Muovipillit pannaan

EU:n parlamentti on hyväksynyt kertakäyttöisiä muovituotteita koskevan direktiivin, joka kieltää muun muassa muoviset pillit vuodesta 2021 lähtien. Muovipillin tilalle on kehitelty monenlaisia vaihtoehtoja. Uusin tulokas on biohajoava Stora Enson ja Sulapacin kehittämä pilli, joka on täysin mikromuoviton ja hajoaa merivedessä yhtä nopeasti kuin koivunlehti.

Altian brand ambassador Mikael Karttunen on perehtynyt baarikäyttöön soveltuviin pillimateriaaleihin.

– Metalli-, lasi-, bambu- ja pastapillit ovat baareissa varteenotettavia vaihtoehtoja. Kestävyysnäkökulmasta näistä paras on varmaankin bambupilli, koska niiden valmistaminen vaatii hyvin vähän resursseja. Pastapillin hyvä puoli on se, että niitä löytyy myös kotimaisena versiona, mutta kestävyyden näkökulmasta pastapilleille kannattaisi keksiä jatkokäyttöä, eli löytää jokin tapa välttää niiden päätyminen biojätteeksi yhden käytön jälkeen. Tämä on helpommin sanottu kuin tehty, sillä pastasta ei ole mausteeksi ja hygienia-aspektit tekevät jatkokäytön esimerkiksi snäckkinä varsin haastavaksi. Hyvin monet huipputason baarit ympäri maailman ovatkin päätyneet bambupilliin kestävyyden nimissä.

Elämyksellisyyttä hakevat baarimestarit miettivät tarkasti myös materiaalien tuntumaa ja sitä, miten eri materiaalit soveltuvat tiettyihin tilanteisiin. Lasipillissä on paljon hyviä ominaisuuksia.

– Lasipilli tuntuu miellyttävältä ja sen puhtaudesta on helppo varmistua. Lasipilli ei myöskään kuumene kuumien juomien kohdalla eikä värjäydy. Toisaalta lasipillin kestävyys on aina pienoinen haaste.

Puhtaanapito haastaa

Metallipillillä on Karttusen mukaan paljon samoja hyviä puolia kuin lasilla, mutta puhtaudesta on vaikea olla varma.

– Lisäksi tiettyjen juomien kohdalla pilli saattaa antaa metallista makua tai ainakin tunteen, että metallinen maku tulee pillistä. Metallipilliä ei myöskään voi käyttää kuuman juoman kohdalla.

Myös bambupillin puhtaus ja siitä varmistuminen on suuri haaste ja bambupillin suutuntuma vaatii vähintäänkin totuttelua.

– Bambupilli on ehdottomasti parhaimmillaan trooppisia makuja sisältävissä juomasekoituksissa ja sen tyyli on kuin luotu Tiki-drinkkeihin. Niissä se jopa lisää juoman elämyksellisyyttä. Jos taas nauttii vaikkapa Gin Tonicia tai Vodka Soodaa, on bambupilli aavistuksen outo väline siinä yhteydessä. Lisäksi esimerkiksi porkkana- tai punajuurimehusta valmistetut cocktailit voivat värjätä bambupillin sisältä niin, että väri ei lähde täysin pesussa pois.

Mikromuoviton tulokas

Viimeisin kehitys pillien saralla on Sulapacin pilli, joka on puukuitujen ja kasviperäisten biopolymeerien yhdistelmästä valmistettu pilli.

– Tämän etuna on muovipillin käytettävyys ja paperipillin biohajoavuus, mutta samalla myös muita pillimateriaaleja vastaava uudelleenkäytettävyys. En ole vielä saanut näitä pillejä käsiini, eli tällä hetkellä en osaa kommentoida pillin tuntumaa, kertoo Karttunen.

Sulapacin pillin materiaali on mikromuoviton ja täysin biohajoava. Pilli soveltuu nykyisiin jätehuoltojärjestelmiin, ja se on suunniteltu kierrätettäväksi teollisessa kompostoinnissa.

