Vallan Maukkaalla on teurastuspäivä. Tilan pitäjät Toni ja Tiina Hokuni toivottavat tervetulleeksi seuraamaan ja kuvaamaan teurastusta.

– Meillä teurastus on ihan rauhallinen tapahtuma, siihen ei liity mitään dramatiikkaa.

Teurastettavat yksilöt tuodaan teurastamohuoneiston viereen samana päivänä. Samat naamat, käytännössä Hokunit itse, hoitavat sikojen hoidon ja teurastuksen. Toimintatavat poikkeavat Toni Hokunin mukaan isosta teollisuudesta, jossa siat viettävät paljon aikaa kumipyörien päällä.

– Sika on sillä tavalla sosiaalinen eläin, että se on kiinnostunut ihmisistä. Kun samat naamat hoitavat alusta loppuun ja pitkät kuljetusmatkat puuttuvat kokonaan, vältytään turhalta stressiltä.

Toni Hokunin mukaan porsastila koostuu “noin tuhannesta töpselinenästä”, joista reilu sata on Mangalitzoja eli unkarilaisia villasikoja. Tavallinen lihaporsas teurastetaan puolivuotiaana, mutta Mangalitza kasvattaa rasvakerrostaan parivuotiaaksi. Se tarkoittaa tilalliselle kuluja, kuten tuntuvaa rehumäärää. Eläimet syövät oman tilan viljaa.

Käytä rasvapitoista Mangalitzaa pitkään haudutettavissa ruokalajeissa.”

– Emme ole moneen vuoteen olleet riippuvaisia teurastamoista. Nykyisin aika moni lihantuottaja tekee niin tiiviisti yhteistyötä isojen teurastamojen kanssa, että yksittäisellä isännällä ei ole paljon sanomista omiin toimintatapoihin. Omaehtoinen toiminta tuo meille sellaisen kilpailuedun, että kun ravintolasta soitetaan ja kysytään Mangalitzaa perjantaina, voimme toimittaa sen jo seuraavalla viikolla. Moni muu toimittaa hitaammin, koska tilauksen tultua pitää ryhtyä varaamaan teuras- ja pakkaamoaikoja. Me teurastamme, leikkaamme ja toimitamme. Vallan Maukas on Mattila Bros -yrityksen Vapaan possun sopimustuottaja, ja liha myydään S-ketjun jakeluun. Mangalitza tilataan erikseen, sillä sen ominaisuudet ovat tyystin toiset kuin perinteisellä lihasialla.

– Välillä ravintolat ovat yllättyneet siitä, kuinka paljon Mangalitzassa on rasvaa, ja jopa pyytäneet trimmaamaan osan rasvasta pois. Rasva on kuitenkin tämän lajin erikoisuus, ja jossain ravintoloissa sitä käytetään laardina ja ruuanlaitossa mitä elämyksellisimmillä tavoilla. Kerran eräs unkarilainen asiakas tuli ostamaan Mangalitzan rasvaa. Hän kertoi, että Unkarissa on laki, jonka mukaan ruokaa ei saa laittaa ilman Mangalitzan rasvaa ja sipulia, Toni Hokuni naurahtaa.

Mangalitza kasvatetaan:

  • Hitaasti. Sika on teuraskoossa noin 1,5–2-vuotiaana.
  • Ilman teollista rehua. Mangalitza syö heinää ja tilan omaa ohra-kaura-härkäpapusekoitusta.
  • Talvellakin ulkona, mikäli siat niin haluavat. Paksu villaturkki ja rasvakerros pitävät Mangalitzan lämpimänä myös kovilla pakkasilla. Mangalitzat viihtyvät ulkona erityisesti lumisella säällä.
  • Kahden hehtaarin kokoisella maa-alalla, jossa eläin toteuttaa lajityypillistä käyttäytymistään. Eläimet saavat vapaasti oleskella joko sisä- tai ulkotiloissa ja teurastetaan samalla tilalla, samassa pihapiirissä. Näin stressaavia kuljetusmatkoja ei synny.

Julkaistu Aromissa 2/20.