Michelin-tähtitihkua riitti Helsinkiin

Onnea Helsingin ihanat tähtiravintolat!

Ravintolatarjonta Helsingissä on rikasta ja houkuttelevaa – jopa niin, että olen joskus potenut reissussa koti-ikävää ihan vain ihanien pohjoismaisten ravintoloidemme takia. Meistä suomalaisista kuitenkin tuntuu vuodesta toiseen, että meitä ei arvosteta, ja Michelin-oppaan julkaisua odotetaan pelonsekaisin tuntein.

Maanantai-iltana Michelin oli kutsunut tähden haltijat ja tulevat tähden saajat Kööpenhaminan kaupungintalolle juhlallisuuksiin. Toimittajiakin paikalle kutsuttiin, mutta jouduin tyytymään tänä(kin) vuonna kotikatsomoon.

Ilta alkoi mahtavasti, kun Grönin Toni Kostian kuulutettiin ensimmäisenä lunastamaan tähti. Uusi yhden tähden ravintola voi olla jollekin toiselle kaupungille yhdentekevä, mutta Helsingille se on tärkeä. Uskoin niin vahvasti Grönin tähteen, että uskalsin ennustaa sitä etukäteen somessa. Kasvisten nostaminen niiden arvoiseen asemaan oli myös Michelin-tarkastajien mieleen, ja viime vuonna Vuoden ravintolana, tänä vuonna 50 parasta ravintolaa -voittajana palkittu Grön sai vielä yhden selkeän merkin erinomaisesta työstä.

Mutta mitä, seuraava uusi yhden tähden ravintola ei ollutkaan Helsingissä. Miten kävisi Oran? Kun Sasu Laukkonen sulki Chef & Sommelierin viime kesänä, hän tiesi menettävänsä samalla tähden. Toiveissa totta kai oli, että samassa osoitteessa avautuva Ora yltäisi yhtä korkealle (tai vielä korkeammalle), mutta itsestään selvää tähden säilyttäminen ei ole, kun konsepti vaihtuu.

Koko tähtien jakelu oli piinaa, kun Oran kohtalo jäyti. Muita suomalaisia ei kutsuttu lavalle, joten Ask, Demo ja Olo lasketaan edelleen yhden tähden ravintoloiksi. Onnittelut!

Oran kohtalo selvisi vasta painotuoretta kirjaa selaamalla. Ja tietysti työn suomana etuna järjestäjien tiedotteesta, missä Ora lueteltiin ilman N(=new)-merkkiä. Palkinto työstä tuli vain puolen vuoden uurastuksen jälkeen!

Turun Sanomien Heli Nieminen sai oppaan päätoimittajan Rebecca Burrin puhelimen päähän vielä eilisillan aikana. Burr perusteli Ora-ratkaisua näin:

- On hyvän kokin merkki, että pystyy uudistumaan ja muuttamaan asioita sen sijaan että jämähtäisi paikoilleen. Tähden voi säilyttää muutosten jälkeenkin, jos ne on tehty onnistuneesti. Me kannustamme kokkeja kehittymään – se on alalle hyväksi.

Tuliko selväksi, chefit?

Minua ilahdutti sekin, että Helsingissä on Michelin Nordic -oppaan mukaan yksi uusi Bib Gourmand -suosituksen ansaitseva ravintola. Boulevard Social, Emo, Farang ja Gaijin säilyttivät suosituksen ja Jord tuli uutena mukaan tuolle lyhyelle listalle. Hienoa työtä, reilun vuoden Jordia pyörittäneet Linda ja Filip Langhoff!

Pieneksi pohjoiseksi kaupungiksi pärjäsimme tänä vuonna ihan kivasti näissä karkeloissa. Pidetään hyvä huoli rakkaista Michelin-ravintoloistamme – syödään ja juodaan hyvin!

Kirjoittaja on ruoka- ja oluttoimittaja.

Sulje mainos Tilaa Aromi