Bocuse d’Or Academy Finlandin presidentti Matti Jämsén on vakuuttunut siitä, että Suomen edustajan paikasta kisaa kenties kaikkien aikojen kovin joukko. Sillä on merkitystä: Suomi haluaa kipeästi murtaa mitalisijojen taian ja ottaa vihdoin paikkansa podiumilla.

Suomen seuraava edustaja on Mikko Kaukonen, Erik Mansikka, Kalle Tanner tai Tommi Tuominen. Jokaisella on valttinsa – kokemusta kisaamisesta, Vuoden Kokki -voittoja, Bocuse-kytköksiä.

– Olen erittäin tyytyväinen karsintakilpailijoiden tasoon. Tästä tulee mahdollisesti Suomen kovatasoisin Bocuse d’Or -karsinta tähän mennessä: Meillä on neljä vahvaa, potentiaalista ehdokasta. Kilpaileminen ja myös Bocuse d’Or -kisatoiminta on kaikille kandidaateille tuttua. Kilpailijoilla on ammatilliset taidot ja näkemys, joilla voimme yltää vuonna 2021 Bocuse d’Or -finaalissa palkintosijoille, Jämsén toteaa.

Kilpailijat saivat perjantaina tehtävänsä: Heitä odottaa 26. lokakuuta Viini ja Ruoka -messujen kisakeittiössä vatitehtävä, jossa on luotava possun luullisesta kyljestä ja sorkasta 12 annosta vadille ja kaksi lautasille. Toisena tehtävänä on ennakkotehtävän mukainen lautasannos siiasta ja meriravuista 14 hengelle. Kisa-aikaa on 5 tuntia 40 minuuttia, ja kaikessa imitoidaan mahdollisimman pitkälle oikeaa Bocuse d’Or -kisatunnelmaa.

Hallitseva Vuoden Kokki janoaa jo uutta kisaa

Mikko Kaukonen.

Vuoden Kokiksi huhtikuussa valittu Mikko Kaukonen Food Camp Finlandista puhkuu innosta uuden kilpailun alla:

– Vuoden Kokki -voitto toimii hyvänä valmistautumisena: kisaboxin paine on tuoreessa muistissa.

Kaukosella on tukenaan vahva tiimi ja työnantajan tuki, sillä työnantaja kannustaa kilpailemaan ja kehittämään samalla omaa henkilökuntaa, Kaukonen kertoo.

Edessä on määrätietoista suunnittelua ja harjoittelua. Niissä Kaukonen on omasta mielestään vahvimmillaan:

– Pidän omana vahvuutenani pitkää kilpailukokemusta, ja taidankin olla kokenein kilpailija hakijanelikosta. Olen aina ollut hyvä harjoittelemaan kilpailutehtäviä ja kehittämään kilpailutuotetta.

Vaikka Kaukosen Vuoden Kokki -edustusvuosi on vasta alussa, häntä ei hirvitä.

– Mitä edustusvuoden kiireisiin tulee, niin kaikki on järjestettävissä.

Kalle Tanner satsaa täysillä harjoitteluun

Suomen Bocuse d’Or -edustajan paikka on kutitellut viime vuonna Vuoden Kokkina edustaneella Kalle Tannerilla mielessä jo pidempään, ja hän on nyt vapaa mies keskittymään täysillä karsintaan.

– Kun on Bocuse d’Or ja paljon kaikkea muuta, mitä haluaa tehdä, aikaa ja sitoutumista vaativa työ ei onnistu niiden kanssa päällekkäin. Mietin muut tekemiset ja keikat Bocusen ehdoilla, sillä se on pääasia nyt. Haluan pystyä itse määrittelemään, minkä verran on töitä, että harjoitteluun jää aikaa, Tanner sanailee.

Kalle Tanner.

Vuoden Kokin jälkeen se on luonteva seuraava askel, eikä Tanner näe syytä odotella pidempään.

– Nyt on luonteva hetki, ja jos en lähde kisaamaan nyt, se helposti jää. Bocuse on jo pidempään kiinnostanut, ja se on paras tapa mitata omaa osaamista. Kun kilpaileminen kiinnostaa, se on seuraava steppi.

Bocuse d’Or on hänelle aiemmilta kisakausilta tuttu muun muassa kakkosvalmentajan roolissa.

