Laksaa lapsille

Päiväkoti Rantakaislan ruoka tehdään avokeittiössä ruoka- ja leikkitilojen välittömässä yhteydessä. Kokki Linh Lay Chille on annettu vapaat kädet ruoan suhteen, ja ruokalistan ideoimiseen hän ammentaa omasta kiinalais-vietnamilaisesta taustastaan.

Työ on paras tapa oppia vierasta kieltä, ja kielen oppiminen on yksi kotoutumisen avaintekijöitä, tietävät maahanmuuton tutkijat. Maahanmuuttajataustaisen henkilön palkkaamisesta voi kuitenkin koitua odottamatonta hyötyä myös työnantajalle, kuten on huomattu vantaalaisessa Montessori-päiväkoti Rantakaislassa. Päiväkodin ruoasta vastaa kiinalais-vietnamilaistaustainen kokki Linh Lay Chi, ja niinpä Rantakaislassa syödäänkin usein astetta etnisempää ruokaa.

– Oma taustani on vaikuttanut ainakin siihen, että eri maiden ruokakulttuurit kiinnostavat minua – listalla ei siis ole pelkästään suomalaista, vietnamilaista ja kiinalaista ruokaa.

Lay Chi muutti Suomeen perheineen neljävuotiaana Vietnamista. Leipuri-kondiittorityöhön erikoistuneen elintarvikealan perustutkinnon suoritettuaan hän matkusti Pohjois-Irlantiin, ja toi tuliaisena reissultaan parantuneen kielitaidon lisäksi Chicken Pot Pie -reseptin päiväkodin ruokalistalle.

Uusia makumaailmoja

Suomalaisen koulutusjärjestelmän läpikäyneen Lay Chin kielitaito ei ole koskaan muodostanut estettä työnhaulle, mutta hänen kokemuksensa mukaan muilla maahanmuuttajilla on vaikeuksia työnsaannissa.

– Luulen, että miespuolisiin maahanmuuttajiin kohdistuu enemmän rasismia kuin naisiin. Minä olen ollut töissä päiväkodeissa ja kouluissa, joissa henkilökunta on enimmäkseen naispuolista, enkä ole kohdannut syrjintää taustani vuoksi.

Lay Chin työnkuvaa ei päiväkodin hallinnon taholta liiemmin kontrolloida, vaan ruoan ravitsemuksellinen täysipainoisuus, monipuolisuus ja taloudellisessa kehyksessä pysyminen ovat kokin omalla vastuulla. Päiväkodin johtaja Tiina Gröhnin mukaan Lay Chin tausta on rikastuttanut päiväkodin ruokalistoja ja niiden kautta välittyvää ruokakulttuurikasvatusta.

On hyvä, että lapset pääsevät pienestä pitäen maistamaan uusia makumaailmoja.

– On hyvä, että lapset pääsevät pienestä pitäen maistamaan uusia makumaailmoja ja näkevät, kun Linh häärää keittiössä.

Lay Chin mukaan lapset ovat tykästyneet erityisesti aasialaistyyppiseen kalaan inkivääritomaattikastikkeessa. Voimakkaiden mausteiden annosteluun tulee kuitenkin pikkulasten ruoan kohdalla suhtautua maltillisesti.

– Teen aikuisille ja lapsille erilliset ruoat, ja aikuisten versioon pistän inkivääriä paljon reippaammin.

Lapset mukaan kokkaukseen

Rantakaisla on Montessori-päiväkoti, jossa lapset pyritään osallistamaan erilaisiin arkiaskareisiin, myös ruoanlaittoon ja leivontaan. Joulun alla lapset leipovat Lay Chin tekemästä taikinasta piparkakkuja, ja erilaisten raaka-aineiden paloittelua, mehujen puristamista ja juuresten raastamista saa harjoitella pitkin päivää. Lasten tekemät raasteet eivät kuitenkaan varsinaiseen ruokatarjoiluun päädy, vaan lapset syövät ne itse tai tarjoavat kaverille. Samalla kehittyy ymmärrys siitä, mistä ja miten ruoka tulee lautaselle.

Lay Chi nauttii ruokailutilan yhteydessä sijaitsevassa avokeittiössä työskentelystä. Leipuri-kondiittorin töiden sijaan hän on päätynyt kokin työhön juuri siksi, että nauttii konkreettisesta käsillä tekemisestä – leipomopuolella kun niin monet prosessit ovat koneistettuja.

– Tykkään siitä, että lapset näkevät kun teen ruokaa ja tuntevat minut. Vapaa työnkuva sopii minulle hyvin – minulla ei oikeastaan edes ole valmista reseptiikkaa, vaan voin tehdä ruoat alusta loppuun omasta päästä annettujen raamien puitteissa.

Rantakaislassa tarjolla

 • Kanalaksaa riisinuudelin kera
 • Haudutettua kalaa fenkolin kera, riisiä
 • Chicken Tinola (filippiiniläinen ruoka), riisiä
 • Chicken Pot Pie, perunaa
 • Hapanimeläkalaa, riisiä
 • Kalaa tomaatti-inkiväärikastikkeessa
 • Paistettua chayote-kurpitsaa ja rapuja

Ruoanlaittoa
Montessori-tyyliin

 • Montessori-kasvatuksen ytimessä
  on lapsen itsetunnon vahvistaminen varhaiskasvatuksen muodossa. Kun lapsi pääsee osallistumaan erilaisiin askareisiin, kuten
  ruoanlaittoon ja siivoamiseen, tunne omasta arvokkuudesta ja pystyvyydestä vahvistuu.
 • Päiväkodin ohjelmaan kuuluu ruoanlaittoon
  liittyviä tehtäviä, kuten porkkanan raastamista, omenan kuorimista ja sitruunamehun
  puristamista. Tehtävään kuuluu aina myös omien jälkien siivoamisen harjoittelua, muun muassa työvälineiden tiskaamista.
 • Tärkeintä ei ole lopputulos, vaan se, että lapsi saa osallistua erilaisiin arkiaskareisiin.
 • Montessori-päiväkodin avokeittiö
  mahdollistaa sen, että lapset voivat seurata
  kokin työtä ja tutustua ruoanlaittamisen
  ääniin ja tuoksuihin.