Suomalaisten lempilounasruoat ovat Fazerin kyselyn mukaan lasagne, tortillat, lohikeitto, lihapullat ja perunamuusi sekä paistetut muikut. Amica.fi-sivuston lempilounasruokakyselyyn vastasi 19.–29.1. välisenä aikana 2 800 suomalaista eri puolilta Suomea.

Vastaajille oli annettu valmiiksi muutamia lempiruokavaihtoehtoja, jotka ovat nousseet esiin aiemmin Amica-ravintoloiden omissa ravintolakohtaisissa lempiruokakyselyissä. Tämän lisäksi vastaajilla oli mahdollisuus ilmoittaa jokin oma lempilounasruokavaihtoehto. Äänet valmiiden vaihtoehtojen välillä jakautuivat erittäin tasaisesti.

– Lempiruoat ovat muuttuneet perinteisestä suomalaisesta lounasruoasta, johon kuului muun muassa makaronilaatikko. Lasagne ja tortilla yleistyivät 2000-luvulla henkilöstöravintoloissa ja ne ovat muotoutuneet jo osaksi suomalaista perinnettä. Suomalaiset pitävät kalasta ja tämä näkyy tuloksista: lohikeitto ja paistetut muikut nousivat viiden kärkeen. Spontaanisti ehdotetuissa vastauksissa nousi muun muassa uunimakkara ja pinaattikeitto perinteisinä suomalaisina herkkuina, kertoo gastronomiasta ja tuotekehityksestä vastaava johtaja Marianne Nordblom Fazer Food Servicesiltä.

Suomalaisten top 10 -lempilounasruoat

  1. Lasagne
  2. Tortillat
  3. Lohikeitto
  4. Lihapullat ja perunamuusi
  5. Paistetut muikut
  6. Kaalilaatikko
  7. Maksapihvit
  8. Pizza
  9. Makaronilaatikko
  10. Silakkapihvit