Mustion Linna on yksi Suomen arvokkaimpia kartanoita ja sen historia ulottuu yli 200 vuoden päähän. Kiinnostavan matkailukohteen siitä teki Magnus Linder, joka osti pahoin rappeutuneen ja hylätyn lapsuudenkotinsa takaisin sukuun vuonna 1985. Vuonna 1987 linna avautui yleisölle.

Pitkäjänteinen kehitystyö on jatkunut aina näihin päiviin asti, ja nyt siitä vastaa Filip Linder vaimonsa Christinen kanssa. Museon lisäksi linna tarjoaa palveluja aina hotellimajoituksesta erilaisiin kokouksiin ja konferensseihin, kokkauskursseihin ja juhliin asti. Kesäkauden vetonauloihin kuuluu myös kesäteatteri, joka jo yksinään tuo linnan puistoon lähes 8 000 kulttuurin ystävää.

Ravintolan laajennus

Monipuoliset palvelut ja kasvavat asiakasvirrat ovat vuosien varrella tuoneet omat haasteensa linnan ravintolatoiminnalle, ja vanhassa 1800-luvulla rakennetussa vaunuvajassa erityisesti isompien seurueiden vastaanottaminen on ollut haastavaa sekä tilojen että toiminnallisuuden vuoksi. Laajennus- ja muutostyöt tulivat siis todelliseen tarpeeseen.

Vanhaa rakennusta muutettiin niin, että uusi paviljonki rakennettiin talon päädyssä sijainneen katetun terassin paikalle. Myös sisätiloja uudistettiin ja keskellä vaunuvajaa sijainnut keittiö sai uudet hienot tilat talon joenpuoleiselle seinustalta.

Vanhan vaunuvajan puolelle jäivät rennompi lounge ja ruokasali. Tiiliseinät, vihreä palkkikatto ja takorautaiset kattokruunut yhdistävät huoneet rauhalliseksi kokonaisuudeksi. Suuri paviljonki avautuu ruokasalista valoisana ja näyttävänä. Uudistusten myötä asiakaspaikkojen määrä tuplaantui. Uudessa paviljongissa juhliin mahtuu 130 vierasta ja vanhaan ravintolarakennukseenkin 90.

Isoin muutos lienee kuitenkin tilojen toiminnallisuus. Paviljongissa voidaan juhlia yksityisesti oman seurueen kesken muun ravintolan palvellessa muita asiakkaita.

Sesongin lähiruokaa

Linnankrouvin ruokatuote jatkaa Niko Tuomisen johdolla samalla hyväksi havaitulla linjalla kuin aiemminkin. Kivijalkana ovat edelleen lähitilojen tuotteet, ekologisuus ja puhtaus. Ruokalista elää sesonkien mukaan ja lähimmät tuotteet saadaan omasta pihapiiristä. Iso, kukkiva puisto tuottaa mehiläisten avustuksella talolle hunajaa ja puhtailta niityiltä villiyrttejä annosten koristeeksi. Mustion Panimo toimii aivan linnan kupeessa vanhassa veturitallissa ja läheisen yhteistyön tuloksena panimon oluet ovat tarjolla myös Linnankrouvin listalla.

Pitkäjänteinen työ on kannattanut, sillä Linnankrouvi on listattu sijalle 11 Suomen parhaimpien ravintoloiden listalla (The White Guide). Se on hieno saavutus paikalle, joka sijaitsee 80 kilometriä pääkaupungin ulkopuolella. Uusi, toimiva keittiö ja upea juhlapaviljonki sitä tuskin heikentävät.

P.S Mustion Linna on muuten oiva paikka majoittumiseen, jos kesämatkailu ja muut Länsi-Uudenmaan nähtävyydet kiinnostavat, kuten Fiskarsin ja Billnäsin ruukit, Tytyrin Elämyskaivos tai Raaseporin linnan rauniot.

 

Menu (pieninä maisteluannoksina)

Tartar Kosken kartanon luomu Herefordista ja ydinluumajoneesia

Paahdettua kuhaa Snappertunasta, mustekalaa ja kampasimpukkamajoneesia

Kevätkaalia, hirssiä ja salottisipulifondant

Fenkolikakkua, valkosuklaajäätelöä ja lakritsikastiketta