Ai, kun täällä on ihana kahvila, mutta nyt ei ehditä!

Näin sanoo moni ryhmän kanssa Lottamuseossa vieraillut kiirehtiessään takaisin linjuriin ja kohti seuraavaa kohdetta.

Tiukasti aikataulutetut ryhmämatkat poikivat lottakanttiinin emännän Tuija Keskisen kokemuksen mukaan uusintavierailuja. Kahvilan herkkuja tullaan maistelemaan omatoimimatkalla joskus myöhemmin.

– Viikolla käy bussiryhmiä, viikonloppuna tullaan muuten kahville, Keskinen kertoo. Herkuttelemassa käy myös paljon lapsiperheitä.

Kanttiinissa on vilkkainta luonnollisesti matkailusesongin aikaan, ja talvella kävijämäärään vaikuttaa vahvasti se millainen jää ja sää järvellä on.

– Ryhmät onneksi usein ilmoittavat etukäteen miten monta ihmistä on tulossa ja mihin aikaan, niin voimme varautua.

Mikä on kanttiinin asiakkaiden suosikkiherkku?

– Kyllä se pulla on, korvapuusti.

Kanttiinin korvapuustien salaisuus on se, että ne tehdään omassa keittiössä. Taikinaa ei osteta pakasteena tukusta, vaan se tulee jauhoina ja muina raaka-aineina keittiöön, jossa emännät loihtivat herkkuja perinteitä kunnioittaen. E-koodeja on turha hakea, ja ainoa kuiva pulla on korppu. Ja hyvää sekin.

Mummolan makuja, kotikeittiötä.”

Myös lounaalla hyödynnetään perinteisiä reseptejä ja raaka-aineita ja tuodaan niitä tähän päivään. Keveyttä ja raikkautta löytyy. Makuja antavat yrtit, joita suositaan monessa ruokalajissa.

– Mummolan makuja, kotikeittiötä, Tuija Keskinen kuvailee.

Tarjolla on lautasannoslounas tiistaista perjantaihin sekä keittolounas tiistaista sunnuntaihin. Kiertävällä listalla on selkeitä perusmakuja ja tuttuja ruokia kuten silakkapihvit, kaalikääryleet tai siskonmakkarakeitto. Vegeruokavaliota noudattavalle löytyy salaattipöydästä vaihtoehtoja.

Lottien aikaan ei allergioista ja erikoisruokavalioista tiedetty sitä, mitä nyt. Lottakanttiinissa tiedetään se, mitä tänään tiedetään ja esimerkiksi laktoositonta tai gluteenitonta tarvitsevalle löytyy tuotteita.

Vapuksi tehtiin tietysti erä simaa myyntiin, ja tällä kertaa myös uutta nokkossimaa. Sitten tulee grillikausi ja kanttiinin omat sinapit.

– Mehuja on pakko tehdä. Painopuolukkamehu on ihan suosikki. Sen nimi tulee siitä, että survotut puolukat jätetään yön yli painumaan, että maut irtoavat, Keskinen kertoo.

Raparperista ja tomaatista syntyy raikas ketsuppi, joka sopii moneen ruokaan.

Lottakanttiinissa kun ollaan, halutessaan voi juoda myös kupillisen vastiketta. Siis sitä juomaa, jota valmistettiin viljasta silloin, kun kahvia ei saanut ollenkaan. Sitä voi ostaa myös mukaan instant-maistelupakkauksena, josta saa vastikekupilliset neljälle.

Koko ajan mietitään uutta.

– Terveysmehu sitruunasta ja nokkosesta, jokin kiva minttu-mansikka-tyylinen juttu ”pikkulotille”, Tuija Keskinen suunnittelee.

– Kokeillaan paljon ja tehdään omaa reseptiikkaa.

Ihan oma juttunsa ovat kanttiinin jäätelöt. Nekin tehdään vanhanaikaisella tavalla. Pikku pikareissa on esimerkiksi terva-puolukkajäätelöä sekä tämän kesän uutuusmakua sitruunaa.

Kanttiinissa on viitisenkymmentä asiakaspaikkaa sisällä, ja henkilökuntaa on neljän ihmisen verran. Maanantaisin kanttiini on kiinni niin kuin museokin.

Lottakanttiini, Syväranta, Rantatie 39, Tuusula

Aukioloajat: toukokuu–syyskuu ti–su 9–18, lokakuu–huhtikuu ti–su 10–17.