– Muovipillejä valmistetaan ja kulutetaan viikoittain miljardeja kappaleita, ja niistä syntyvä jäte päätyy usein meriin. Tällä uusiutuvalla ja biohajoavalla materiaalilla voidaan korvata fossiilipohjaisia materiaaleja ja vähentää muovijätettä. Sulapacin kanssa voimme tutkia uudenlaisia innovatiivisia ja skaalautuvia materiaaleja ja laajentaa uusiutuvien ratkaisujen tarjontaamme, sanoo Stora Enson yritysyhteistyöstä vastaava johtaja Marcus Dehlin.

Ensimmäisten joukossa tuotteen on ottanut käyttöön Finnair, joka korvaa sillä muovi- ja paperipillit loungeissaan Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Muita asiakkaita ovat muiden muassa ruokalähettipalvelu Wolt, alkoholijuomayhtiö Altia, Hotel St. George ja vegaanikahvila Kippo.

– Tuotteemme on vastuullinen ja muiden Sulapac-tuotteiden tapaan täysin mikromuoviton. Suunnittelussa on jäljitelty luontoa: jos pilli sattuisi päätymään mereen, se hajoaa yhtä nopeasti kuin koivunlehti, ekosysteemiä vahingoittamatta, kertoo Sulapacin toimitusjohtaja Suvi Haimi.

Myös Altia tulee käyttämään Sulapacin pillejä muun muassa festareilla ja muissa tapahtumissa.

– Tarjoamme näitä pillejä tilanteesta riippuen myös ravintola-asiakkaidemme käyttöön. Korvaamme Sulapacin biohajoavilla pilleillä muoviset pillit ja drinkkien sekoitustikut. Usein pillin voi ja se kannattaakin jättää juomasta kokonaan pois, mutta jos pilli on tarpeen, niin haluamme tarjota asiakkaillemme perinteisen muovipillin sijaan biohajoavan vaihtoehdon, sanoo Altian viestintäpäällikkö Niina Ala-Luopa.

Aluemyyntipäällikkö Carina Hoisko kertoo, että Nicin varastoon on juuri saapunut syötäviä pillejä.

– Makuja on kolme neutraalin lisäksi: lime, mansikka ja suklaa. Pilli säilyy kylmässä juomassa noin 30 minuuttia ja lämpimässä noin puolet tästä, riippuen juoman lämpötilasta.

Pillit valmistetaan muun muassa sokerista, maissitärkkelyksestä ja liivatteesta, eli ne ovat sataprosenttisesti biohajoavia.

– Hinta on toki kalliimpi kuin muovipillin, mutta pillin avulla voi helposti tehdä hauskan lisäaspektin juomaan. Esimerkiksi Mojitoon sopii loistavasti limen makuinen pilli. Pillejä myydään 200 kappaleen pakkauksissa yksittäispakattuina.

– Pakkaus on hygieeninen ja tietenkin paperia, ei muovia, Hoisko päättää.

Muovin käyttöä suitsitaan

EU parlamentti hyväksyi viime vuoden maaliskuussa uuden lain, joka kieltää kertakäyttöiset muovituotteet, kuten lautaset, ruokailuvälineet, pillit ja pumpulipuikot.

Laki koskee seuraavia tuotteita:

  • Kertakäyttöiset muoviset ruokailuvälineet (haarukat, veitset, lusikat ja puikot)
  • Kertakäyttöiset muoviset lautaset
  • Muoviset pillit
  • Muovista tehdyt pumpulipuikot
  • Muoviset ilmapallopidikkeet
  • Oxo-hajoavat muovit ja niistä valmistetut ruuan säilytysrasiat sekä polystyreenistä valmistetut juomakupit

Julkaistu Aromissa 3/20.

Aromin teemana on vuonna 2020 ruokailmiöt. Nostamme esille alalla vallitsevia kotimaisia kansainvälisiä ruokailmiöitä, niiden taustoja ja tulevaisuuden näkymiä sekä kerromme, miten ruokailmiöt vaikuttavat ammattilaisten ja kuluttajien arkeen.

Sulje mainos Tilaa Aromi