Caffè Mulassano on upea art decon aikakauden klassikkokahvila.
Caffè Mulassano on upea art decon aikakauden klassikkokahvila.

Kuppi kuumaa Torinossa - elegantti kaupunkikulttuuri on parhaimmillaan Torinon klassisissa kahviloissa

Maailma on paljosta velkaa torinolaisten älynväläyksille kahvin ja kahvila-kulttuurin kehittämisessä. Torinon prameat historialliset kahvilat tarjoavat Italian komeimmat puitteet nauttia kuppi kuumaa. Espresson ja kaakaon yhdistävä bicerin on kahviloiden ylpeydenaihe. Torinossa on rakennettu uutterasti myös Italian mainetta jäätelön suurvaltana.

Torino tunnetaan parhaiten kahdesta asiasta: Fiatin tehtaista ja jalkapallosta. Lista on turhan suppea ja Fiatin Torinolle langettama maine ankeana teollisuuskaupunkina täysin harhaanjohtava. Torinon keskusta upeine piazzoineen ja katettuine jalkakäytävineen henkii eleganttia kaupunkikulttuuria, joka on parhaimmillaan Torinon klassisissa kahviloissa.

Torinon panos koko maailman kahvikulttuurille on vahva. Torinossa esiteltiin vuonna 1884 Angelo Moriondon patentoima ensimmäinen höyrypaineella toimivan espressokone. Vuonna 1895 Luigi Lavazza avasi Torinossa omaa nimeään kantavan myymälän, jossa myytiin huolella valittuja kahvisekoituksia. Seuraavat sukupolvet kehittivät Lavazzasta maailmanlaajuisen laatukahvibrändin. Tänä päivänä Lavazzan kahveihin luotetaan kymmenissä tuhansissa ravintoloissa ja kahviloissa Tampereelta Tokioon.

Ei ole liioiteltua väittää, että kaikkialla Italiassa saa loistavaa espressoa, mutta missään muualla kupposta ei nautita niin komeissa puitteissa kuin Torinossa. Caffè San Carlo, Caffè Platti, Mulassano, Caffè Torino ja Baratti & Milano ovat kaikki italialaisen kahvilakulttuurin kansallisaarteita, joissa hienot perinteet, häikäisevä sisustus empirestä art decoon ja pieteetillä tiskiin valmistetut tuotteet yhdistyvät arvonsa tuntevaan palveluun.

Klassiset kahvilat ovat edelleen torinolaisten rakastamia nautiskelukeitaita, joihin istahdetaan tapaamaan tuttuja tai ottamaan itselle laatuaikaa päivän lehden seurassa. Alkuillan aperitivo-aikaan kahvilat täyttyvät cocktailien siemailijoista, sillä silloin juoman hinnalla kyytipojaksi kannetaan tuhti valikoima suolaista sormisyötävää.

Jos tyytyy vain yhteen historialliseen kahvi­laan, suunta on marmoria ja kattokruunuja pursuavaan, vuonna 1858 aloittaneeseen Baratti & Milanoon, joka on kasvanut kahvilasta myös merkittäväksi makeisvalmistajaksi.

Pramean myymäläosaston sortimentti ulottuu perinteisiin piemontelaisiin suklaisiin, konvehteihin ja kekseihin. Oman myymälän ohella tuotteita kaupataan muun muassa Eatalyn – Torinosta lähtöisin sekin – lähiruokatavarataloissa ympäri maailman. Baratti & Milanossa on ainainen vilske ja ylenpalttinen aperitivo-tarjonta takaa menon jatkuvan vilkkaana illallakin.

Asiakkaalle annetaan pika-kurssitus kahvin oikeaoppisesta maistamisesta.

Bicerin hurmaa Nietzschen

Vuonna 1763 avattu Al Bicerin ei ole Torinon kahviloista suurin eikä ehkä kauneinkaan, mutta torinolaisen kahvilakulttuurin luojana se on keskeisin. Alun perin Al Bicerin oli vaatimaton kauppa, jossa myytiin kahvia ja suklaata. Muutama pöytä löytyi kahvittelua varten. Jossain vaiheessa Al Bicerinissa kokeiltiin omaa versiota 1700-luvulla suositusta maidolla ja siirapilla maustetusta kahvi-kaakaosta bavareisasta. Al Bicerinin versiossa maidon ja siirapin korvasi kuohkea kermavaahto. Bicerin oli syntynyt!

Herkkujuoma iski erityisesti Torinon kulttuuriväen makuhermoihin. Oopperasäveltäjä Giacomo Puccinista tuli yksi Al Bicerinin kantapeikoista, samoin Italian yhdistymisen arkkitehdistä kreivi Cavourista. Maailmanmaineeseen bicerin nousi, kun ranskalaiskirjailija Alexander Dumas ja saksalaisfilosofi Friedrich Nietzsche ylistivät sen iloja.

