Emilia Mäki ja Aino-Kaisa Saarinen.
Emilia Mäki ja Aino-Kaisa Saarinen.

Ladulta kohun kautta tapahtumatuottajaksi

Aino-Kaisa Saariselle hiihtouran päätös merkitsi uuden identiteetin etsimistä. Työpaikka löytyi kotiseudulta. Töihin Lahti Eventsin tuottaja pääsee talvisaikaan kätevästi hiihtäen.

Helmikuisena keskiviikkoiltana Aino-Kaisa Saarinen käveli Salpausselän kisojen rakentuvalla kisa-alueella. Lahti Ski Games käynnistyisi kahden yön päästä. Saarinen hämmästyi. Spontaanisti mieleen nousi ajatus: Wau! Onpa tämä iso tapahtuma!

Kaikki se, mitä hän oli kilpailun pääsihteerin roolissa pakertanut tietokoneen ääressä alkusyksystä lähtien, konkretisoitui tuona iltana silmien edessä.

– Olen elänyt Salppurin kisoja koko elämäni. Lapsena olin yleisön joukossa asiakkaana ja kilpailuissa mukana vuodesta 1998 lähtien. Mutta näkemykseni oli ladun puolelta. Enhän minä aikuisena ole yleisöalueella viettänyt aikaa.

Tätä nykyä Saarisen tavoittaa nimenomaan yleisön parista. Hänet valittiin viime vuonna kilpailun pääsihteeriksi ja Lahti Eventsin tuottajaksi.

Reilun puolen vuoden mittaiseen työhistoriaan ovat mahtuneet jo tammikuiset hiihdon nuorten MM-kilpailut sekä 94:ttä kertaa järjestetyt Salpausselän kisat.

Tänään hän lounastaa esimiehensä, KOKO Lahti Oy:n ja Lahti Events Oy:n toimitusjohtaja Emilia Mäen kanssa. Tarjoilijan tiedustellessa maistuuko lounaan seuraksi viini, pöytään laskeutuu hetkellinen hiljaisuus.

– Ehkä aivan niin eurooppalaisia emme vielä ole, Saarinen naurahtaa ja tilaa vettä.

Klassikko uudistuu

Salpausselän kisoille laadittiin viisivuotissuunnitelma vuonna 2018. Uudistustyö oli käynnistynyt jo ennen kuin Saarinen aloitti työssään elokuussa. Kellään organisaatiossa ei kuitenkaan ollut varmuutta, miten uudistukset tulisivat sujumaan.

Vajaa kuukausi Salppurin kisojen jälkeen Saarinen uskaltaa näyttää helpottuneen ilmeen kasvoillaan.

– Hyvin menivät, Saarinen naurahtaa ja kääntyy esimiehensä suuntaan. Tämä nyökkää tyytyväisenä.

Alkuruuan saapumista odotellessa naiset kertaavat suurimpia nyt toteutettuja muutoksia. Sekä hiihdon huoltoalue että yleisöpalvelut siirrettiin uusiin paikkoihin. Saarinen on kuunnellut urheilijoilta sekä lajiliitoilta saatua palautetta tarkasti. Kun huoltoalue siirtyi keskeiselle paikalle yleisön eteen, ilahdutti se sekä urheilijoita että katsojia.

– Lapsiyleisö sai helposti nimikirjoituksia ja numerolappuja, mutta yhtä lailla hiihtäjiä helpotti se, että siirtymä lähtö- ja maalialueelle sujuvoitui. Urheilijat pääsivät testaamaan nopeasti eikä välineitäkään tarvinnut kantaa pitkiä matkoja. Ja yleisö näki hiihtäjien toimintaa entistä lähempää.

Yleisön ruokailutilat ja muut palvelut siirtyivät Suurhallista hieman etäämmälle Lahti Halliin.

– Vaikka etukäteen pohdimmekin, miten yleisö löytää uudet tilat, siirtymät sujuivat hyvin, Mäki kertoo.

– Uusi kokonaisuus toimi yleisön kannalta kompaktisti. Ja onhan se miellyttävää, että saatoimme luopua myös bajamajoista. 

Paikalliset kehitysehdotukset

Kisat ovat merkittävä tapahtuma Lahden seudulla. Laajuuden ja näkyvyyden lisäksi harteilla tuntuu myös kilpailun pitkä historia. Salppuri on kuin jokaisen lahtelaisen kotikisa. Sekä myönteinen että kielteinen palaute kilpailusta tulee välittömästi, viimeistään paikallislehden mielipidesivulla.

– Salppuri on siinä mielessä täysin ainutlaatuinen tapahtuma, että alueen ihmiset miettivät aktiivisesti, miten kisoja voisi kehittää. Saamme säännöllisesti yllätyksellisiä ja yllättäviäkin kehittämisehdotuksia, Mäki kertoo.

Viimeksi edellisellä viikolla Saarisen puhelimeen on kilahtanut tekstiviesti, jossa toivottiin, että jatkossa Lahdessa hiihdettäisiin 30 ja 50 kilometrin matkat väliaikalähtöinä. Kaikenlaisia ideoita, kuten hyppyrimäen alastulorinteessä kisaamista, on tarjottu.

