Suurin osa Ravintola-polun aloittajista tähtää tutkinto-opiskeluun.
Suurin osa Ravintola-polun aloittajista tähtää tutkinto-opiskeluun.

Maahanmuuttajan polku työelämään

Stadin ammatti- ja aikuisopiston Ravintolapolku on väylä ravintola-alan tutkintojen opiskeluun mutta myös suoraan työllistymiseen.

Ravintolapolku toimii Stadin osaamiskeskuksen järjestämänä Stadin ammatti- ja aikuisopistossa eli Stadin AO:ssa Prinsessantien toimipaikassa Roihuvuoressa. Maahanmuuttajille suunnattu koulutus kestää yleensä puoli vuotta, ja kerralla opiskelijoita on 30. Ravintolapolku itsessään ei ole tutkinto, vaan polulta saa eväitä hakeutua tutkinto-opiskeluun, kertoo ruokatuotannon ammatinopettaja Outi Ahola.

– Monet voivat tämän jälkeen siirtyä myös suoraan työelämään, jos vaikka omassa kotimaassa on jo alan tutkinto suoritettuna. Tänäkin vuonna kaksi opiskelijaa palkattiin työpaikoille, kun he olivat olleet meillä kuusi kuukautta, Ahola sanoo.

Suurin osa Ravintolapolun aloittajista tähtää tutkinto-opiskeluun, mutta työharjoittelussa mieli voi muuttua. Ravintolapolkuun kuuluu kuuden viikon harjoittelujakso.

– Lisäksi oppisopimus on mahdollista, ja tämänkin vuoden ryhmästä kaksi on siirtynyt oppisopimukseen, ohjaava opettaja Aram Baqi kertoo.

Aholan mukaan ravintolapolkulaisille on helppo löytää harjoittelupaikkoja, jotka ovat enimmäkseen henkilöstöravintoloita. Osa opiskelijoista etsii harjoittelupaikan itse. Silloin he saattavat hakeutua työpaikkoihin, joissa puhutaan esimerkiksi vain arabiaa.

– Yritämme ohjata sellaisiin harjoittelupaikkoihin, joissa perehdytys tapahtuu suomen kielellä. Tähän mennessä ei ole tullut ongelmia, että harjoitteluun suhtauduttaisiin työpaikoilla kielteisesti. Aina on yksittäistapauksia, mutta pääsääntöisesti työssäoppiminen menee hyvin, Ahola toteaa.

Kielen opiskelu painottuu

Ravintolapolulla opetus ei oikeastaan poikkea muusta ravintola-alan koulutuksesta – jota sitäkin Stadin AO:ssa on paljon – muutoin kuin kielipainotteisuuden osalta. Suomen kielen koulutusta on paljon, ja tunneilla painotetaan ammattisanastoa, jota tarvitaan käytännössä keittiötyössä, kuten keittiön koneita ja laitteita sekä ravitsemusta ja erityisruokavalioita.

Opetukseen sisältyy hygieniakoulutusta, koska ilman hygieniapassia ei voi siirtyä työelämään. Lisäksi on asiakaspalvelua, suomalaisen ruuan valmistusta ja raaka-aineita, astiahuoltoa ja puhtaanapitoa. Myös työelämä- ja digitaidot sekä matematiikka ovat suomen ohella ohjelmassa.

– Opetuskieli on suomi, mutta tarvittaessa puhun arabiaa, kurdia, farsia, turkkia ja englantia sekä näiden yhdistelmiä, Aram Baqi sanoo.

Myös Ravintolapolulla voi suorittaa osatutkintoja.

– Näyttöjä ei ole poissuljettu, esimerkiksi ravitsemuspalveluissa toimiminen on sellainen. Ryhmässä aina muutamalla on valmiudet, mutta kaikki eivät pysty tekemään näyttöjä kielitaidon puutteen takia. Jonkin tutkinnonosan suorittaneet yleensä kyllä pääsevät jatkamaan kokin tai tarjoilijan tutkintoon, Ahola kertoo.

Tavallisesti 30 opiskelijan joukko on jaettu kahteen ryhmään, jotka ovat vuoroviikoin opetuskeittiössä ja teoriaopetuksessa. Korona-aikana keittiöön ei ole päästy, vaan opetus on ollut etänä.

Kartoituksen kautta opin tielle

Opiskelijat tulevat enimmäkseen TE-toimiston kautta.

– Jos asiakas siellä kertoo haluavansa ravintola-alalle, hänet ohjataan osaamiskeskukseen kartoitukseen, jossa opiskelijat haastatellaan ja testataan. Sieltä heidät ohjataan tänne, Baqi kertoo.

Koulutuksen voi aloittaa aina kalenterikuukauden alusta, jos vapaita paikkoja on. Paikkoja avautuu, kun edelliset opiskelijat työllistyvät tai siirtyvät tutkinto-ohjelmiin.

– Ohjaamme opiskelijoita koko ajan eteenpäin töihin ja koulutukseen. He voivat olla meillä muutamasta kuukaudesta vuoteen, Baqi kertoo.

Ravintolapolulla opiskelevien keski-ikä on lähes 40 vuotta, mutta ikähaitari on laaja parikymppisistä yli 60-vuotiaisiin. Osallistujat ovat olleet varsinkin arabeja, mutta myös Thaimaasta tai Afganistanista tulleita.

– Afrikan maista tulleitakin on ollut, mutta vähemmän, Ahola sanoo.

Julkaistu Aromissa 8/21.

 

LUE MYÖS: Ravintola-alan työvoimapulaan on selkeä ratkaisu: nyt tarvitaan lisää maahanmuuttajia ja koulutusta

 

 

Tilaa Aromi!

Tilaa digilehti!

 

Stadin AO:n Ravintolapolun tämän hetken vanhimpien opiskelijoiden sitaatteja.

Sulje mainos Tilaa Aromi