ELO-säätiön hallituksesta koostuva palkintoraati perusteli valintaansa muun muassa sillä, että Finnjävelissä luodaan ruoasta ja designista tarinoita ja elämyksiä ruokamatkaajille. Raadin mukaan ravintola pureutuu syvälle historiaamme, suomalaiseen ruokakulttuuriin ja käsityötaitoon.

– Perustajat Tommi Tuominen ja Henri Alén tekivät perusteellisen työn keräämällä maakuntien taitureilta tietoa perinneruokien valmistuksesta. He tulkitsivat suomalaisen ruokakulttuurin juuria tavalla, joka herätti eloon monet klassikkoruokamme: karjalanpiirakan, tillilihan, karjalanpaistin ja läskisoosin, palkintoraati perustelee.

Finnjävel on yhteistyöllä toteutettu kunnianhimoinen projekti, joka kertoo kiinnostavasti ja ylpeydellä tarinaa kansallisista ruoka-aarteista. Keväällä 2018 sulkeutuvasta ravintolasta jää muun muassa kirjan ja televisio-ohjelman myötä jälki myös tulevaisuuteen. Finnjävelin upeassa miljöössä ja astioissa hehkuu Suomi ja satojen vuosien pohjoinen ruokakulttuuri.

– Ulkomaalaisten vieraiden vilpitön into suomalaiseen ruokaperinteeseen ja suunnitteluun on ollut meille iso ilo. Uskon, että olemme olleet avaamassa tietä suomalaisen ruoan maailmanvalloitukselle. Toivomme, että nuoret kokit jatkavat Finnjävelin innoittamina suomalaisen ruokaperinteen vaalimista, Henri Alén kertoo.

Lentävä Lautanen -ruokakulttuuripalkinnon rinnalla vuosittaisessa ELO-gaalassa jaettiin erityiskiitokset Suomi100-juhlavuonna syntyneestä yhteistyön kulttuurista.

– Ennennäkemätön innostus juhlavuoteen kanavoitui satojen Syödään yhdessä -kumppaneiden yhteistyöhön. Me kaikki halusimme luoda maahamme uutta ja pysyvää yhdessä syömisen kulttuuria. Syödään yhdessä -kumppanit onnistuivat luomaan paitsi uudenlaista yhdessä syömisen myös yhteistyön kulttuuria, jossa ei ole enää kyse vain ruoasta vaan yhteisöllisyydestä. Teimme yhdessä Suomi100 –juhlavuodesta ruokavuoden, ELO-säätiön johtaja Seija Kurunmäki kiteytti.

Lentävä Lautanen –ruokakulttuuripalkinto

ELO-säätiön vuosittain jakaman palkinnon tavoitteena on osoittaa suomalaisen ruokakulttuurin kirjo tekojen ja tekijöiden kautta.  Palkinnolla ELO-säätiö eli Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö nostaa esiin edelläkävijöitä, jotka lisäävät ruokakulttuurimme kiinnostavuutta kotimaan lisäksi ulkomailla. Palkittavina on myös tahoja, joiden teot näyttävät yhdessä syömisen merkityksen. 

Palkintojen saajat valitsee ELO-säätiön hallitus, johon kuuluu pj. Leena Saarinen, vpj. Heikki Antolainen, sekä Kasperi Saari, Maria Planting, Harri Koskinen, Lasse Lehtinen, Ari Lahti, Rafaela Seppälä, Pekka Terävä, Vesa Lehto ja Heikki Valkama.