Michael Björklund Helsingissä Stockmannin edustalla  Kolmen sepän aukiolla.
Michael Björklund Helsingissä Stockmannin edustalla Kolmen sepän aukiolla.

Kun luovuus ja rohkeus yhdistyvät – Micke Björklundilla on monta rautaa tulessa

Huippukokki Michael ”Micke” Björklundin on viime ajat pitänyt kiireisenä Helsingin Stockmannilla avattu ravintola & kahvila sekä Ahvenanmaan makujen kylän, Smakbyn naapuriin suunniteltu spa-hotellihanke ja kulttuurikeskus. Tavoitteena on myös kokkikoulutuksen käynnistäminen ja saattaapa tulevaisuudessa syntyä myös uutta ravintolatoimintaa muualle Suomeen.

Uuden BBQ Royale -ravintolan menun
annokset perustuvat Björklundin mukaan
tuoreuteen, korkeaan laatuun ja huolella
suunniteltuihin makuyhdistelmiin.

Kun Michael Björklund oli vielä pieni poika, hän kävi usein Karjaalla asuvien isovanhempiensa kanssa Helsingin Stockmannilla.

– Lähtiessämme Stockmannille, piti aina ensin siistiytyä ja näyttää huolitellulta. Muistan, miten ajoimme uudelleen ja uudelleen tavaratalon rullaportaissa ylös-alas.

Björklund haluaakin tuoda takaisin sen samanlaisen tunnelman, jonka hän koki itse lapsena Stockmannilla.

– Olenkin erittäin iloinen saadessani kuulua osaksi Stockmannia. Kun koronakriisi tästä väistyy, toivon, että ihmiset löytävät takaisin tavarataloon.

Björklundin uusi ravintola BBQ Royale avattiin 8. toukokuuta tavaratalon katutasossa ja Café Royale -kahvila 22. toukokuuta ravintolan vieressä.

– Kahvilamme on klassinen, kotoisa ja viihtyisä paikka, johon on helppo tulla. Ravintolassa on rento tunnelma ja tarjolla mielettömiä makuelämyksiä. Uniikki kokonaisuus on suunniteltu Stockmannin asiakkaita varten, joten ruokalistojen herkut ovat saatavissa ainoastaan Stockmannilta.

Björklundista on hauskaa matkustaa ja saada reissulla palvelua omalla äidinkielellään, ja siksi samaa mukavaa palvelua pitää hänen mielestään saada myös Stockmannin ravintolassa.

BBQ Royale -ravintolan toimitusjohtaja
Thomas Strandvik, Michael Björklund
sekä sisustuksen suunnitellut
konseptisuunnittelija Eva-Jo Hancock.

BBQ Royalen ja Café Royalen sisustuksesta vastaa konseptisuunnittelija Eva-Jo Hancock. New Yorkin Brooklyniin ja Pariisiin vievien tunnelmien lisäksi Hancock on suunnitellut sisustuksen kuljettamaan asiakkaat aikamatkalle Helsingin Stockmann-tavaratalon avautumisvuoteen 1930.

Björklund on ollut pari vuotta mukana myös vaasalaisessa Hejm-ravintolassa, joka mainostaa olevansa ”lapsellisen innostunut Pohjanmaasta”. Ei ihme, että pohjanmaalaisuus näkyykin kaikissa ravintolan annoksissa.

– Vaasassa kollegani Mattias Åhman ja Simon Selin hoitavat ravintolaa, ja käyn vain auttamassa heitä siellä. Luotan näihin kahteen herraan niin ravintolan toiminnassa kuin kaupallisessa menestyksessä.

Hejm onkin hyväksi havaittu, ihmiset nauttivat ja viihtyvät siellä. Björklundin katse kuitenkin tähyää kauemmas.

– Kyllä, minua kiinnostaa Vaasan lisäksi koko muu Pohjanmaa – ja koko Suomi, hän naurahtaa.

Smakbyn yhteyteen nousee spa-hotelli

Michael Björklundin valtakuntaa Kastelholman
linnan alueella. Keskellä makujen kylä Smakbyn,
jonka lähistölle nousee uusi spa-hotelli ja
kulttuuritalo. Slottsvägenin toisella puolella
sijaitsee Ålands Distillery.

Ahvenanmaalle, Kastelholman linnan kupeeseen, Björklundin makujen kylän Smakbyn naapuriin on suunnitteilla persoonallinen sadan huoneen spa-hotelli. Hotellin rakennustöiden suunnitellaan alkavan vuonna 2022. Hotelliin tulee perinteisistä hotellihuoneista poiketen lounge-tyyppisiä huoneita, joissa on mukavaan oleskeluun soveltuvat kalusteet.

– Siellä tulee olemaan monia erilaisia saunatiloja, joissa voi nauttia eriasteisista lämpötiloista, savusaunasta sekä tietysti kylpylästä. Tulemme tekemään todella paljon töitä tämän elämyksellisyyden eteen, Björklund sanoo.

Hän ei haluaisi kutsua uutta kohdettaan hotelliksi, ja siksi uuden kohteen nimeä työstetään edelleen.

– Ehkä kohdetta kuvaisi parhaiten sellainen kotoisa tunnelma, paikka, johon on helppo tulla. Panostamme myös kylpyhuoneisiin, joissa on esimerkiksi enemmän kaappitilaa kuin tavallisissa kylpyhuoneissa.

Osviittaa suunnitelmiinsa Björklund on saanut maailmalta. Hän kertoo, että yksin matkustaen tilat yleensä riittävät hänelle, mutta kun vaimo Jenny Björklund on mukana, niin kosmetiikka ja muut tarvikkeet vievät kaiken tilan, pöydät ovat täynnä.

