Mikko Kaukonen edustaa Suomea Tallinnassa - ”historian korkeatasoisin Bocuse d’Or -karsinta”

Mikko Kaukonen päihitti tasavahvalla suorituksellaan kilpailijansa Suomen Bocuse d’Or -edustajan valinnassa. Bocuse d’Or Finlandin presidentti Matti Jämsén oli tyytyväinen siihen, että kilpailu käytiin vahvojen ehdokkaiden kesken.

Matti Jämsén totesi jo kesällä hakijoiden julkistuksen yhteydessä olevansa tyytyväinen tasoon. Lauantaina 26. lokakuuta Messukeskuksessa käyty kilpailu todisti Jämsénin ennakkoarvion todeksi:

— Nämä olivat korkealaatuisimmat kisat Suomen Bocuse d’Or -historiassa.  Kaikki neljä kokkia, Mikko Kaukonen, Kalle Tanner, Erik Mansikka ja Tommi Tuominen voivat olla ylpeitä itsestään! Mikko Kaukosen vahvuus oli tasavahva suoritus, ja hänen työssään näkyi, että on harjoiteltu paljon ja nähty vaivaa.

Myös tuomaristo oli poikkeuksellisen korkeatasoinen ja kansainvälinen. Jämsén kutsui mukaan kollegansa jokaisesta Pohjoismaasta.

— Tämä oli osa pohjoismaista yhteistyötä, jota haluamme vahvistaa.

Vahva treeni takasi voiton

Hallitseva Vuoden kokki Mikko Kaukonen treenasi kilpailua varten pari kuukautta tiiminsä kanssa. Assistentti Anni Peräkylä, valmentaja Heikki Liekola ja Kaukonen muodostavat tiimin, joka voisi lähteä suoraan kisaamaan, Jämsén totesi.

— Treenasimme viime viikolla neljä kertaa kellon kanssa, lisäksi meillä oli aiemmin yksi harjoitus, Heikki Liekola kertoo.

Taustalla on totta kai lisäksi paljon teknistä harjoittelua. Kaukonen sai kiitosta teknisestä osaamisestaan ja taidostaan tehdä voimakkaita makuja. Hän saattoikin todeta tänään perinteiseen kysymykseen näin:

— Hyvältä tuntuu. Meillä oli hyvät tuotteet.

Kaikki kokit suorittivat kilpailussa kaksi tehtävää. Heidät oli valittu kilpailuun esikarsintaan luomiensa reseptien perusteella, ja kala-annos tehtiin saman reseptin mukaan myös tässä kilpailussa. Kala-annoksen pakollisia raaka-aineita olivat siika ja merirapu, lihavadille tuli luoda 12 hengen annos luullisesta possunkareesta ja sorkista.

Kausi käynnistyy tammikuussa

 Kaukosen edustuskausi käynnistyy tammikuun lopussa. Silloin on kolme kuukautta Tallinnassa 28.-29. toukokuuta järjestettäviin Bocuse d’Or Europe -kilpailuihin, joiden kautta voi edetä Lyonin loppukilpailuun.

— Kolme kuukautta riittää hyvin harjoitteluun, ettei siihen ehdi puutua, Jämsén toteaa.

Toistaiseksi kaikki on auki: Kaukonen odottaa tietoa Euroopan-osakilpailun pakollisista raaka-aineista. Kaukosen työnantajan Food Camp Finlandin pohdittavaksi jää, miten vahvasti he voivat tukea luottokokkinsa kisatietä. Yksi on Kaukoselle selvää:

— Tavoite on nousta podiumille!