Marja Antikainen: Lisää kuplivaa arkeen ja juhlaan!

Viime aikoina olen miettinyt, millaisia muutoksia ravintoloissa tehdään uuden anniskelulainsäädännön myötä. Erityisesti olen pohtinut sitä, miten moni aiemmin C-luvilla toiminut ravintola laajentaa tuotevalikoimaansa väkevämpiin juomiin, koska se on nyt täysin yritysten päätettävissä. Jatkoaikakäytäntöihin on myös tullut muutoksia. Toivottavasti päätöksiä tehdään liikeidean mukaisesti asiakkaiden toiveet huomioiden taloudellisia vaikutuksia unohtamatta.

Olipa aiemmin C-luvalla toimineen anniskeluravintolan liikeidea mikä tahansa, harkitsisin ensimmäisenä kuohuviinien lisäämistä valikoimaan. Mielestäni niille on käyttöä paikassa kuin paikassa. Asiakkaat voisivat siten oluen ja siiderin sijaan kilistellä ja kippistellä kuohujuomilla erityisesti merkki- ja juhlapäivinä sekä lisätä näin halutessaan arkeensa luksusta. Aidon ja hinnakkaan samppanjan sijaan ottaisin myyntiin muita kohtuuhintaisia ja laadukkaita kuohujuomia kuten cavaa, sektiä tai proseccoa.

Jos olisin ruoka-seurusteluravintolan yrittäjä, lisäisin valikoimaan kuohujuomien lisäksi muutaman puna- ja valkoviinin, ehkä roseeviiniäkin. Väkevämmistä juomista ottaisin myytäväksi ensisijaisesti sellaisia juomia, jotka sopivat aterioiden yhteyteen tavalla tai toisella. Tällaisia ovat mielestäni esimerkiksi ruokaryypyiksi ja avec-juomiksi sopivat alkoholijuomat. Näin asiakkaiden ruokailukokemuksesta tulisi aiempaa kokonaisvaltaisempi ja ehkä tasokkaampikin. Itse en tahtoisi ravintolani muuttuvan laajemman juomavalikoiman myötä miksikään juottolaksi.

Ennen kuin valikoimaa laajennetaan, on syytä miettiä päätösten taloudellisia vaikutuksia. Tuotteille pitää oikeasti olla kysyntää eikä pulloja pidä missään nimessä ottaa hyllyille pölyä keräämään. Valikoiman laajentaminen aiemmin C-luvalla toimineiden yritysten kohdalla tarkoittaa väistämättä sitä, että henkilökunnalle on työehtosopimuksen mukaan maksettava lähes 200 euroa suurempaa kuukausipalkkaa. Lisäkustannuksia aiheutuu myös juomien tarjoilussa tarvittavien välineiden ja oikeanlaisten lasien hankinnasta. Kenties kylmätilaa tai muuta varastotilaa tarvitaan aiempaa enemmän. Henkilökunnan koulutukseenkin saatetaan joutua panostamaan, jotta juomat osataan tarjoilla oikealla tavalla ja riittävän tyylikkäästi.

Vähänkös muuten olisi hienoa, jos varsinkin loma- ja kylpylähotellit sekä muut aikuis­ystävälliset majoitusliikkeet hakisivat jatkoaikaa aamuun. Nythän on mahdollista aloittaa jatkoaikaluvalla aamiaisen yhteydessä anniskelu jo kello 7. Tämä ei ehkä ole perhe- ja liikemieshotellien juttu, mutta moni lomailija ilahtuisi tästä mahdollisuudesta. Samppanja-aamiainen juhlistaa päivän kuin päivän, aamun kuin aamun.

Samppanja, cava, sekt tai prosecco – mikä tahansa ”poks -korkilla” varustettu kuohujuoma tekee juhlasta juhlan ja tuo arkeen luksusta. Kuumin myyntisesonki on käsillä tuossa tuokiossa. Pian nähdään, missä kaikkialla tänä vuonna kilistellään ja kippistellään. Tehdään se kuitenkin kohtuudella.

Kirjoittaja on Saimaan ammattikorkeakoulun hotelli- ja ravintola-alan lehtori.

Pian nähdään, missä kaikkialla tänä vuonna kilistellään ja kippistellään.”