Soocin operatiivinen johtaja Timo Melto kertoo, että maku liemeen tulee selkeistä ja yksinkertaisista raaka-aineista.

– Esimerkiksi meidän luomukanaliemessä on vain kanaa, sipulia, purjoa, herkkusientä, rakuunaa, persiljaa ja mustapippuria. Lihaisessa liemessä maistuu liha eivätkä juurekset; ne eivät saa peittää lihan makua. Sieniä käytetään paljon tuomaan makuun täyteläisyyttä. Me käytämme joko metsäsieniä, siitakesieniä tai herkkusieniä. Esimerkiksi riistaliemessä on tattia, joka korostaa riistan omaa makua.

Melto mainitsee, että liemet ovat myös terveellisiä ja maistuvia nautittavaksi sellaisenaan. Lisäksi Soocin liemissä on suolan määrä vähennetty tuntuvasti.

– Meidän liemissä suolaa on 0,1–0,4 grammaa. Liemiä voi hyvin jatkojalostaa ja lisätä halutessaan suolaa. Itse olen sitä mieltä, että kun liemessä on aito maku, ei suolaa tarvita enempää.

Puljongin account manager Henri Aalto kertoo, että he ovat reagoineet kasvisruuan kasvavaan kysyntään. Vegaanisuus on tullut selkeästi jäädäkseen.

– Olemme tuoneet markkinoille kaksi uutta lientä, jotka ovat hieman aromaattisempia, kevyempiä ja pehmeämpiä kuin edeltäjänsä, kertoo Aalto.

Myös Puljongilla painotetaan aitoja makuja.

– Meillä raaka-aineita käsittelevät ammattitaitoiset keittiömestarit eikä tuotteissa käytetä koskaan esimerkiksi natriumglutamaattia.

Yksi liemi mukaan, kiitos!

Melto on tutustunut maailman valloitusta tekevään buumiin: liemibaareihin.

– Kahvilan sijaan mennään liemibaariin. Nautitaan lientä, joka maistuu hyvältä, on terveellistä ja ravitsevaa ja lämmittää kehoa. Luulisin, että tämä trendi rantautuu Suomeenkin jollain aikavälillä.

Liemet ovat hyvin vähäkalorisia, mutta kuitenkin ruokaisia.

– Esimerkiksi Luomu-kanaliemessä on vain 15 kaloria 100 millilitraa kohden. Olen itsekin kokeillut 4 desilitran liemiannosta lounaaksi. Talvella nautin aamiaiseksi ramen-lientä, sillä sen aromaattiset ainesosat herättelevät mukavasti. Ramen-liemestä voi tuunata lounaan lisäämällä liemeen esimerkiksi nuudeleita, lohta tai riisiä.

Puolivalmis liemi on Melton mukaan takuuvarma tuote.

– Valmistusprosessi on kehittynyt valtavasti. Meillä liemet valmistuvat tietokoneohjatuissa kattiloissa, mikä takaa laadun tasaisuuden, päättää Melto.

 

Reseptit

 

Possu-ramen ammattikeittiölle.

Possu-ramen ammattikeittiölle

10 henkilölle

5 rkl seesamöljyä

3 3/4 rkl raastettua inkivääriä

5 valkosipulinkynttä

2 bataattia

2,5 l ramenlientä

250 g pinaattia tai pak choita

10 kananmunaa

425 g pekonia paahdettua sipulia

Kuori ja hienonna inkivääri, valkosipuli ja bataatti. Kuullota öljyssä inkivääri, valkosipuli ja bataatti. Lisää ramenliemi ja hauduta miedolla lämmöllä, kunnes bataatti on kypsää. Lisää pinaatti tai pak choin lehtiä ja anna hautua kannen alla. Keitä kananmunia kuusi minuuttia, jäähdytä ja kuori. Säädä uuni 220 asteeseen. Puolita pekoniviipaleet ja laita leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Laita pelti uuniin, paahda pekoneita uunissa noin 10 minuuttia kunnes ovat rapeita. Kiehauta nuudeli ja valuta. Pane nuudelia keittokulhoihin ja kauho keittoa päälle. Nosta päälle rapeat pekonit ja puolitetut kananmunat. Ripottele pinnalle runsaasti paahdettua sipulia ja nauti. Voit halutessasi vielä viimeistellä ruuan seesamöljyllä.

