissa näkyy kasvisten ja kasviproteiinien käytön lisääntyminen sekä järvikalat, jotka ovat uineet muun muassa paistokseen ja burgeriin, kertoo IsoMitan Brand & Training Manager Jutta Kontinen.

Ensimmäisessä vaiheessa tiimit osallistuivat kilpailuun suunnittelemalla kolme maistuvaa ja lapsille mieluisaa ateriakokonaisuutta resepteineen. Kouluruoan parhaat tuomarit eli lapset arvioivat kaikki kisaan ilmoitetut liha-, kala- ja kasvisruoat koululounaillaan. Esikarsinnoista nousi esiin kuusi Suomen kovinta suurkeittiöissä toimivaa tiimiä, jotka kohtaavat finaalissa 11. maaliskuuta Gastro Helsinki -messuilla.

Huomio kiinnittyy ruokahävikkiin ja tekijöiden arvostukseen

Kouluruokakilpailussa on kiinnitetty huomiota ruokahävikin vähentämiseen. Koko Suomen ravintola-alan ruokahävikki on 75–85 miljoonaa kiloa vuodessa. Suurin osa tästä syntyy linjastoruokailujen tarjoilutähteistä ja ylivalmistetusta ruoasta, joka ei voida hyödyntää uudelleen. Kouluissa ruokahävikki on noin 20 prosenttia, kun vastaava luku kodeissa on vain 6 prosenttia.

– Lapsille maistuva ruoka on ehdottomasti toimiva tapa vähentää ruokahävikkiä. Lautasten tyhjentyminen taataan valitsemalla laadukkaasti valmistettuja tuotteita, joiden tuotekehitysvaiheessa on jo huomioitu niiden käyttö suomalaisessa kouluruokailussa. Koulukeittiöissä tehdään lakien ja määräysten mukaisia ja herkullisia annoksia pienillä määrärahoilla.

Kouluruokakilpailu haluaakin nostaa kouluruoan tekijöiden ja heidän ammattitaitonsa arvostusta.

– Oman työn arvon esille nouseminen on tärkeää myös työmotivaatiolle ja itsetunnolle. Meillä on Suomessa ainutlaatuinen kouluruoka ja todella upeita keittiöammattilaisia.

kouluruokakilpailu.fi

Valtakunnallisen
kouluruokakilpailun finalistit

 

  • Helsinki: Sakarinmäen koulu, Sodexo Oy Joachim Paajanen, Pauliina Finnbäck, Hanna Vainionpää
  • Kajaani: Lehtikankaan Monitoimitalo, Kajaanin Mamselli
    Taru Kemppainen, Teija Partanen, Hanna Ojalehto

  • Kuopio: Neulamäen koulu, Servica Oy
    Heli Kukkonen, Raili Tapaninen, Eira Ruotsalainen

  • Mäntsälä: Riihenmäen koulu, Mäntsälän keskuskeittiö ISS Palvelut Oy
    Jukka Kanerva, Johanna Mertakorpi ja Suvi Kallio

  • Rauma: Nanun koulu, Nanun tuotantokeittiö
    Maija Nuotio, Tanja Rautiainen ja Hanna Katajamäki

  • Vantaa: Länsimäen koulu, Vantti
    Sini Tiensivu, Minna Peippo ja Bao Jing Yao


    Kuvassa Raili Tapaninen, Heli Kukkonen ja Eira Ruotsalainen Kuopion Neulamäen koulusta.

Kuvassa Pauliina Finnbäck, Joachim Paajanen ja Hanna Vainionpää Helsingin Sakarinmäen koulusta.

Kuvassa Hanna Ojalehto, Teija Partanen ja Taru Kemppainen Kajaanin Lehtikankaan Monitoimitalosta.

Kuvassa Johanna Mertakorpi, Jukka Kanerva ja Suvi Kallio Mäntsälän Riihenmäen koulusta.

Kuvassa Minna Peippo, Sini Tiensivu ja Bao Yao Vantaan Länsimäen koulusta.