Al Bicerin sai mainetta myös naisten kahvilana, sillä se oli 1800-luvun alkupuolella yksi harvoja julkisia paikkoja, joissa naiset saattoivat käydä säädyllisesti viettämässä aikaa ilman paimentavaa herraseuraa. Al Bicerin sijaitsi sopivasti Consolatan kirkon naapurissa, joten kahvittelu oli helppo yhdistää kirkolliseen sielunhoitokäyntiin. Al Bicerinille feminiinisyyttä toivat myös naisomistajat. Vuodesta 1910–1975 kahvilaa pyörittivät Ida Cavalli ja tämän tytär Olga, joiden työtä jatkoi aina kuolemaansa saakka Marité Costa vuosina 1983–2015. Costan sydämellinen palvelu ja panostus kaikessa laatuun toi Al Bicerinille alan tunnustuksia. Gambero Rosso valitsi Al Bicerinin vuonna 2001 Italian parhaaksi baariksi. Costa tarjosi – kuten se tarjotaan edelleenkin – bicerinin aina huolella jalalliseen lasiin kerroksittain kaadettuna, mikä on torinolaisten mielestä ainoa oikea tapa nauttia bicerinista.

Hipsterikahvila näyttää suuntaa

Torinon uutta kahvilakulttuuria edustaa mallikkaimmin vuonna 2014 aloittanut Orso Laboratorio del Caffè. Sisustus on suoraan kuin kööpenhaminalaisesta hipsterikahvilasta, samoin toimintakonsepti hankkia kahvipavut parhailta ekologisten arvojen nimeen vannovilta kahvintuottajilta eri puolilta maailmaa.

Pavut jauhetaan itse ja myydään asiakkaille kahvilasta kupeittain tai hyllystä pakkauksissa.

Oleellinen osa on kahvitiedon jakaminen asiakkaille. Tarpeen vaatiessa asiakkaalle annetaan puolen minuutin pikakurssitus kahvin oikeaoppisesta maistamisesta makuaromien tunnistamiseksi.

Perinnetietoisessa Torinossa Orson konsepti on ollut suorastaan kumouksellinen. Orsolla on oma kiihkeä fanikuntansa, joka kokoontuu kahvilaan loputtomiin väittelyihin eri kahvilaatujen eroista. Löylyä asiakkaiden innostukseen lyö tiskin takana turinoiva perustaja Giulio Panciatici.

– Torinolaiset ovat vaativia kahvinjuojia, mutta samalla lapsekkaan innostuneita kaikesta kahviin liittyvästä. Heille ei kannata tuputtaa liikaa vaihtoehtoja, vaan pikemminkin johdattaa itse löytämään jotain uutta ja kiinnostavaa. Ilmeisesti Orson toisenlainen tapa tarjota kahvia pitää sisällään potentiaalia, sillä myin vastikään kahvilan suurelle kahvialan yritykselle. Eivät he sitä ääneen minulle kertoneet, mutta konseptimme varmaan monistetaan ympäri Italiaa. Ostaja näkee Orsossa suurta potentiaalia kahvilamarkkinoilla, Panciatici poihtii.

Tilaan aikani kahvilaatuja pähkäiltyäni ja Panciaticin yllyttämänä espresson miellyttävän pehmeästä ja sopivasti hapokkaasta nicaragualaisesta Finca de Tormentan Arabicasta. Isäntä selvästi tietää mistä puhuu. En malta olla kokeilematta päälle Panciaticin näkemystä bicerinista.Kahvi ja kaakao kaadetaan huolellisesti lasin reunoja pitkin lasiin, jolloin ne kerrostuvat tyylikkäästi. Juoman kruununa toimii valkoinen, hyvin jähmeä kermavaahto.

– Hyvä bicerin syntyy hitaasti. Olen harjoitellut bicerineja vuosia. Saa nähdä miten uudet omistajan oppivat niksit, veistää Panciatici.

Grom iski kultasuoneen

Italia on jäätelön suurvalta ja siinäkin tarinassa Torinolla on keskeinen rooli. Piazza Carignanon aukiolla Gelateria Pepinossa keksittiin vuonna 1935 ensimmäisen kerran kastaa jäätelö suklaakastikkeeseen ja ristiä komeus il Pinguinoksi. Pepinon omistajat eivät vielä itse tajunneet, mitä olivatkaan tulleet keksineeksi. Suklainen jäätelötikku valloitti maailman ilman patenttisuojaa. Suomeen rantaudut­tuaan herkku sai italialaisen esikuvan henkeen nimen Pingviini. Sen suosio on edelleen kuin kiveen hakattu.

