Makutarinat luodaan yhdessä

Makumuotoilija Markku Luolalle tärkeintä on yhdessä tekeminen ja oppiminen. Keittiömestari vastaa makuelämysten lisäksi myös yrityksensä someviestinnästä ja graafisen ilmeen suunnittelusta, ja palautuu työkiireistä yleisen saunan lauteilla.

Mikä on työsi suola?

Ehdottomasti inspiroivat asiakkaat, joille saan rakentaa ainutkertaisia makutarinoita. Hienoimpia hetkiä ovat vieraiden reaktiot tilaisuuksien jälkeen, kun he ovat oivaltaneet, miten isännän arvot ja viestit näkyvät toteutuneessa menutarinassa ja tulevat kiittämään siitä. Saan toteuttaa äärimmäisen hienoja ja liikuttavia makumuistoja asiakkailleni.

Ilmianna paras tsemppaajasi, kotoa tai töistä.

Yrittäjänä on välillä aika yksinäistä, kun eri tilaisuuksissa työkaverit vaihtelevat. Joskus kaipaan työkavereita, mutta onneksi moni ystävistäni on alalla. Yhdessä käymme mielenkiintoisia keskusteluja alasta ja sparraamme toisiamme.

Milloin viimeksi harmitti? Miten siitä selvittiin?

Toimin usein välikätenä ja viimeksi harmitti, kun asiakas sai myöhässä luvatun asian. Näissä tilanteissa ei auta huutaminen vaan rauhallisuus, asian selvittäminen ja pahoittelu omalta osalta.

Sanoisin, että unta palloon aina kun mahdollista ja työpäivän jälkeiset kiitosoluet pois.”

Kerro hyväksi havaitut hyvinvointivinkkisi ja stressinhallintamenetelmäsi Aromin lukijoille.

Levon merkitystä ei voi liikaa korostaa. Sanoisin, että unta palloon aina kun mahdollista ja työpäivän jälkeiset kiitosoluet pois. Itse rentoudun parhaiten löylyhuoneessa, Helsingin Kotiharjun saunassa. Viihdyn siellä aina useamman tunnin kerralla. Saunakavereiden kanssa jutellaan ihan kaikesta, mutta siellä voi olla myös hiljaa omassa rauhassa.

Kuka on esikuvasi – ja miksi?

Maailma on täynnä hienoja kokkeja, joita seuraan. Suomalaisia ravintola-alan pioneereja, kuten Veijo Vanamoa ja Jaakko Kolmosta, jotka ovat raivanneet koko alan tähän pisteeseen, ei voi myöskään unohtaa. Arvostan suuresti keittiömestari Isto Tahvanaista, jonka kanssa olemme työskennelleet paljon yhdessä Tasavallan presidentin kansliassa. Ihailen hänen vanhan ajan gastronomista tietoa ja taitoa.

Mikä on arvokkain työelämässä oppimasi läksy?

Läksy, jota haluaisin aina viljellä, on nöyryys. Kun jokin tehtävä annetaan, se tehdään niin hyvin kuin osataan. On tärkeää olla avoin, kuunnella tarkasti asiakkaan toiveita ja oppia yhdessä tekemällä.

Entä mitä on vielä oppimatta?

Koko ajan voi ja pitää oppia. Yrittäjän näkökulmasta nykymaailma on huikea oppimisen kannalta, sillä olenhan myös yritykseni graafikko, somevastaava sekä paljon muuta. Tällä hetkellä oppimisen kohdat ovat someviestintään liittyviä asioita.

Markku Luola

  • Chef Luola – Ruokaluola oy makumuotoilija, keittiömestari, food designer.

Julkaistu Aromissa 1/2020.