Myös Michelin-ravintola Ask on tänä kesänä ollut remontin vallassa. Vironkadulla sijaitseva ravintola sulki ovensa 16. heinäkuuta. Sen syyskausi käynnistyy 10. elokuuta. Jatkossa Ask on avoinna neljänä päivänä viikossa, keskiviikosta lauantaihin. 

Sekä keittiö että sali uusitaan. Tilan lisäksi myös henkilökunta uudistuu.

Viisivuotiaan ravintolan on Filip Langhoffin mukaan aika siirtyä uuteen vaiheeseen ja aloittaa Ask vol. 2.0. 

Sasu Laukkosen ravintolan sijainti Huvilakadulla on entinen, mutta tila on remontoitu ja konsepti uudistettu. Ora on avoinna keskiviikosta lauantaihin ja tarjoilee illallisen lisäksi lounasta perjantaisin ja lauantaisin. Kuuden ruokalajin menu maksaa 85 euroa. 

Avajaisviikolla listalla on muun muassa keltajuurta, siikaa, tomaattia, karitsaa, kehäkukkaa, mansikkaa ja herukoita. Villiyrtit kuten pihasaunio ja mesiangervo ovat vahvasti mukana.

Moderneja suomalaisia ruokaelämyksiä tarjoileva Ora jatkaa siitä, mihin Laukkonen on edennyt tuottajaverkostonsa kanssa.

Katso lähelle, käytä kaikki hyödyksi -teemaa viedään Laukkosen mukaan eteenpäin ja ytimessä ovat suomalaiset raaka-aineet.

– Olemme tiimimme kanssa pohtineet paljon minkälaista olisi tuore tulkinta suomalaisista raaka-aineista, Laukkonen kertoo.

Chef & Sommelierin keittiön ydintiimi siirtyi uuteen ravintolaan. Keittiötiimin muodostavat Laukkosen kanssa keittiömestari Erno Kemi ja kokki Adam Kavanagh. Sommelier Johan Borgar sen sijaan ei ole mukana Orassa.

Satokaudella kasvikset ravintolaan tulevat Helsingistä. Vihreän Oksan Werstas kasvattaa ne Kumpulan koulukasvitarhalla. Ravintolan omalla pellolla Sipoossa on menossa viherlannoitusvuosi.

– Edessä on loistava lopetus ja uusi alku, luonnehti Michelin-ravintola Chef & Sommelierin ravintoloitsija Sasu Laukkonen ratkaisua keväällä. Vuonna 2010 käynnistynyt mieletön kasvutarina oli Laukkosen mukaan tullut käännekohtaan. 

Chef & Sommelier sulki ovensa 22. kesäkuuta.

Suomesta Michelin-oppaaseen kelpuutettiin viimeksi neljä ravintolaa: Ask, Chef & Sommelier, Demo ja Olo.