Vaikka Saarisella onkin voimakas tunneside kilpailuun, kisojen alueellinen merkittävyys pääsi yllättämään viimeistään kisa-alueella.

– Sain kisan aikana paljon suoraa palautetta, sekä kehuvaa että korjaavaa, hän kertoo.

– Nämä kisat herättävät alueella todella voimakkaita tunteita, Emilia Mäki täydentää. 

Tärkeää on myös se, että paikalliset yritykset haluavat olla mukana kisoissa.

Alkuruokia nautittaessa Mäki pysähtyy pohtimaan paikallisuutta laajemmin. Omassa työssään hän johtaa Lahti Eventsin lisäksi neljää alueen tapahtumataloa.

– Kun mietin koko Lahtea, on kyse sitten Sibelius-talosta tai vaikka viime joulukuussa avautuneesta Piano Paviljongista, puhelimeni laulaa, kun paikalliset ihmiset haluavat antaa palautetta. Sibelius-talon lipunmyyjät saavat aina myönteistä palautetta, heitä suorastaan rakastetaan täällä, mutta säännöllisesti saan myös rakentavaa palautetta.

– Talvella lumitilanne vaihteli pakkasesta suojakeliin. Muutama viikonloppu sitten sähköpostiini kilahti kuva. Ohikulkija oli havainnut Sibelius-talon lasikuutiossa vettä tiputtelevan jääpuikkomuodostelman. Hän oli pysähtynyt lenkillään, ottanut kuvan ja selvittänyt yhteystietoni. Olimme todella kiitollisia tällaisesta ihanasta, paikallisesta aktiivisuudesta, jonka ansiosta lähdimme heti tarkastamaan sulaveden tilannetta.

Kohun keskellä uusi identiteetti

Paikallista sekin, että Emilia Mäki ja Aino-Kaisa Saarinen nousivat otsikoihin, kun pääsihteerivalinta julkistettiin. Spekulointia viran petaamisesta riitti, epäiltiin Saarisen osaamista, tiedusteltiinpa Mäeltä jopa sitä, kuka määräsi hänet palkkaamaan juuri Saarisen.

Takana on nyt seitsemän kuukautta työskentelyä yhdessä. Pääruuaksi tilattua risottoa maistelee kaksikko, josta huokuu tyytyväisyys tehtyihin valintoihin.

– Olen rekrytoinut tapahtuma-alalle varmastikin satoja ihmisiä. Pääsihteerihaussa halusimme tietoisesti toimia totutusta poiketen. Mutta suuri yleisö selvästi yllättyi, kun rekrytointiputken päästä tupsahti ulos Aino-Kaisa, Mäki kertoo.

Lahti Eventsin toimitusjohtaja yllättyi itsekin saadessaan Saarisen hakemuksen. Hän muistaa yhä, että vaikutuksen teki hakijan huolellisesti tekemät kotitehtävät.

Saarinen myöntää keskittyneensä täysillä hakemuksen tekoon. Hän hyödynsi Olympiakomitean ja Adeccon yhteistyöprojektia, joka tukee urheilijoita työnhaussa.

– Minä tulen alalta, jossa minun on pitänyt olla maailman paras. Siksi työnhaussakin tein kaiken huolellisesti. Oli tärkeää löytää työpaikka, jonka avulla voin rakentaa uuden identiteetin sen entisen urheilijaidentiteetin tilalle. Olin hetken aikaa alanvaihtaja. Nyt alan jo mieltää, että tämän uuden Aino-Kaisan identiteetti on urheilujohtaja.

Pääsihteeri-valintaa seurannutta kohua Saarinen kuulostaa yhä huippu-urheilijalta:

– Minun duunini on tehdä parhaani. Tein parhaan mahdollisen hakemuksen. Aivan kuten hiihtovalmentaja valitsee viestijoukkueeseen senhetkisen parhaimmiston, valitsee toimitusjohtaja joukkueeseensa parhaan mahdollisen kokoonpanon. Ja mietin minä sitäkin, että haluan työskennellä niin fiksussa organisaatiossa, että siellä osataan vastata minun, ulkopuolelta tulevan, kysymyksiin.

”Hoidapa tyttö hommas”

Yhä edelleen nainen johtotehtävissä tuppaa olemaan aihe, josta pitäisi olla jotain erityistä mieltä. Mäki muistelee vuotta 2016, jolloin hänet valittiin Lahden kaupungille Sibeliustalon ja Lahden Messujen toimitusjohtajaksi toteuttamaan yhtiöiden fuusio.

– Tuntui, että naiseus oli ykkösuutinen. Ei se, että minulla on pitkä kokemus tapahtumabisneksestä ja olin tulossa toteuttamaan merkittävää fuusiota.

Myös Saarinen myöntää saaneensa vähättelevää ja aliarvioivaa kritiikkiä. Vaikka arvosteluun on ehtinyt tottua jo aikaa sitten, ei se edelleenkään mukavalta tunnu.

