Luomu SM-kilpailun voittaja ratkesi prosenttiyksikön erolla

Ammattikeittiöiden Luomu SM 2020 -kilpailun voitosta käytiin tiukka kisa. Julkisista ruokapalveluista luomun käyttöastetta nosti eniten Lumijoen ruokapalvelu, ja yksityisten ravintoloiden ykkössijan jakoivat turkulainen KASVIS-ravintola ja porvoolainen Zum Beispiel.

Ravintoloille ja ruokapalveluille tarkoitetussa Luomu SM-kilpailussa puitiin, kuinka paljon kisaan osallistuneet ravintolat olivat nostaneet luomun käyttöastetta kiloissa vuonna 2019 edellisvuoteen verrattuna. Julkisten ruokapalvelujen voittajaksi kiri Lumijoen ruokapalvelu 12 prosenttiyksikön lisäyksellä. Yksityisten ravintoloiden parhaiksi yltäneet KASVIS-ravintola ja Zum Beispiel olivat lisänneet kumpikin luomun käyttöä 6 prosenttiyksikköä.

Ammattikeittiöiden Luomu SM-kilpailu on järjestetty vuodesta 2014 lähtien. Kilpailua organisoivan Portaat luomuun -ohjelman projektipäällikkö Anu Arolaakso kertoo, että kisa ei ole koskaan ollut yhtä tasaväkinen kuin tänä vuonna.

– Lumijoen voitto heltisi vain yhden prosenttiyksikön marginaalilla: julkisissa ruokapalveluissa oli monta toimijaa, jotka nostivat luomun käyttöään 10–11 prosenttiyksikköä, Arolaakso toteaa.

Luomu SM-kilpailun tulokset julkistettiin Luomupäivillä. Kilpailun voittajat löytyivät noin 200 ruokapalveluorganisaation joukosta, jotka kuuluvat Portaat luomuun -ohjelmaan. Luomun käyttöasteet tarkistettiin ammattikeittiöiltä saaduista ostotilastoista.

Arolaakso muistuttaa, että kilpailuun voivat osallistua myös ohjelmaan kuulumattomat ravintolat ja ruokapalvelut, jotka käyttävät luomua.

Luomun käyttö kirjattu Lumijoen strategiaan

Julkisen puolen voittaneen Lumijoen ruokapalvelun luomun käyttöaste oli viime vuonna 16 prosenttia raaka-aineista. Ateria- ja puhtauspalveluiden työnjohtaja Sinikka Halonen kertoo, että luomua halutaan käyttää, koska se on ekologinen ja lähes lisäaineeton vaihtoehto.

– Luomu- ja lähiruoan käyttö nostaa asiakkaiden arvostusta koulu- ja päiväkotiruokaa kohtaan. Niiden käytön lisääminen on kirjattu myös kunnan strategiaan, hän toteaa.

Pienen kunnan ruokapalvelu valmistaa arkisin aterian noin 500 koululaiselle ja päiväkotilapselle. Lumijoella luomua ovat muun muassa maitotuotteet, puurohiutaleet ja suurimot sekä kananmunat ja leipä. Tavoitteena on laajentaa luomun käyttö ensi vuonna muun muassa juustoon ja mehuun.

KASVIS-ravintola ja Zum Beispiel arvostavat makua ja puhtautta

Yksityisen puolen voiton jakaneet KASVIS-ravintola ja Zum Beispiel käyttävät luomua, koska haluavat tarjota asiakkailleen puhtaista ja ympäristöystävällisistä aineksista tehtyä ruokaa, jossa tulee esiin raaka-aineen oma maku.

– Asiakkaat arvostavat laadukkaita, puhtaita raaka-aineita, toteaa KASVIS-ravintolan ravintolapäällikkö Suvi Hautakoski.

Kummassakin ravintolassa valtaosa käytetyistä raaka-aineista on luomua: KASVIS-ravintolan luomuaste oli viime vuonna 58 prosenttia ja Zum Beispielin 62 prosenttia. Luomuna käytetään muun muassa jauhoja ja suurimoita, salaatteja sekä monia kasviksia ja hedelmiä. Zum Beispielissä myös kananmunat, kukonpoika sekä naudan- ja karitsanliha ovat luomua.

Ravintolat hankkivat luomutuotteensa sekä suoraan luomutiloilta että tukuista. Turkulainen KASVIS-ravintola on tyytyväinen luomun saatavuuteen, mutta porvoolaisella Zum Beispielillä on tänä syksynä ollut pieniä ongelmia sen suhteen. Luomun toimitusvarmuus voisi olla nykyistä parempikin.

– Luomutuottajat voisivat olla rohkeammin yhteydessä suoraan ravintoloihin, joiden tietävät käyttävän luomua, kannustaa Zum Beispielin yrittäjä, keittiömestari Georg Simojoki.

Perussarjoissa palkittiin korkeimmat käyttöasteet

Luomu SM -kilpailun perussarjoissa palkittiin perinteiseen tapaan ammattikeittiöt, jotka käyttivät eniten luomua ruuanvalmistuksessaan vuonna 2019. Myös perussarjoissa on omat kategoriansa yksityisille ja julkisille toimijoille sekä lisäksi jaottelu pieniin, keskisuuriin ja suuriin toimijoihin.

Kokoluokittelu perustuu ammattikeittiöiden vuosittain tarjoamien aterioiden määrään. Pienillä se on alle 50 000 ateriaa, keskisuurilla 50 000–200 000 ateriaa ja suurilla yli 200 000 ateriaa.

Ammattikeittiöiden vuotuisen Luomu SM -kilpailun tavoitteena on nostaa esille ruokapalveluja ja ravintoloita, jotka tekevät aktiivisesti töitä luomun käyttöasteen nostamiseksi. Portaat luomuun -ohjelman projektipäällikkö Arolaakso iloitsee siitä, että alan kiinnostus kilpailua kohtaan on viime vuosina selvästi lisääntynyt.

– On hieno huomata, että ammattikeittiöt haluavat kertoa aktiivisesti luomun käytöstään, hän toteaa.

Luomua raaka-aineena käyttivät eniten

Julkiset ravintolat

 • pienet ravintolat
  Henricus, Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia
  34 prosenttia
 • keskisuuret ravintolat 
  Bar Laurea, Laurea ammattikorkeakoulu 46 prosentttia
 • suuret ravintolat
  Helsingin palvelukeskus, päiväkodit 
  24,5 prosenttia

Yksityiset ravintolat

 • pienet ravintolat 
  Ravintola Härmän Rati, Järvenpää
  99 prosenttia 
 • keskisuuret ravintolat
  Oppilasravintola Timjami, Tampereen steinerkoulu
  81 prosenttia
 • suuret ravintolat
  UniCafe,YLVA Helsinki
  9,4 prosenttia
Sulje mainos Tilaa Aromi