Miltä maistuu henkilökohtainen kokemus?

Jaettu ilo on paras ilo, sanotaan. Sanonnan konkreettisena esimerkkinä kutsumme vieraita katetun pöydän ääreen. Jokaisen kokemus on kuitenkin omanlaisensa, aivan kuten minkä tahansa muun taiteen äärellä.

Ravintola-alan Oscarit, Michelin-tähdet, jaettiin pohjoismaisille ravintoloille 18. helmikuuta Tanskan Aarhusissa. Kuten kaikissa muissa palkintogaaloissa myös Aarhusissa nähtiin ilosta hämmentyneitä ja pakahtuneita naamoja.

Muutama puheenvuoro jäi mieleen vahvempina kuin muut. Niissä puhujat valottivat syvintä motiiviaan luoda kokemuksia, taidetta, ruuan välityksellä.

Matalan kynnyksen haaste

Aivan kuten ravinto, uni, liikkuminen ja läheisyys myös taide on ihmismielelle välttämätöntä. Se tuntuu ja kihelmöi, ruokkii aistejamme ja auttaa ymmärtämään – siis lisää empatiaa.

Kun puhumme ravinnosta, emme usein yhdistä sitä taiteelliseen kokemukseen. Moni klassisen kuvataiteen ystävä viettää nykytaiteen parissa vapaaehtoisesti tuntikausia. Kuinka moni voi myöntää ottaneensa “riskin“ rahoittaakseen illallisen ravintolassa, jonka ruokalista tai tyyli ei ensisilmäyksellä houkuttele tai tunnu “omalta”?

Guide Michelinin kansainvälinen johtaja Gwendal Poullennec tiivisti Aarhusissa sen, mitä tähtiä saavuttaneet ja niitä tavoittelevat parhaimmillaan luovat: ruoka ja syöminen on jaettu tunne, joka luo yksityisiä kokemuksia. Kokemuksemme ovat aiempien kokemuksiemme summa. Siis jokin ensin epämiellyttävältä tai haastavalta tuntunut ideologia voi auttaa tulevaisuudessa ymmärtämään helpommin erilaisuutta.

Pienenä en pitänyt etikkaisista asioista. Nyt niille tarpeeksi altistuttuani jopa hakeudun happamien makujen pariin: säilykkeet, hapanjuuri ja sitrushedelmät ovat vallanneet keittiöni ja sen kaapit.

Selittämätön tunne

Pohjoismaissa on kolme kolmen Michelin-tähden ravintolaa. Täydet kolme tähteä annetaan ravintolalle, jossa ravintolassa tarjoiltu kokonaiselämys on poikkeuksellisen hyvä. Ravintola on myös oman, varta vasten tehdyn matkan arvoinen.

Oslossa sijaitsevan kolmen tähden ravintolan tanskalainen keittiömestari Esben Holmboe Bang kertoi Aarhusin musiikkitalon lavalla, kuinka ruuanlaitto tällä [kolmen tähden] tasolla on jo niin henkilökohtaista, ettei sitä pysty selittämään.

Jälleen kerran meitä muistutettiin, että kuten kaikki luova myös ruuanlaitto ammentaa sen tekijän henkilökohtaisesta kokemus- ja tunnepankista.

Miksi Bangin kommentti sitten jäi mieleen? Se oli perustelluin ja samalla armollisin kuulemani perustelu taiteelliselle luomiselle, ja taiteen kokemiselle. Ei ole vääriä vaan vain toisilleen alttiita kokemuksia, jotka luovat ryppään. Tämä rypäs määrittelee tapamme kokea elämän, ja sen mitä pala palsternakkaa suussa saa meissä tuntemaan.

Arda Yildirim – aitoja kohtaamisia sekä rakkaudella valmistettua ruokaa ja juomaa peräänkuuluttava vapaa ruokatoimittaja ja -kriitikko.