Nuuksion metsään pystytettiin heinä–elokuussa 40-paikkainen Metsäravintola Nielu. Tarjolla oli viiden ruokalajin illallinen keittiömestari Valtteri Sinkkosen keräämistä villiyrteistä ja kotimaisista raaka-aineista.

Länsiväylän mukaan kattaukset varattiin loppuun lähes heti, vaikka hinta oli hieman suolainen: 119 euroa sisältäen yhteiskuljetuksen ja lahjoituksen ikimetsän suojeluun. Tavoitteena oli saada suojeltua vähintään hehtaarin verran ikimetsää.

Lähiruoka ja tarinat arvioinnin kohteena

Hungry for Finland -kilpailuun haettiin yrityksiä ja yhteisöjä, jotka ovat innovatiivisia ruokamatkailun edelläkävijöitä ja tarjoavat matkailijoille ruokaan liittyviä elämyksiä. Arvioinnissa kiinnitettiin huomiota asiakaslähtöisyyteen, elämyksellisyyteen sisältäen paikallisuuden, lähiruoan ja tarinoiden hyödyntämisen, vastuullisuuteen, liiketoiminnallisuuteen, verkostoihin ja yhteistyökumppaneihin, monipuolisuuteen myynti- ja markkinointikanavien käytössä sekä ruokamatkailutuotteeseen kokonaisuutena.

Suomen parhaana ruokamatkailutuotteena 2021 palkittu Metsäravintola Nielu on arviointiraadin mukaan tyylikkäästi erilainen ja uudenlaisella ajattelulla erottuva tuote, jossa vastuullisuus ja ekologiset ulottuvuudet oli hyvin huomioitu. Metsänsuojelu ja yhteiskuljetukset tukivat hienosti ympäristönäkökulmaa, ja asiakas pystyi kokemaan tekevänsä hyvää ostaessaan tuotteen. 

Raati antoi kiitosta myös raaka-aineiden käytöstä ja menun muokattavuudesta eri ruokavalioihin sopivaksi. Juomapaketti koettiin mielenkiintoiseksi, nettisivut houkutteleviksi ja palvelupolku toimivaksi. 

Puolet ruokamatkailutuotteista kehittämisvaiheessa 

Kilpailuun osallistui 77 tuotetta. Tänä vuonna erityistavoitteena oli saada mukaan uusia tuotteita, joilla noustaan korona-ajasta. Kilpailuun osallistuneista ruokamatkailutuotteista 33 on kehittämisvaiheessa.

Nielun lisäksi palkittiin kolme merkittävää ruokamatkailutekoa:

  • Illallispaketti, Kyrö Distillery 
  • Menu Nokka, Ravintola Nokka 
  • Taste of Slow Häme, Taste of Häme -verkosto: Hahkialan Kartano, Pekkolan tila, Iloranta ja Tiirinkoski 

Kunniamaininnan saivat

  • Gastrojuna/Gastrotrain, GreenEscape Oy
  • Hotelliaamiainen, Lapland Hotels Oy
  • Pohjois-Savon tarjonta kokonaisuutena: SATOA Kuopio Food Festival, SATOA Goes WILD – villiruokafestivaali ja European Region of Gastronomy, juhlavuosikokonaisuus, Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset/ProAgria
  • Päivä muikunkalastajan mukana, Activity Maker ja Ovaskala Oy
  • Wine in the Woods, Finland Naturally Experiences

 

Mitä ruokamatkailu on?

Ruokamatkailutarjontaa ovat matkailijoiden kohtaama paikallisuuteen ja tarinoihin perustuva maukas ravintolaruokailu, kotiruokailu, katuruoka, suomalaisen ruoan tekeminen ohjatusti, luonnonantimiin ja keräilyyn liittyvät ruokamatkailutuotteet, luonnossa ja kulttuuriympäristössä tapahtuva ruokailu, erilaiset ruokamatkailuun liittyvät reitit ja tapahtumat, torit, kauppahallit, erikoismyymälät kuten juustolat, viinitilat, tislaamot sekä pienpanimot ja niiden ympärille rakennettu ohjelma. Ruokamatkailuun liittyvät tarinat, paikallisuus ja puhtaus. Parhaimmillaan ruokamatkailutuote on osallistamista ja tekemistä, josta matkailija oppii jotain uutta ja tekee matkailutuotteen elämykselliseksi.