Elokuun 24.–27. päivä Serlachius-museo Gösta ympäristöineen muuttuu festivaalialueeksi, jossa on illallisten lisäksi päiväohjelmaa, kuten H…n pitkä lounas, Afternoon Tea, Olo Pop Up, ranskalainen ruokatori ja koko perheen käsityöläismarkkinat.

Food & Art on vuosittainen Mäntän Serlachius-museoiden ympäristöissä järjestettävä ruokailu- ja taidetapahtuma. Tänä vuonna tapahtuman teemana ovat museoravintoloiden keittiömestarit maailmalla. Ravintola Göstassa kolmena iltana tarjoiltava Chef’s Menu -illallinen on viiden vierailevan keittiömestarin ja Suomen parhaiksi valittujen kokkien käsialaa.

– Halusimme tuoda Suomeen maailman parhaiden museoravintoloiden keittiömestarit. Kaikki pyytämämme keittiömestarit lähtivät mukaan ja yllättäen meillä olikin viisi Michelin-tasoista kansainvälistä keittiömestaria loihtimassa illallista yhdessä Suomen parhaiden keittiömestareiden kanssa. Tuloksena on aivan älytön kattaus, kertoo Riikka Kannas Food Camp Finlandista. 

Kaikki Mänttään saapuvat keittiömestarit vetävät tai ovat vetäneet Michelin-tasoisia ravintoloita maailmalla. Espanjalainen Josean Alija luotsaa Nerue-ravintolaansa Bilbaon Guggenheim-museossa. Keittiömestari Joris Bijdendijk johtaa Amsterdamin Rijksmuseumin RIJKS-ravintolaa. Ranskalaisen Michel Brasin Café Bras -ravintola toimii Soulages-museossa Rodezissa. Remo Capitaneo vetää Enrico Bartolini -ravintolaa Mudec-museossa Milanossa ja tv-ohjelma Strömsöstäkin tuttu Paul Svensson toimii tukholmalaisen Fotografiska-museon ravintolan keittiömestarina.

Suomalaisista keittiömestareista mukaan Chef’s Menu -illalliseen on saatu kansainvälisissä kilpailuissa palkittu Suomen tämän hetkinen Bocuse d'Or -edustaja Eero Vottonen ja Mäntän Serlachius-museon Gösta-ravintolan keittiömestari Henry Tikkanen, joka hänkin on valittu vuoden kokiksi Suomessa. Lisäksi huhtikuussa valittava Suomen vuoden kokki on tarkoitus saada kruunamaan illallisen tähtikaarti.

Ruokailufestivaali herättää kesäisen Mäntän eloon

Neljättä kertaa järjestettävän ruokailufestivaalin takana on Food Camp Finland. Kannaksen lisäksi Food Camp Finlandin kantavia voimia on ravintoloitsija ja keittiömestari Pekkä Terävä. Festivaalin aikana syödään, juodaan sekä nautitaan taiteesta ja kauniista Suomen luonnosta.

– Food & Art on parissa vuodessa laajentunut sitä tahtia, että voimme puhua tapahtumasta jo festivaalina. Olemme lähteneet siitä, että ruokailu on enemmän kuin ruoka. Chef’s Menu -illallisten lisäksi Food & Artin aikana on paljon muutakin ohjelmaa. Esimerkiksi Mäntän Klubilla tarjotaan venäläisten keittiömestareiden valmistama Tsaarin aikainen pitkä lounas modernilla twistillä ja saamme Mänttään myös Olo Pop Upin Michelin-tähtikokki Jari Vesivalon johdolla, Kannas kertoo.

Mäntän Serlachius-museot ja niitä ympäröivä luonto ovat oleellinen osa festivaalikokemusta.

– Sekä suomalaiset että kansainväliset vieraamme ovat yllättyneet siitä, kuinka upea Serlachius-museoiden alue on. Useimmat heistä tulevat joka vuosi uudestaan, Kannas sanoo. 

Food Camp Finlandin toiminnan tarkoitus on kehittää ruokailukulttuuria. Se järjestää monimuotoisia tapahtumia ja kohtaamispaikkoja ruoan ystäville ja ammattilaisille.

Chef’s Menu -illallisen keittiömestarit elokuussa Food & Art -festivaaleilla 

  1. Espanjalainen Josean Alija luotsaa Nerue-ravintolaansa Bilbaon Guggenheim-museon yhteydessä. Ensimmäisen Michelin-tähtensä ravintola sai vuonna 2011.
  2. Amsterdamin Rijksmuseumin RIJKS®-ravintola sai ensimmäisen Michelin-tähtensä joulukuussa 2016, mutta keittiömestari Joris Bijdendijkille tähdet ovat tuttuja myös hänen aiemmista ravintoloistaan.
  3. Ranskalaisen Michel Brasin ravintolalla on ollut kolme Michelin-tähteä jo 1990-luvulta lähtien. Michel johtaa Café Bras ravintolaa Soulages-museossa Rodezissa yhdessä poikansa Sébastien Brasin kanssa.
  4. Remo Capitaneo johtaa kahden Michelin-tähden Enrico Bartolini -ravintolaa Mudec-museossa Milanossa.
  5. Mäntän Serlachius-museon Gösta-ravintolan keittiömestari Henry Tikkanen on valittu vuoden kokiksi Suomessa ja edustanut Suomea monissa kansainvälisissä kokkikilpailuissa. Suomalaisista keittiömestareista mukaan Chef’s Menu -illalliseen on myös saatu kansainvälisissä kilpailuissa palkittu Suomen tämän hetkinen Bocuse d'Or -edustaja Eero Vottonen.
  6. Aiemmin useammankin ruotsalaisen Michelin-ravintolan (Bon Lloc, F12) luotsaajana tunnettu Paul Svenssontoimii tällä hetkellä tukholmalaisen Fotografiska-museon ravintolan keittiömestarina. Hän on kaikkien ruotsalaisten ja monien suomalaisten suosikkikokki tv-ohjelma Strömsöstä.