Useamman edustajan mukana valmennusryhmässä ollut Tanner vakuuttaa tietävänsä myös, mitä on edustajan arki.

– Se on kovaa hommaa, mutta olen varautunut siihen.

Vuonna 1981 syntynyt Tanner edustaa kilpailijoiden joukossa keski-ikää. Vahvuuksikseen hän laskee pitkän kokemuksen alalta ja Bocuse d’Or -toiminnasta sekä oman luonteensa:

– Kilpailutilanne sopii minulle, olen rauhallinen enkä jännitä tilannetta.

Tehtävänannon viime viikolla saatuaan Tanner on keskittynyt ensin ajatustyöhön, sitten on vuorossa testaamista, ja lopulta kokonaisuuden harjoittelua.

Erik Mansikka – kilpailijoista nuorin

Bocuse d’Or -edustajan paikasta kisaa myös turkulainen ravintoloitsija Erik Mansikka. Hän perusti Kaskiksen kumppaneidensa kanssa pian voitettuaan Vuoden Kokki -kilpailun vuonna 2013, ja jätti sen myötä treenaamisen Suomen kokkimaajoukkueessa.

Erik Mansikka.

Nyt treeni taas maittaa.

– Pärjääminen Bocuse d’Or -karsinnassa vaatii kovaa ja intensiivistä treeniä, jotta saa kaiken täydelliseksi. Käytettävästä ajasta joka minuutti on käytettävä huolellisesti ja ajatuksella.

Miten rooli ravintoloitsijana tukee osallistumista kisaan? Mansikka arvioi, että siitä on silkkaa etua.

– Ravintoloitsijana oleminen tukee valmistautumista: minulla on aina harjoituskeittiö käytettävissä, raaka-aineet helposti tilattavissa ja aina suupareja paikan päällä arvioimassa.

Hän uskoo, että myös aiemmasta kisakokemuksesta on paljon hyötyä.

– Liika hosuminen on jäänyt pois jo edellisissä kilpailuissa. Olen kolme–neljä vuotta odottanut, että pääsisin taas kisakeittiöön, joten siitä tulee mahtava show, Mansikka lupaa.

Hänen vahvuutensa karsinnassa toisia konkareita vastaan ovat rauhallisuus, rentous ja riskinottokyky.

– Vaikka olisi pilke silmäkulmassa, voi silti antaa annokselle 110 prossaa!

Valmentajasta edustajaksi?

Demon ja Ultiman ravintoloitsija Tommi Tuominen osallistui karsintaan myös kaksi vuotta sitten, jolloin paikan vei Ismo Sipeläinen hänen omasta keittiöstään. Suomen Bocuse d’Or -tiimissä hän oli kuitenkin mukana myös menneellä kaudella: Sipeläinen pyysi Tuomisen valmentajakseen Lyonin loppukilpailuun valmistautuessaan.

Tommi Tuominen.

Tuominen arvioi, että kokemuksista valmentajan roolissa on apua kisassa.

– Olen käynyt varsinaisen kilpailusuorituksen läpi valmentajan ominaisuudessa noin 14 kertaa ja nähnyt läheltä, mihin asioihin pitää erityisesti panostaa ja miten kilpailuun tulee valmistautua. Toisaalta kisassa on myös paljon kisakeittiön ulkopuolisia asioita, jotka tulee hoitaa ja luulen, että siitä kokemuksesta on eniten apua, Tuominen puntaroi.

Samoin kuin Mansikka, myös Tuominen on oman itsensä herra. Hän uskoo sen tukevan vahvasti kilpailemista.

– Ravintoloitsijana voin tukea omaa harjoitteluani ihan millä tavalla itse haluan. Varjopuolena on, että ravintoloitsemisen työtaakka on aika paljon vaativampi kuin normaalina kokkina.

Tuominen hakeekin täydellistä työrauhaa.

– Keskittymisen tulee olla sataprosenttista tai muuten haaveet menestymisestä voi unohtaa. Vahvuuksinani pidän hyvää makumaailmaa, rauhallisuutta ja kilpailukokemusta omaavaa assistenttia.

Jos edustajan paikka tulee, joukon seniori Tuominen on valmis.

– Henkisesti, fyysisesti ja taidollisesti olen valmis. Yrittäjänä aikauluissa on vähän pusertamista, jos edustajan paikka sattuisi tulemaan.