Karoliina Pekkala.
Karoliina Pekkala.

Muovipillit pannaan 2021 – mitä ammattilaiset keksivät tilalle?

Kysyimme ravintola-alan ammattilaisten kokemuksia erilaisten pillien käytöstä. Millaisia vaihtoehtoja muoviselle pillille on löydetty ravintoloissa eri puolilla Suomea?

Karoliina Pekkala

Bar Manager, Hotel Haven, Helsinki

Hotel Havenissa on käytetty metallipillejä jo pitempään. Työskennellessäni Tanskassa Tørst Cocktailbarin johtajana käytössä oli simpukankuorista valmistetut biopillit. Niistä minulla on parhaat kokemukset ja luultavasti siirrymme niihin Havenissakin. Metallipillit säilyvät ja niitä voi uusiokäyttää, mutta huonoina puolina niiden puhdistus on hieman hankalaa, ja niistä irtoaa jonkin verran metallin makua. Pahvipilleissäkin ongelmana on maku, jonka lisäksi ne pehmenevät juomassa.

Simpukankuorista valmistetut pillit näyttävät ja tuntuvat muovilta ja niissä on kaikki muovipillin ominaisuudet, mutta ne ovat biohajoavia. Huonona puolena on mahdollinen imagohaitta, jos asiakas luulee niitä muovipilleiksi, mutta en näe sitä isona ongelmana ja asiakasta voi tarvittaessa valistaa asiasta.

Käytäntönäni on laittaa pilli vain sellaisiin juomiin, joita on hankala juoda ilman sitä, ei automaattisesti kaikkiin. Asiakkaatkaan eivät enää vaadi pilliä samalla tavalla kuin aiemmin, mikä on mielestäni hyvä asia.Kokemukseni mukaan pahvipillit ovat muovipillejä kalliimpia. Samoin metalliset pillit, joita ei tosin jatkuvasti tarvitse ostaa uusia. Simpukankuorista valmistetut pillit ovat suurin piirtein samanhintaisia kuin muovipillit.

 

Valtteri Tynkkynen

Toimitusjohtaja, Ravintola Hankala, Hankasalmi

Sain idean putkipastan käyttämisestä pillinä Äänekoskella toimivan tutun baarissa. Olemme käyttäneet niitä nyt reilun vuoden verran ja kokemukset ovat pelkästään positiivisia. Putkipastan osalta on tiettyjä vaatimuksia, kuten paksuus. Valitettavasti en ole kotimaisten valmistajien valikoimasta tällaista löytänyt.

Kaikkiin juomiin ja kaikille asiakkaille putkipasta ei sovi, esimerkiksi gluteenitonta meillä ei ole tarjolla. Vaihtoehtoisena pillinä meillä on tarjolla biohajoavia, muovipilliä muistuttavia pillejä. Paperinen pilli ei mielestäni sovellu alkoholijuomiin, emmekä myöskään käytä yksittäispakattuja pillejä.

Hintatasoltaan putkipastapillistä ei synny kustannuksia sen enempää kuin muovipillistä. Se on myös hauska yksityiskohta, sillä pillinhän voi syödä. Ulkonäkö voi olla putkipastassa hieman karu, mutta meille se soveltuu hyvin, sillä emme ole varsinaisesti cocktailbaari.

Silloin, kun etsin vaihtoehtoja muovipillille, tutkin myös metallipillejä, jotka ovat tyylikkäitä, mutta niiden puhdistaminen on hankalaa. Tämä pastapilli oli veikeä idea, joka saikin yllättäen huomiota myös mediassa. Pilli kestää kylmässä juomassa hyvin, kuumaan juomaan harvoin laitetaan pilliä. Meillä käy päiväsaikaan myös lapsia, jotka tykkäävät pastapilleistä erityisen paljon.

 

Antti Suhonen

Ravintoloitsija, The Cow Restaurant, Turku

Kaikenlaisia paperipillejä ja pastapillejä olemme huvikseen kokeilleet, mutta pitäytyneet muovipilleissä. Parikymmentä vuotta sitten tehtiin vitsillä drinkki, jossa käytettiin lakua pillinä.

Yhdistävä tekijä paperi- ja pastapilleissä on ollut ikävä suutuntuma, eli ne tuntuvat ikävältä huulissa. Teräspillien peseminen taas on aikamoinen homma. Direktiivin astuessa voimaan siirrymme ekopilleihin.

Automaattisesti emme kaikkiin juomiin pillejä laita, koska kaikki eivät niitä halua, se olisi vain rahan haaskausta. Pillejä on tiskillä asiakkaan saatavissa, josta voi halutessaan sellaisen ottaa.

 

Leena-Maija Komulainen

Holvimestari, Ravintola Kaarlenholvi, Oulu

Muovipilleistä luopuessamme kokeilimme ensin paperipillejä. Melkein kolme vuotta olemme käyttäneet biohajoavia, hyvin muovinkaltaisia pillejä, jotka olemme todenneet parhaaksi.

Harkitsimme myös kestopillejä, mutta koska olemme melko iso toimija, teräksiset tai muusta materiaalista tehdyt pestävät kestopillit ovat meille vähän hankala formaatti.

Silloin kun muutokseen ryhdyttiin, ei tarjontaa eri vaihtoehdoista ollut niin paljon kuin nykyään.

Biohajoavien pillien keston kanssa ei ole ollut ongelmia. Kun niitä tilattiin ensimmäisen kerran, tein testimielessä pari juomaa ja annoin pillien seistä niissä tuntitolkulla ennen, kun niitä meni asiakkaille asti.

Paperipillit, joita ensin kokeiltiin, olivat muodoltaan ja ulkonäöltään melko rumia. Niistä tuli negatiivistä palautetta myös asiakkailta, joidenkin mielestä ne maistuivat pahvilta.

Kokonaishinta ei ole loppujen lopuksi paljon korkeampi ja mielestäni se on hinta, jonka vastuullinen yritys kantaa ollakseen osa kierrätyksen ja muovittomuuden kulttuuria. Laskimme kustannukset etukäteen ja korkeampi hinta ei ollut syy olla ottamatta niitä käyttöön.

Pyrin kysymään, ja olen ohjeistanut henkilökuntaa kysymään, haluaako asiakas pillin. Moni juoma myös tarjoillaan ilman pilliä ja asiakkaalla on itsellään mahdollisuus halutessaan ottaa pilli juomaan. Pillien kokonaiskulutus on laskenut jonkun verran, mutta toki juomatrenditkin muuttuvat ja juomat, joihin ei kuulu pilliä, ovat olleet suosittuja.

Julkaistu Aromissa 3/20.

Aromin teemana on vuonna 2020 ruokailmiöt. Nostamme esille alalla vallitsevia kotimaisia kansainvälisiä ruokailmiöitä, niiden taustoja ja tulevaisuuden näkymiä sekä kerromme, miten ruokailmiöt vaikuttavat ammattilaisten ja kuluttajien arkeen.