Torinossa ei ole jääty ihastelemaan menneisyyden suursaavutuksia. Italian tunnetuimmaksi moderniksi jäätelöbrändiksi on noussut maailman metropoleihin levittäytynyt Grom. Ihka ensimmäinen Grom avattiin vuonna 2003 Torinon päärautatieaseman kupeeseen. Asialla olivat kaverukset Guido Martinetti ja Federico Grom. Heidän yksinkertainen ajatuksensa oli valmistaa jäätelöä tuoreista hedelmistä ja marjoista ilman lisäaineita samaan tapaan kuin ”joskus ennen muinoin”. Gromin artesaanijäätelöstä tuli saman tien menestys.

Gromista kasvoi Italiassa ketju ja lopulta vuonna 2015 monikansallinen Unilever osti Gromin täydentääkseen premium-tuotteella Cornetton, Magnumin ja muutaman muun jäätelöbrändinsä listaa. Grom toimii Unileverin omistuksessa itsenäisesti ja edelleen perustajiensa ohjauksessa.

Tänä päivänä Gromin jäätelöitä nautitaan lähes 70 jäätelöbaarissa ympäri maailmaa.

Torinolaiselle kovan linjan jäätelöhifistille Gromista on tullut jo liian suuri peluri. Hifisti suuntaa jäätelölle 11 vuotta sitten aloittaneelle Alberto Marchettille, jolla on Torinossa kolme pientä jäätelöbaaria. Gromin tapaa Alberto Marchettin tekee jäätelönsä tuoreista raaka-aineista mahdollisimman luonnonmukaisin mauin. Jäätelömestarina ja makujen kehittäjänä toimii perustaja Alberto Marchetti.

Astun sisään lippulaivamyymälään Via Vittoria Emmanuelelle ja testaan suosikkimakuni pistaasin. Jäätelöpallon rakenne on loistava ja pistaasi – se maistuu puhtaana. Jos joku tästä vielä nokittaa, ei sen enää väliä. Täydellisen jäätelökesän ainekset ovat jo torinolaisittain tuutissa nenäni edessä.

Orso Laboratorio Caffèn perustaja Giulio Panciatici valistaa kaikkia kahvista vähänkin kiinnostuneita.
Orso Laboratorio Caffèn perustaja Giulio Panciatici valistaa kaikkia kahvista vähänkin kiinnostuneita.
Espressosta, kaakaosta ja kermavaahdosta syntyvä kuuma makupommi bicerin löytyy myös Orso Laboratorio Caffèn listalta.
Espressosta, kaakaosta ja kermavaahdosta syntyvä kuuma makupommi bicerin löytyy myös Orso Laboratorio Caffèn listalta.
Caffè Torinon terassi on paraatipaikalla Piazza San Carlolla.
Caffè Torinon terassi on paraatipaikalla Piazza San Carlolla.
Grom nousi Torinosta maailmanmaineeseen ja osaksi Unileverin jäätelöimperiumia.
Grom nousi Torinosta maailmanmaineeseen ja osaksi Unileverin jäätelöimperiumia.
Yli 150-vuotias Baratti & Milano on Torinon historiallisista kahviloista kuuluisin.
Yli 150-vuotias Baratti & Milano on Torinon historiallisista kahviloista kuuluisin.
Al Bicerinin bicerin hurmasi aikoinaan itsensä Nietzschen.
Al Bicerinin bicerin hurmasi aikoinaan itsensä Nietzschen.
Maritè Costa ja bicerin. Vuonna 2015 kuollut Costa oli Al Bicerinin legendaarinen emäntä yli kaksi vuosikymmentä.
Maritè Costa ja bicerin. Vuonna 2015 kuollut Costa oli Al Bicerinin legendaarinen emäntä yli kaksi vuosikymmentä.
Kahvi on kirjaimellisesti taidetta Orso Laboratorio Caffèssa.
Kahvi on kirjaimellisesti taidetta Orso Laboratorio Caffèssa.

Kahville

 • Caffè Mulassano, Piazza Castello 15
 • Caffè San Carlo, Piazza San Carlo 156
 • Caffè Torino, Piazza San Carlo 204
 • Caffè Platti, Via Corso Vittorio Emmanuele II 72
 • Baratti & Milano, Piazza Castello 27
 • Caffè Al Bicerin, Piazza della Concolata 5
 • Orso Laboratorio del Caffè,
  Via Claudio Luigi Berthollet 30

Jäätelölle

 • Gelateria Pepino, Piazza Carignano 8
 • Grom, Piazza Pietro Paleocapa 1
 • Alberto Marchetti,
  Via Corso Vittorio Emanuele II 24