Lapsille, yksinoikeudella

Vain parasta tulevaisuuden tekijöille. Rakkaudesta koululaisia kohtaan Arla on kehittänyt rasvattoman D-vitaminoidun luomumaidon erityisesti kouluruokailua varten. Tuote on paitsi vastuullinen myös kustannustehokas: se kuuluu EU:n myöntämän koulumaitotuen piiriin.

Hyvänmakuista. Houkuttelevan näköistä. Ravitsemuksellisesti täysipainoista, ekologisesti kestävää, kustannuksiltaan fiksua. Sellaista pitäisi 70-vuotta täyttävän suomalaisen kouluruokailun olla.

Tätä kaikkea on myös Arlan rasvaton D-vitaminoitu luomumaito, joka on suunniteltu pienten ja vähän suurempienkin kouluruokailijoidemme nautittavaksi.

– Kouluruokakilpailu järjestetään neljännen kerran vuonna 2018, ja koska Arla on yksi kilpailun sponsoreista, halusimme tarjota Suomen ainutlaatuiselle kouluruokailuyhteisölle tuotteen, jolle on helppo sanoa kyllä, Arlan markkinointipäällikkö Mia Kettunen kertoo.

Kettunen kuuluu niihin, jotka ideoivat kouluruokakilpailua lähes vuosikymmen sitten, ja on ollut toteuttamassa tempausta alusta asti. Alan ammattilaisena hän tietää kertoa, että kouluruokakolikossa on kaksi puolta: se, mitä lapset haluavat ja se, mitä aikuiset haluavat. Arlan uutuustuotteen kehittelyssä päätettiin yhdistää mo­lemmat: sen tulee miellyttää sekä koululaisia että koulujen ja kuntien päätöksentekijöitä.

EU tukee nyt myös luomumaitoa

Kukapa ei haluaisi tarjota tulevaisuuden toivoille puhtainta, terveellisintä ja eettisintä ruokaa. Kustannustietoiset kouluruoka-ammattilaiset tie­­tävät, ettei tehtävä ole helppo. EU on kuitenkin ojentanut kätensä koulumaitotuen muodossa, ja tämän vuoden elokuusta lähtien tukea on ollut mahdollista saada perinteisesti tuotetun maidon lisäksi myös luomumaidolle

Hyvä niin, tuumitaan Arlalla, joka on maailman suurin luomutuotteita valmistava meijerialan yritys. Food service -myynnistä vastaavan Mikko Poikolaisen mukaan luomumaidon kysyntä kasvaa kohisten.  

– Ihmiset kiinnittävät nykyaikana yhä enemmän huomiota tuotteen koko elinkaareen ja tekevät sen pohjalta valintoja. Luomutuotteiden kohdalla volyymi on kasvanut, ja sen myötä hintataso alentunut. Hienoa, että koulumaitotuen myötä myös ammattikeittiöpuolella luomun valitseminen on entistäkin helpompaa.  Koulumaitotukea nauttivan tuotteen on kuitenkin oltava myös ravitsemustiedoiltaan nuhteeton.

– Me suomalaiset elämme ison osan vuodesta vähällä päivänvalolla, ja siksi koulumaito on D-vitaminoitua. Tavalliseen luomumaitoon ei D-vitamiinia lisätä, joten D-vitaminoitu luomumaitomme on tässäkin suhteessa ainutlaatuinen. Se on myös ravitsemussuositusten mukaisesti rasvaton, Mia Kettunen kertaa.

Hyvästi, tylsät maitotölkit  

Maitotölkki kuuluu niihin harvoihin esineisiin koulun ruokasalissa, joissa on tekstiä ja kuvia. Siksi Arlalla haluttiin panostaa myös pakkauksen suunnitteluun.

– Tämä tölkki on tehty juuri lapsia varten. Kouluruokailu on oppilaiden pieni yhteinen hetki, miniloma, josta me haluamme omalta osaltamme tehdä mahdollisimman mukavan, Kettunen sanoo.

Aurinkoisen ulkoasun lisäksi pakkaus on 4,8 prosenttia kevyempi kuin tavallinen litran maitotölkki. Se käy järkeen, ovathan siihen tarttuvat kädet vähintään 4,8 prosenttia pienemmät kuin aikuisen maidonjuojan. Vastuullisuus on huomioitu myös maitotölkin valmistuksessa, ja tölkin materiaali onkin ympäristöystävällistä kartonkia.

Arlan rasvaton D-vitaminoitu luomumaito on saatavilla sille varta vasten suunnitellussa 1 litran pakkauksessa. Näin se on kuin kotonaan pienemmissä toimipisteissä tai kouluissa, joissa ei ole novo-laitteistoa. Toki se on verraton lisävaihtoehto myös niihin kouluihin, jossa annostelulaitteisto on käytössä. Maitotölkin sivua on joka tapauksessa huomattavasti mukavampi lueskella.

Arlan uutuus pähkinänkuoressa

 • Rasvaton D-vitaminoitu luomumaito, joka on suunniteltu varta vasten kouluruokailuun. Saatavilla litran tölkeissä sekä novo-pakkauksissa.
 • Maitotölkki on tehty käyttäjän eli koululaisen mieltymykset mielessä pitäen. Kartonki­tölkki on valmistustavaltaan sekä materiaaleiltaan ekologinen ja ulkoasultaan leikkisän tyylikäs.
 • Pakkaus on lähes 5 % kevyempi kuin tavallinen maitotölkki, joten se pysyy tukevasti pienessäkin kädessä. 

EU tukee uutuustuotetta

 • Arlan rasvaton D-vitaminoitu luomumaito kuuluu
  nyt niin kutsutun koulumaitotuen piiriin.
 • Tuen myöntää Euroopan Unioni ja sen suuruus
  on 27 senttiä litralta. Luomutuotteen suosiminen
  on siis tehty entistä helpommaksi.
 • Koulumaitotukea on voinut saada kyseiselle tuotteelle 1. elokuuta 2017 alkaen.