Anniskelupaikoissa mietityttänee erityisesti vähittäismyyntiluvan hankkiminen, kannattaako se hakea vai ei. Itseäni kiinnostaa nähdä kuinka moni tarttuu tähän mahdollisuuteen. Liikevaihto voi hyvinkin kasvaa ja kokonaan uusia asiakkaita ilmaantua, varsinkin niissä yrityksissä, joiden lähistöllä ei ole muita vähittäismyyntipaikkoja.

Alaikäiselle anniskelusta ja myynnistä kiinni jääminen johtaa jatkossakin luvan menettämiseen määräajaksi, yleensä viikoksi. Mutta miten jatkossa menetellään niissä paikoissa, joilla on molemmat luvat? Toivottavasti rangaistus kohdistuu vain ja ainoastaan siihen lupaan, jonka ehtoja on rikottu. Olisi mielestäni kohtuutonta, jos sekä vähittäismyynti että anniskelu keskeytyisivät viikoksi.

Odotan mielenkiinnolla myös sitä, kuinka moni C- tai B-luvalla toimiva anniskelupaikka laajentaa valikoimaansa. Arvelen näin tapahtuvan monessa haja-asutusalueella tai lähiössä toimivassa yrityksessä, josta väkevämpiä juomia myyviin paikkoihin on pitkä matka.

Alkoholijuomien mainonnan uusia mahdollisuuksia ryhdyttiin havaintojeni mukaan hyödyntämään heti vuoden alusta. Samalla tietysti ryhdyttiin myös testaamaan rajoja.

Kuinkahan moni anniskeluravintola pitää ovet auki aiempaa pidempään valomerkin jälkeen?”

Verkkohinnastoja kaikista tarjolla olevista juomista on ilmestynyt yritysten verkkosivuille. Happy hour -ilmoittelu verkossa näyttää sekin alkaneen vilkkaasti ja ständejä on pystytetty anniskelupaikkojen ulkopuolelle. Alkuhuumassa näyttää joiltakin mainostajilta unohtuneen se, että Happy hour -ilmoittelu voi koskea ainoastaan mietoja juomia. Oma tulkintani on, että Happy hour -tuotteena ei voi olla esimerkiksi Bacardi Breezer tai Gin Long Drink, koska niiden nimessä esiintyy väkevän alkoholijuoman nimi.

Alkoholilain uudistuksen lisäksi aukioloaikojen vapautuminen vaikuttaa toimintoihin. Kuinkahan moni anniskeluravintola pitää ovet auki aiempaa pidempään valomerkin jälkeen? Tapahtuuko anniskelussa jatkossa jonkin sortin ”loppukiri” hetkeä ennen valomerkkiä? Koska kerralla anniskeltavien annosten määrää ei 1. maaliskuuta jälkeen enää entiseen tapaan rajoiteta, asiakkaat ryhtyvät kenties ostamaan useampia annoksia varmistaakseen hilpeän tunnelman jatkumisen ovien sulkeutumiseen saakka.

Lainmuutosten myötä järjestyksenvalvojakorttikin näyttää saavan aiempaa merkittävämmän roolin kahdestakin syystä. Ensinnäkin sen pitäisi kelvata asiakkaan täysi-ikäisyyden todistamiseen, koska se on viranomaisen myöntämä ja siinä on kuva. Toisaalta jatkoaikaluvan omaavissa paikoissa nähdään varmasti aiempaa enemmän järkkärilaatta rinnassaan töitä tekeviä tarjoilijoita ja baarimikkoja. Tämä siksi, että järjestyksenvalvojia pitää olla tietyssä suhteessa asiakaspaikkamäärään, mutta toisaalta järjestyksenvalvoja voi tehdä muutakin työtä järjestystä valvoes­saan. Uskoisinkin järkkärikortin omaaville tarjoilijoille ja baarimestareille olevan kysyntää ainakin alkuvaiheessa.

Miten alkoholilain ravintoloita tavalla tai toisella koskevat muutokset ja uudistukset siirretään käytänteiksi, nähdään kaikessa laajuudessaan maaliskuun alusta eteenpäin. Toivottavasti lakia tarkentavat asetukset valmistuvat pikaisesti.