– Olen matkustanut paljon ja tykkään siitä tunnelmasta, jota olen kokenut asuessani matkoilla. Kun on yhteistä aikaa muiden matkailijoiden kanssa ja on aikaa tutustua vaikkapa hyvien juustojen ja viinin äärellä. Nautin siitä, kun saan tavata uusia ihmisiä ja kun eri kulttuureista kotoisin olevat ja toisilleen vielä tuntemattomat ihmiset voivat jutella ja viettää aikaa yhdessä, hän kuvailee.

Tavoitteenamme on saada huippuluokan tekijöitä pitämään kursseja ja tulemme tekemään paljon töitä sen eteen.”

Lämminhenkinen kulttuurikeskus suunnitteilla

Spa-hotellin yhteyteen on suunnitteilla myös 400-paikkainen kulttuurikeskus.

– Tavoitteena on luoda kulttuurikeskukseen tuleville katsojille lämmin tunnelma. Keskuksessa tullaan kokemaan konsertteja, teatteria ja näyttelyitä – kaikkea mahdollista kulttuurin saralta. Tavoitteena on järjestää myös kuvataide-, teatteri- ja musiikkikoulutusta.

BBQ Royalen ruokalista on suunniteltu
Stockmannin asiakkaita varten, joten herkut
ovat saatavissa ainoastaan Stockmannilta.

Björklundin mielestä on kaikkein hienointa, kun asia-kas voi saada kaiken tarvitsemansa saman katon alta. Osallistua esimerkiksi kuukauden mittaiselle laulukurssille ja asua koulutuksen ajan samassa talossa.

– Tavoitteenamme on saada huippuluokan tekijöitä pitämään kursseja ja tulemme tekemään paljon töitä sen eteen. Toiveet ja tavoitteet ovat korkealla ja matkaamme positiivisin mielin kohti unelmaamme, hän muotoilee.

Koska striimaus tulee olemaan osa kulttuuritarjontaa vielä koronakriisin jälkeenkin, niin uuden kulttuurikeskuksen suunnittelussa panostetaan tekniikkaan, jotta myös striimattavat tapahtumat pystytään toteuttamaan.

– Kulttuurikeskuksen äänenlaadun pitää olla parasta mahdollista, jotta kävijät voivat kokea samankaltaisia vilunväreitä, joita he ovat tunteneet suurissa konserttisaleissa maailmalla. Siksi tila ei saa olla ahdas.

Uudenlainen kokkikoulu käynnistymässä

Nykyinen kokkikoulutus on Björklundin mukaan varsin pelkistettyä ja yksinkertaista. Kaikki koulun oppilaat joutuvat samaan ”putkeen”.

Café Royale on saanut inspiraationsa
1930-luvun pariisilaiskahviloista, joissa
tuoksuvat tuore kahvi ja vastaleivotut herkut.

– Omana opiskeluaikanani en tuntenut tällaisen putken sopivan minulle ja siksi haluankin luoda henkilökohtaisemman koulutuskonseptin.

Tulevassa kaikenikäisille tarkoitetussa koulussa opitaan tekemällä, oppilaiden kehitystä seurataan ja heidän itseluottamustaan vahvistetaan – heille opetetaan, miten alalla voi menestyä.

Kokkikoulussa opiskellaan 1,5 vuotta, eli koulutus on intensiivistä verrattuna perinteisiin, kolme vuotta kestäviin kokkikouluihin. Lyhyempi koulutusaika mahdollistaa myös alhaisemman kustannustason kuin nykyisissä koulutusohjelmissa.

Björklundin kokkikoulu tarjoaa myös houkuttelevan porkkanan opiskelijoilleen – jokainen valmistunut saa työpaikan.

Björklundin kokkikoulu tarjoaa myös houkuttelevan porkkanan opiskelijoilleen – jokainen valmistunut saa työpaikan.”

– Usein kuulee ihmisistä, jotka rakastavat ruuanlaittoa, mutta työskentelevät esimerkiksi esimiehinä tai IT-alan konsultteina. Ikä ei ole este. Meidän koulutuksemme antaa heille matalan kynnyksen harkita ammatinvaihtoa, kun jokaisella valmistuneella on tiedossa varma työpaikka uudella alalla.

Koulutushanke on parhaillaan suunnitteilla, ja vaikka Ahvenanmaa kuuluukin Suomeen, koulutuksen järjestäjille on asetettu monenlaisia juridisia säädöksiä, jotka pitää selvittää ennen kuin koulutus voidaan aloittaa.

Michael Björklund

Michael Björklundia kiinnostaa tuoda
muitakin uusia ravintoloita Suomeen.
– Koko Suomi kiinnostaa, hän sanoo
arvotuksellisesti.

Michael Björklund on tunnetuimpia pohjoismaisia kokkeja. Hänen juurensa ovat Ahvenanmaalla. Suurelle yleisölle hän on tullut tutuksi monista suosituista ruokaohjelmista jo 90-luvulta alkaen, lisäksi hän on pidetty ravintoloitsija ja aktiivinen hyvän lähiruuan puolestapuhuja. Michael Björklund on myös menestynyt Bocuse d'Or -kilpailussa sekä Suomen että Ruotsin Vuoden Kokki -kilpailuissa. Ahvenanmaalla Michael on paikallisten ja tuhansien vierailijoiden tuntema vieraanvarainen ravintoloitsija ja kokki.

Ahvenanmaan itsehallinnon 100 v. juhlavuosi 2022.

Julkaistu Aromissa 6/21.

Sulje mainos Tilaa Aromi