Vinkki! Voit käyttää rameniin myös kypsää nyhtöpossua tai porsaanfileetä. Voit tarjota kuuman liemen, lisäkkeet ja tuliset mausteet erikseen. Näin kaikki voivat sekoittaa kulhoon haluamansa maut.

Resepti: Maija Silvennoinen, Sooci

 

Vegaaninen Kermakastike.

Vegaaninen Kermakastike

1 l Puljonki Signature Sipuli Fumet Luomu -liemipohja

40 g pähkinävoita

60 g OSCAR Paistettu Maku -makutiiviste

80 g kookosöljyä tai kaakaovoita

4 rkl ruokahiivahiutaleita

2 rkl fermentoitu pippuritahna

suurusta tarvittaessa maissijauholla

Sekoita liemipohja, pähkinävoi ja makutiiviste, keitä kasaan ja lisää kookosöljy, laakerilehti ja pippuritahna. Pehmennä maku sopivaksi. Kastikkeen voi vaahdottaa lesitiinillä.

Huom! Sopii kerma- ja juusto-pohjaisen kastikkeen korvikkeeksiesimerkiksi pastaruuissa tai kukkakaalin kanssa.

Resepti: Puljonki

 

Sieniliemi.

Sieniliemi

Aasialainen ”sienisoija”

1 l Ö Sienilientä

20 g Muscavado-sokeria

10 g inkivääriä

5 g chiliä

20 g paahdettua seesamiöljyä

Redusoi sieniliemi, kunnes jäljellä on noin 150 g, mausta sokerilla, hienonnetulla inkiväärillä ja chilillä. Anna jäähtyä ja sekoita joukkoon seesamiöljy.

Soija toimi erinomaisesti dippikastikkeena grillatulle possulle tai härkätatakille. Käyttö makean soijan sijasta vaikkapa sushin kanssa on kokeilemisen arvoinen.

Sieni-chawanmushi ja metsäsieniä

Chawanmushi

240 g sienilientä

160 g luomukananmunaa

6 g suolaa

Sekoita ainekset sekaisin, siivilöi ja kypsennä tuorekelmulla peitetyssä kulhossa 80-asteisessa höyryssä noin 20 minuuttia. Anna jäähtyä huoneenlämpöön.

Sienet

200 g metsäsieniä

30 g voita

ruohosipulia

timjamin oksa

suolaa

mustapippuria

Putsaa ja leikkaa sienet pieneksi, anna kuivua hyvin. Laita voita pannulle ja lisää timjamin oksa. Paista sieniä kovalla lämmöllä hetken ja mausta suolalla, mustapippurilla ja ruohosipulilla.

Huom! Ravintosisältö 100 ml: energiaa 15 kcal, rasvaa 0,1 g (josta tyydyttynyttä 0 g), hiilihydraatteja 0,2 g (josta sokereita 0,2 g), ravinto-kuitua 1,1 g, proteiinia 3,0 g, suolaa 0,10 g.

Resepti: Eero Vottonen, Sooci

 

Paahdettu purjoliemi.

Paahdettu purjoliemi

4 paahdettu purjo (valkoinen osa)

1 paahdettu valkosipuli

1 l Puljonki Signature Sipuli Fumet Luomu -liemi

1/4 nippu timjamia

1 rkl OSCAR Premium Fermentoitu Valkosipulitahna

ruusunmarjaetikkaa

Paahda purjo ja valkosipuli tummaksi ja sekoita ne liemipohjan kanssa tunniksi. Lisää valkosipulitahna ja anna kastikkeen levätä mieluiten yön yli. Mausta ruusunmarjaetikalla.

Huom! Täyteläinen ja umaminen liemi sopii esimerkiksi paahdetulle sipulille, purjolle tai juureksille.

Resepti: Puljonki

Julkaistu Aromissa 9/2019.