Maa- ja kotitalousnaisten toiminnanjohtaja, MMM Mirja Hellstedt on innostava suomalaiseen ruokakulttuuriin liittyvien tietojen, taitojen ja myönteisen asenteen vahvistaja. Hän on tuottanut runsaasti erilaisia oppimateriaaleja sekä järjestänyt koulutuksia, lähiruokamessuja ja -seminaareja.

Hän on ollut luomassa valtakunnallisia ja alueellisia menukonsepteja ravintoloille työskennellessään pitkään Ruokatieto Yhdistyksessä. Hän on taitava verkostoija, joka on vahvistanut sesonginmukaisten raaka-aineiden, luonnontuotteiden sekä pienyrittäjien tuotteiden käyttöä ammattikeittiöissä.

Ruokamatkailun kehittämisessä Hellstedt on tehnyt pioneerityötä. Nykyisessä tehtävässään Maa- ja kotitalousnaisten toiminnanjohtajana hän jatkaa suomalaiseen ruokakulttuurin kehittämistä sekä kuluttaja- että yritysneuvonnan saroilla.

Kotitalousopettaja Pirjo Toikkasella on mittava ura ruokatoimittajana ja terveellisen ruokakulttuurin edistäjänä, etenkin kasvisten käytön puolestapuhujana. Hän on työskennellyt paitsi ruokatoimittajana, myös asiantuntijatehtävissä kaupan ja elintarviketeollisuuden palveluksessa sekä Kotimaiset Kasvikset ry:n viestintäpäällikkönä.

Toikkanen on kunnostautunut monipuolisten ruokajuttujen laatijana. Niitä on julkaistu esimerkiksi Helsingin Sanomissa ja useissa eri aikakauslehdissä.

Jaakko Kolmosen rahasto myöntää Kokki Kolmosen palkinnon vuosittain kahdelle ruokakulttuurin saralla ansioituneelle tekijälle.

Tällä kertaa palkinnot jaettiin Helsingin messukeskuksessa Kevätmessuilla 2015, missä myös lähi- ja luomuruoka ovat yksi teemoista.

Jaakko Kolmosen ruokakulttuurirahasto on perustettu Alfred Kordelinin yleisen edistys- ja sivistysrahaston yhteyteen opetusneuvos, keittiömestari Jaakko Kolmosen aloitteesta vuonna 1994.