Miljoona pulloa laivan viiniä

Tallink Silja myy kahden vuoden aikana piccolopullot mukaan lukien yli miljoona pulloa laivan viinejä. Laivayhtiöiden nimikkoviineihin sisältyy lupaus monikäyttöisyydestä ja erinomaisesta hinta-laatusuhteesta.

TALLINK SILJAN viralliset laivan viinit valitaan kahdeksi vuodeksi kerrallaan. Uudet viinit tulevat myyntiin parittomina vuosina toukokuun alusta lähtien.

Isojen varustamoiden viralliseksi yhteistyökumppaniksi pääsy on viinintekijöille eräänlainen lottovoitto, sillä se varmistaa kaupallisen menekin kertasopimuksella pitkäksi aikaa. Esimerkiksi Tallinkin ja Siljan laivoilla myydään laivan kuohuviiniä yli 200 000 täysikokoista pulloa ja tuplamäärä piccoloita. Puna- ja valkoviinien menekit lasketaan nekin sadoissatuhansissa, ja laivan samppanja on omassa tuoteryhmässään ylivoimainen myyntijohtaja.

VIINIEN VALINTAPROSESSI käynnistyy joka toinen syksy, kun eri tukkurit lähettävät hinta- ja laatukriteerien mukaiset näytteet varustamon tuotepäälliköille, jotka sitten karsivat useiden satojen näytteiden joukosta varteenotettavimmat viinit jatkoon.

Esikarsinnan jälkeen laivojen sommeliereistä ja pääkonttorin asiantuntijoista koostuva raati kokoontuu sokkotastingiin ja tekee lopulliset päätökset. Tässä vaiheessa maisteltavana on kaiken kaikkiaan noin sata viiniä neljässä kategoriassa: valkoviinit, kuohuviinit, samppanjat ja punaviinit.

– Istunnot kestävät kaksi päivää. Ensimmäisenä päivänä maistellaan valko- ja kuohuviinit, seuraavana aamuna jatketaan punaviineillä, kertoo valitsijana ollut Silja Symphonyn sommelier Eero Rintala.

Laivan viinien tulee olla monikäyttöisiä ja laivojen imagoon sopivia, mutta ennen kaikkea niiden tulee maistua hyvin heterogeeniselle kohderyhmälle eli matkustajille. Tärkeimmäksi ominaisuudeksi nousee tasapainoisuus.

Viinit, joissa hedelmäisyys, hapokkuus, raikkaus ja punaviineistä puhuttaessa myös tanniinit ovat sopusoinnussa keskenään, ovat potentiaalisia menestyjiä.

– Toisin sanoen pyrimme löytämään aina sellaiset viinit, joita on helppo suositella kaikille asiakkaille aloittelijoista vaativiin viininharrastajiin,  Rintala sanoo.

KILPAILU ETENEE systemaattisesti. Niin sanotussa alkukilpailussa viinit maistellaan neljän sarjoissa, pisteytetään ja karsitaan sitä kautta semifinaaliin ja lopulta finaaliin. Rintalan mukaan tuoksu kertoo viinistä jo hyvin paljon. Kun vielä makukin on linjassa tuoksun kanssa, se antaa odottaa paljon myös jälkimaulta. Jälkimaun pituus on suoraan verrannollinen viinin laatuun.

– Lisäksi pääsy laivan viiniksi edellyttää viinitalolta kykyä tuottaa samaa tasalaatuista viiniä riittävän paljon. Ulosmyyntihinnan tulee asettua kahdeksan euron tuntumaan, ja samppanjan osalta sen tulee olla alle 30 euroa.

Kilpailuun voivat osallistua kaikki viinimaat ja -alueet, mutta usean kilpailun otannan perusteella italialaiset ja saksalaiset tuottajat ovat menestyneet parhaiten. Niin kävi tänäkin vuonna.

TALLINK SILJAN KUOHUVIINIIKSI valikoitui italialaisen Tenuta Barbon -perhetilan Brioso Spumante Extra Dry, jossa yhdistyvät Glera- ja Chardonnay-rypäleet. Rypäleet kasvatetaan Villorban alueella noin 35 kilometriä Venetsiasta pohjoiseen.