– Olen saanut osani tees tyttö vain työsi -kommenteista ja kuullut ihan riittävän määrän härskejä sutkautuksia. Erityisesti urheilupiireissä on vielä paljon miehiä, joiden suusta pääsee sammakoita. Olen ajatellut sitäkin, että ehkä he eivät itse huomaa, mitä tuli sanottua.

Mäki täydentää tytöttelyä sivuavaa keskustelua sanojaan tarkasti punniten:

– Osa kommenteista on harmittomia, ja ne pitää osata erottaa. Naurahtaa kuin hyvällekin läpälle. Mutta kun kommentoidaan ulkonäköä tai kyseenalaistetaan älykkyyttä, se on aina rumaa. Onneksi on myös erittäin kannustavaa porukkaa, johon voi nojata kuin selkänojaan. Sieltä löytyy tsemppaus, on kyse sitten miehistä tai naisista. Ja sitten voi jatkaa oman päätöksensä mukaisesti.

– Pitää uskaltaa olla rohkea, Saarinen täydentää.

– Kun lähtee johonkin uuteen, tulee olla tosissaan. Pitää uskaltaa näyttää kyntensä, olla rohkea ja tehdä paljon töitä. Kyllä asiat sitten järjestyvät.

Laadukas latupartio

Jälkiruuan saapuessa on muistettava varmistaa tieto, jonka mukaan hollolalainen Saarinen kulkisi työmatkansa hiihtäen. Pitää paikkansa. Kymmenen kilometrin sivakoitu työmatka on usein ainoa keino ehtiä liikkua työputken lomassa.

Saarisen ensimmäinen pääsihteerikoetus oli tammikuussa järjestetyt nuorten MM-kilpailut. Samaan aikaan Lahtea sivusivat lumisateet, ja latuja oli varsinkin arkena hankala pitää auki. Mitä tekee tuore pääsihteeri? Nappaa mukaan puhelimen ja radiopuhelimen ja liittyy latupartiolaisten joukkoon.

Emilia Mäki näki sosiaalisessa mediassa tuttujen vapaaehtoisten ottamia kuvia, jotka oli varustettu Nyt alkaa olla latupartion taso kohdillaan -tekstein. Kuvissa näkyi vapaaehtoisten seurana hiihdon maailmanmestari ja olympiamitalisti.

KETKÄ?

 • Aino-Kaisa Saarinen, pääsihteeri Lahti Events Oy / Salpausselän kisat
 • Saarinen on ikuinen hollolalainen, asunut koko ikänsä samalla postinumeroalueella.
 • Maastohiihdon moninkertainen maailmanmestari ja olympiamitalisti. Päätti urheilu-uransa vuonna 2018 Taivalkosken SM-kisoihin.
 • Valittiin kesällä 2018 Salpausselän kisojen pääsihteeriksi ja Lahti Eventsin tuottajaksi.
 • Suorittaa parhaillaan Kansainvälisen olympiakomitean New Leaders -opintoja.

lahtiskigames.com

 • Emilia Mäki, KOKO Lahti Oy:n ja Lahti Events Oy:n toimitusjohtaja   
 • Mäki on lahtelainen paluumuuttaja.
 • Hänen johtamansa KOKO Lahti Oy muodostuu Sibelius-talon, Lahden Messujen, Lahden konserttitalon, Finlandia-klubin sekä Piano Paviljongin kokonaisuudesta. Lisäksi tytäryhtiö Lahti Events Oy.
 • Työskennellyt tapahtumabisneksessä vuodesta 2000 alkaen. Aloitti vuonna 2016 Lahden Messut Oy:n ja Lahden Sibeliustalo Oy:n toimitusjohtajana. Yhtiöt fuusioitiin seuraavana vuodenvaihteena. KOKO Lahden tuorein yksikkö on viime vuoden lopussa vuokrattu Piano Paviljonki.

kokolahti.fi

 

MISSÄ?

Bistro Popot

Lahden keskustassa sijaitseva Popot löytyy retrohenkisen kenkävalomainoksen alta. Kotoisa bistro tarjoaa tiiliseiniensä suojassa ruokaa rennolla otteella. Keittiömestari Andrew Smith on päätynyt Lahteen englantilaisten, ranskalaisten ja sveitsiläisten keittiöiden kautta. Lounaiden lisäksi Bistro Popot tunnetaan alueella viinibaaristaan sekä retrosta street foodista ja pöydässä jaettavista annoksista.

MITÄ SYÖTIIN?

 • Alkuun nautittiin aasialaisittain maustettua lohta avokadokreemin ja katkarapusipsien kera.
 • Pääruuaksi syötiin savupunajuuri-risottoa, jonka seurana oli kreikkalaista manouri-juustoa.
 • Aterian päätteeksi nautittiin suklaakakkua ja vaniljajäätelöä suolakinuskin sekä vadelmakastikkeen kera.

bistropopot.fi

 

Tilaa Evento!

Tilaa digilehti!

 

Julkaistu Evento-lehdessä 2/2019.