- Me omistajat ja henkilökunta olemme yksi toisemme jälkeen kääntyneet vegaaneiksi, niinpä liharuoan valmistamisen jatkaminen ilman kyyneleitä ei ole enää mahdollista. Sydän sanoo nyt näin ja sitä olisi tarkoitus kuunnella. Muutos on tietysti jännittävää, varsinkin kuin kyseessä on pikkukaupunki, jossa vastaavaan ei ole totuttu, mutta päätimme, että tämä on ainoa oikea tie, kertoo Sini Hassinen.

Hassisen mukaan syitä, miksi ravintolan konseptia lähdettiin muuttamaan on useita.

– Ensinnäkin me omistajat perheinemme olemme olleet vegaaneja nyt noin vuoden verran. Myös henkilökuntamme on yksi toisensa jälkeen vaihtanut ruokavaliotaan joko kasvispainotteisemmaksi tai kokonaan vegaaniseksi. Niinpä liharuoan suosittelu asiakkaille, tarjoilu ja etenkin sen käsittely on alkanut tuntua todella vaikealta ja innottomalta. Syynä tähän kaikkeen on kasvanut tietoisuutemme lihateollisuuden raakuudesta sekä esimerkiksi siitä miten se kuormittaa ympäristöä. Myös me, kuten muutkin kasvisruokailijat ja ilmaston tilanteesta sekä eläinten oikeuksista huolissaan olevat, toivomme yhteiskunnalta ja niin sanotuilta suuremmilta tahoilta muutosta. Joten miksi emme tekisi muutosta, kun meillä on siihen mahdollisuus.

Ruokalista on uudistunut vähitellen.

– Jokin aika sitten ravintolastamme ei saanut mitään vegaanista ja kasvisruokiakin oli à la carte -listalla vain yksi, joka sekin sisälsi maitoa ja kananmunaa. Muutos ei onneksi tapahdu yhdessä yössä. Olemme lisänneet vuodenvaihteesta lähtien kasvistuotteiden ja kasvisten osuutta lounaalla ja à la carte -listalla.

Jo pienillä vaihdoksilla saadaan Hassisen mukaan ruoka sopimaan kasvissyöjillekin: kerma vaihdetaan kasvikermaan ja liivate kasviperäiseen vaihtoehtoon. Leipominen sujuu helposti ilman kananmunaakin ja jauhelihan tilalle laitetaan esimerksi härkistä.

– Vanhoista tavoista ja muka välttämättömyyksistä pitää vain rohkeasti opetella irrottautumaan, hän kannustaa.

Uudelleenkoulutukseen Bella Loviisan kokit eivät joutuneet, sillä hekin ovat pikkuhiljaa omistajien mukana opetelleet kasvisruoan saloja.

– Olemme tehneet mukavaa testailua yhdessä.Uutinen ravintolan suunnanmuutoksesta on herättänyt kovasti mielenkiintoa jopa eri puolilla Suomea.

– Lähdimme alkuvuodesta kokeilemaan kokonaan vegaanisia sunnuntaibrunsseja vaihtuvilla teemoilla ja vastaanotto on ollut huikea. Kiinnostuneita on tullut paljon esimerkiksi Helsingistä. Eli kasvisruoasta kiinnostuneet kyllä liikkuvat.

– Suurin haaste ovat he, jotka ajattelevat, että kasvisruoka on vain maustamatonta salaattia. Toivommekin, että ihmiset lähtevät rohkeasti kokeilemaan uudistunutta tarjontaamme. He varmasti yllättyvät, Sini Hassinen lupaa.

Listalle tulee kasvisruokaa laidasta laitaan salaateista pizzoihin ja hampurilaisiin. Myös vegaanihitit porkkala, seitan ja kukkakaaliwingsit ovat mukana.

– Teemaviikot ovat olleet ravintolamme juttu alusta alkaen, nyt ne toteutetaan ilman eläinperäisiä tuotteita. Toukokuu startataan parsaviikoilla, Sini Hassinen kertoo.

Bella Loviisa    

  • Kahdeksankymmentä asiakaspaikkaa ja kesäkaudella kolmenkymmenen paikan terassi.     
  • A la carten lisäksi tarjoillaan maanantaista perjantaihin lounasta ja sunnuntaisin brunsseja.    
  • Myös kahvilatoimintaa sekä baari livemusiikki-iltoineen.

Mannerheiminkatu 2, Loviisa

bellaloviisa.fi