Ravintoloitsijat Linda Stenman-Langhoff ja Filip Langhoff ovat päättäneet, että heidän ensimmäinen ravintolansa, vuonna 2012 Vironkadulle avautunut Ask, on tullut nykyisessä muodossaan tiensä päähän. Elokuussa seitsenvuotissyntymäpäiväänsä viettävä Ask sulkeutuu elokuun lopussa.

– Ei kannata pelätä muutosta! Olemme saavuttaneet kaiken, mikä Vironkadun tilassa on mahdollista. Olemme nyt parempia kuin kertaakaan avautumisemme jälkeen, keittiövastuuta kantava Filip Langhoff toteaa.

Langhoffit lohduttavat, että Ask menee vain talviunille: se on tarkoitus avata jossain muodossa, jossain sopivassa paikassa uudelleen.

Keskeinen syy sulkemispäätöksen on, että pieni tila, vain reilu 20 asiakaspaikkaa, on asettanut ravintolalle rajoituksia. Keittiö on pystynyt tason nostoon kaksi vuotta sitten toteutetun keittiöremontin jälkeen, mutta tila rajoittaa ravintolan mahdollisuuksia uudistua.

Ei nouse ilmiöksi

Onko kyseessä laajempi ilmiö Helsingin ravintolakentässä? Ei Filip Langhoffin mukaan. 

– Hyville paikoille on aina tilaa, Helsinkiin mahtuu vaikka kuinka monta hyvää ravintolaa!

Toisaalta sama ongelma kurittaa monia Helsingin Michelin-tähtiravintoloita: sali ja keittiö uhkaavat jäädä pieniksi. Lähtökohtaisesti surullisen lopettamisuutisen äärellä Langhoffit saavat myös suitsutusta.

– Rohkea veto! Olen itsekin miettinyt samaa, monta kertaa, mutta en ole vielä rohjennut sulkea ravintolaa. Yritän epätoivoisesti saada naapurista lisätilaa, Demon ravintoloitsija Tommi Tuominen paljastaa.

Filip Langhoffista on 2010-luvulla tullut yksi keskeinen hyvän maun vaalija Helsingin ravintolaskenessä. Ask sai vuonna 2014 ensimmäisen Michelin-tähtensä ja lunasti sen uudelleen joka vuosi, tänä vuonna jo kuudetta kertaa.

Langhoff toivoo, että kaupungissa riittää kokkeja, jotka lähtevät rohkeasti mukaan bisnekseen ja antavat vastapainoa ketjuvetoiselle ravintolatoiminnalle. Esimerkiksi Kööpenhaminan nousua ravintolamaailman kartalle on vauhdittanut se, että sinne tulee ulkomailta paljon kokkeja, jotka kokemusta hankittuaan perustavat omannäköisiään ravintoloita.