Mika Parviainen on pitkän linjan leipomoalan ammattilainen, jonka 14-vuotiaana alkanut ura on johtanut monien mielenkiintoisten töiden äärelle. Takana on useamman vuoden työrupeamat kondiittorimestarin ja -päällikön tehtävistä Kluuvikadun Fazerilla ja Ekbergillä, opettajana toimimista, kilpailutoimintaa sekä suklaa- ja sokeriveistosten taitajaksi kouluttautumista arvostetussa Ewald Notterin -sokerileipurikoulussa. Kansan tietoisuuteen Parviainen ponnahti Koko Suomi leipoo -ohjelman kannustavana tuomarina.

Mistä kokenut ammattilainen ammentaa innostustaan alaa kohtaan?

–Kiinnostus säilyy, kun pitää silmät auki ja on aktiivinen. Kun työpäiväni Valion koeleipomolla alkaa, on pääni täynnä ideoita, joita on upea alkaa toteuttamaan. Olen työssäni aitiopaikalla ja sekin inspiroi valtavasti, Parvainen pohtii.

Leipomoala on Parviaiselle sydämen asia.

– Joskus kolmenkympin kriisissä ajattelin olevani “vain” leipuri. Lopulta ymmärsin, ettei itseään pidä verrata muihin. Sillä ei ole merkitystä mitä teet, vaan että olet onnellinen siinä, mitä teet ja yrität tehdä sen mahdollisimman hyvin. Se on yksi työssä menestymisen filosofia.

Tuotekehityksessä tavoitteena on houkutteleva vitriini

Lähtökohta uuden tuotteen kehittämisessä Parviaisella on vitriinin houkuttelevuus. Hän miettii tarkasti, millaisia tuotteita hän itse ostaisi ja mitä uskoisi muidenkin haluavan ostaa.

 

– Varsinainen tuotekehitys alkaa makumuistoista, jotka kaivan uudelleen käsittelyyn. Aivan kuten viiniasiantuntijat löytävät juomasta herkät nyanssit, pohdin samalla tavalla tuotteen fysiologiaa ja millä keinolla pääsen haluaamani lopputulokseen, esimerkisksi rapeaan tai kreemimäiseen koostumukseen.

Valmiissa tuotteessa tavoitteena on oikea maun ja rakenteen sointu. Lisäksi täytyy olla jotakin, joka yllättää asiakkaan. Parvianen muistuttaa, että leipomotuote on aina kokonaisuus:

– Vaikka olisi miten hieno leivonnainen, täytyy se osata pakata ja myydä tyylikkäästi sekä asiantuntevasti. Ostohetki voi olla asiakkaalle tärkeä sosiaalinen tapahtuma.

Makuskaalaa suolaisesta makeaan

Nykyisessaä työssään Valiolla Parviainen kehittää tuotteita laajalla skaalalla, aina konditoriatuotteista makeaan ja suolaisiin leivonnaisiin.

– Suomen Kokkimaajoukkueessa kilpaillessani suunnittelin ja valmistin jälkiruokia, mutta opin samalla paljon ruoanvalmistuksesta ja millaista on hyvä ruoka. Se on auttanut laajentamaan makuskaalani suolaisten tuotteiden puolelle, mikä ei ole itsestäänselvyys makeaan leivontaan tottuneille leipureille, toteaa Parvainen. Viimeisimpänä hän on kehittänyt suolaisia piiraita, joissa myös kasvisruokailun ja niin sanotun fleksauksen suosio on otettu huomioon.

Maailman tuulet ja maut

Parviainen matkustaa paljon, sillä trendien seuraaminen ja maailman makujen maistelu ovat omalle uudistumiselle olennainen asia. Työ- ja lomamatkojen reitit on tarkkaan suunniteltu ja ne poikkeavat sinne, joista voi ammentaa ideoita omaan työhön.

– Todella hyvän leivoksen perässä olen valmis matkustamaan vaikka Pariisin asti, jossa leipominen on taidetta parhaimmillaan. Siellä esimerkiksi klassikko tuhatlehtileivos voi olla joka kerta maultaan täysin uusi ja yllätyksellinen. Se tuo innostusta omaan tuotekehitystyöhön, kertoo Parviainen.

Leipurin ammatti antaa paljon

 

Alastaan innostunut leipuri ei malta vapaa-ajallakaan pysyä pois taikinan äärestä.

– Tuoreen leivän tuoksu kotona on niin valloittava ja siitä saa elämyksiä, ettei sitä ajattele työksi, naurahtaa Parviainen.

Valiolla Parviaisen tehtävä on auttaa niin kivijalkaleipomoiden kuin myös elintarviketeollisuuden asiakkaita löytämään ratkaisuja omaan toimintaansa ja tuotekehitykseensä. Reseptien kehittelyn lisäksi hän kannustaa kollegoitaan olemaan aktiivisesti yhteydessä kenttään ja huolehtimaan alaan vaikuttamisesta sekä siitä, että nuorille osataan välittää oikeaa mielikuvaa alan työtehtävistä. Itse Parviainen toteaa olevansa unelmauralla:

– Leipurin ammatti antaa paljon. Siksi kannattaa olla ylpeä siitä mitä tekee ja tehdä se mahdollisimman hyvin.