Rypäleet puristetaan kevyesti, ja toinen käyminen tapahtuu proseccon valmistamisesta tutulla charmat-menetelmällä. Viiniä kypsytetään kolme kuukautta sakan päällä ja annetaan kehittyä vielä kolme kuukautta pulloissa ennen markkinoille tuloa.

Viini on tuoksultaan runsaan hedelmäinen, suutuntumaltaan raikas, sopivan hapokas ja extra dry -luokituksestaan huolimatta aavistuksen makea. Brioso Spumante sopii aperitiiviksi tai kylmien alkupalojen, äyriäisten, salaattien ja valkoisen lihan seuraan.

LAIVAN SAMPPANJA Bauchet Brut sisältää 70 prosenttia Pinot Noiria ja 30 prosenttia Chardonney'ta. Tämän kevyen ja runsaan samppanjan maussa voi erottaa esimerkiksi mantelia ja paahtoleipää, ja se sopii erilaisten merenelävien kuten rapujen, osterien ja simpukoiden seuraan sekä makupariksi keveiden aasialaisten ruokien kanssa.

Bauchet'n perhe perusti viinitilan jo lähes sata vuotta sitten. Maison Bauchetin 34 hehtaarin alueelle levittäytyneistä viinitarhoista suuri osa  on saanut premier cru -luokituksen.  Bauchet Brut -erikoissekoitusta kypsytetään tarhan kellareissa vähintään kaksi vuotta ennen korkinvaihtoa.

Laivan samppanjat ovat olleet poikkeuksetta olleet hinta-laatusuhteeltaan erinomaisia viinejä. Tallink Siljan ensimmäinen nimikkosamppanja oli upea Pommery Royal. Bauchet Brut'n edeltäjä Pannier Brut Sélection puolestaan voitti Vuoden Viini -kilpailun jo vuonna 2012.

SAKSALAINEN VALKOVIINI Geil Riesling Trocken 2016 on tuoksultaan sitruunainen ja omenainen. Sen täysin kypsyneet rypäleet on poimittu syyskuun lopussa. Käymisen jälkeen viinin annetaan kypsyä hiivan kanssa vielä kolme kuukautta aromien vahvistamiseksi ja happoisuuden pehmentämiseksi.

Itse olisin kaivannut valkoviiniin hieman enemmän hapokkuutta ja mineraalisuutta, joskin silloin sen monikäyttöisyys olisi saattanut kärsiä jonkin verran. Yhtä kaikki, raikas Geil Riesling Trocken sopii nautittavaksi sellaisenaan tai vaalean lihan ja kalan sekä aasialaistyylisten ruokien kanssa ja antaa mukavasti vastinetta rahalle.

RUBIININPUNAINEN Zonin Velluto Appasimento tulee laivan kuohuviinin tapaan Italian Venetosta. Tuoksultaan viini on kirsikkainen ja mausteinen, suutuntumaltaan täyteläinen ja runsas. Kuten nimi Velluto eli sametti antaa olettaa, suuhun jää pitkä ja pehmeä jälkimaku. Viini on todella monikäyttöinen ja soveltuu muun muassa grilliruokien tai välimerellisten pastaruokien seuraan.

Zoninin perhe aloitti viininviljelyn jo vuonna 1821, mutta varsinainen perheyritys Casa Vinicola Zonin perustettiin 1921. Tätä nykyä yritys omistaa useita viinitiloja eri puolilla Italiaa ja on laajentanut imperiumiaan myös USA:n Virginiaan.25 miljoonan pullon vuosituotannollaan Zonin on Italian suurin yksityisessä omistuksessa oleva viininvalmistaja.

Zonin tunnetaan eritoten laadukkaista, persoonallisista ja monikäyttöisistä punaviineistään, ja Velluto Appasimento kuvastaa hyvin talon filosofiaa.    

Peter Tammenheimo on vapaa olut- ja matkailutoimittaja, joka viihtyy hyvin myös viinien, väkevien juomien ja happamien cocktailien seurassa.

Kuva Sebastian Trzaska