Hanko on pitkään ollut kylpyläkaupunki ilman kylpylää. Kaupunkilaiset ovat kuitenkin ryhtyneet töihin tehdäkseen Hangosta ympärivuotisen lomakohteen, ja ponnistusten tuloksena on täysin remontoitu Hotelli Regatta ravintoloineen sekä keväällä valmistunut merikylpylä.

Hangon historia kylpyläkaupunkina palaa vuoteen 1879, jolloin kaupunki sai ensimmäisen kylpylaitoksensa. 1800-luvun viimeiset vuodet olivat Hangolle teollisen nousun ja rikkaiden venäläisseurueiden kestitsemisen aikaa. Vuonna 1898 arkkitehti Lars Sonck suunnitteli jugendtyylisen, pyöreäikkunaisen hotellin kaupungin paraatipaikalle Tehtaanniemen kupeeseen kylpylävieraiden majoituspaikaksi.

Kaupungissa riitti kuhinaa aina sotavuosiin asti – kylpylätoiminta loppui vuonna 1939. Vaikka melkein 80 vuotta on kulunut, Suomen eteläisin kunta on pitänyt kiinni kylpyläkaupungin maineestaan.

Hanko elää kesäisin; suurtapahtumat kuten Hangon Regatta, ratsastustapahtuma SeaHorse Week sekä Hangon musiikkijuhlat vetävät matkailijoita pikkukaupunkiin koko kesän täydeltä. Huoli kaupungin tulevaisuudesta on kuitenkin painanut paikallisia päättäjiä jo pitkään, sillä kunnan väkiluku on laskenut koko 2000-luvun ajan, verotulot ovat jääneet mataliksi ja työttömyys pysynyt korkealla.

Matkailusta nostetta pikkukaupungille

Hangon kaupunginjohtaja Denis Strandellin mukaan työllisyysastetta pyritään piristämään matkailuelinkeinon uusilla tuotteilla: merikylpylällä, loma-asunnoilla ja jugendhotelli Regatan laajennuksella.

Merikylpylä Regatta SPA aloitti toimintansa huhtikuussa, ja sen palveluihin kuuluvat ympärivuotisten kauneus- ja hyvinvointipalvelujen lisäksi kuntoutus-, liikunta- ja urheiluvalmennus.

– Toivon kylpylän, loma-asuntojen ja seuraavaksi rakennettavan hotellilaajennuksen tuovan Hankoon uusia työpaikkoja. Kylpyläkaupunki kiinnostaa matkailijoita varmasti myös Suomen rajojen ulkopuolella ja antaa meille mahdollisuuksia kilpailla kansainvälisestä turismista, Strandell sanoo.

Kylpylän ravintola palvelee asiakkaitaan päivittäin lounaasta alkaen. Kaikille avoin ravintola tarjoaa raikkaita ja terveellisiä, paikan päällä tehtyjä annoksia smoothieista ja täytetyistä leivistä talon omaan poke bowliin.

Ravintoloitsijana toimii tammisaarelainen Dave Huldin, ja tänä kesänä keittiömestarina hääri tanskalainen Kim Birk.

– Tarjoamme mahdollisimman paljon kalaa ja kasviksia, salaatteja, raakaruokaa sekä paikallisia juustoja ja leikkeleitä. Lihaa vastaavasti vähemmän, mutta laatu on sitäkin parempaa, Huldin kuvailee.

Huldin on tuonut ravintolaan myös oman tammisaarelaisen Ekta-panimonsa siidereitä ja virvoitusjuomia.

Matkailuelinkeinoon satsataan Hangossa tosissaan: tähän mennessä kaupunkia on kehitetty ympärivuotiseksi lomakohteeksi jo noin 60 miljoonan euron yksityisten sijoitusten edestä.

Hankolaisomisteinen Hotelli Regatta on kylpylän perustajaosakas ja vastaa merikylpylän toiminnasta. Hotellin hallituksen puheenjohtaja Peder Planting uskoo vastavalmistuneen kokonaisuuden siivittävän Hankoa uuteen kukoistukseen.

– Kylpylän ja vapaa-ajan asuntojen imussa kaupunkiin syntyy uusia ympärivuotisia palveluita niin kaupunkilaisille kuin siellä käyville vieraillekin, Planting ennustaa.

Kaikki eivät ole yhtä toiveikkaita uusien palvelujen realisoitumisesta kaupunkilaisten hyvinvoinniksi. Soraäänten mukaan kaupungista on tullut kiinteistökeinottelun kohde, jonka tuloksena kauneimmat rantapaikat ovat varattu tyhjillään seisoville vapaa-ajan asunnoille. Ilmiötä tutkii myös kesällä televisiossa nähty dokumentti Hanko vuonna 0, jonka on ohjannut KJ Koski.