Tommi Tuominen, Ismo Sipeläinen ja Benjamin Frostell ovat ehdolla Suomen edustajaksi Bocuse d´Or -kisaan.
Tommi Tuominen, Ismo Sipeläinen ja Benjamin Frostell ovat ehdolla Suomen edustajaksi Bocuse d´Or -kisaan.

Nämä miehet tahtovat kultaisen Bocuse-patsaan

Yksi konkari, yksi nuorukainen ja yksi luomukokki. Näinkin voisi luonnehtia Suomen Bocuse d´Or edustajan paikasta kisaavaa kolmikkoa.

Matti Jämsén oli neljäs. Eero Vottonen selvisi viidenneksi. Nyt Suomen edustajaksi maailman tunnetuimpaan kokkikisaan valitaan uusi kultaisen patsaan metsästäjä.

Marraskuussa SupperFest-tapahtuman yhteydessä järjestettävässä kisassa selviää, lähetetäänkö tammikuussa 2019 Lyoniin Benjamin Frostell, Ismo Sipeläinen vai Tommi Tuominen.

– Haluan haastaa itseni, en niinkään ajattele että kilpailen muita vastaan. Haluan kehittyä koko ajan, kertoi Suomen ensimmäisen Vuoden Luomukokki -kisan vuonna 2016 voittanut Frostell.

Brasserie l´amourin keittiöpäällikkönä Porvoossa työskentelevä 36-vuotias Frostell on ollut aiemmin muun muassa Emossa, Lilla Robertsissa ja Nokassa. Porvoossa viime vuodet viihtynyt Frostell kertoo olevansa muuttamassa Sipooseen.

Kultaisen pystin omistaminen on se haave, joka sai Ismo Sipeläisen hakemaan mukaan kisaan.  Sammatista lähtöisin oleva 26-vuotias Sipeläinen on Vuoden kokki vuosimallia 2015 ja työskentelee nyt keittiömestarina Finnjävelissä.

– Vahvuuteni on kisatuntemus. Olen seurannut Bocuse d´Oria 17-vuotiaasta saakka ja osallistunut siihen kaksi kertaa Matti Jämsénin assistenttina, Sipeläinen selvitti motiivejaan.

Michelin-ravintola Demon ja Finnjävelin ravintoloitsija, Finnjävelin 40-vuotias keittiöpäällikkö Tommi Tuominen on kolmikon kokenein kokki.

– Kymmenen viime vuotta on mennyt ravintolatyössä, mutta olen hyvin kilpailuhenkinen ja kisannut paljon sekä Suomessa että ulkomailla. Bocuse on maailman hienoin kokkikisa. Ajattelin, että jos en nyt lähde kokeilemaan, tämä jää kokonaan tekemättä, helsinkiläinen Tuominen kertoi.

Tuomisen vahvuudet kumpuavat sekä pitkästä työkokemuksesta että viime vuosina suomalaiseen ruokakulttuuriin tehdystä syväluotauksesta.

– Suomalaisen ruoan ydin on selvinnyt pikku hiljaa ja nyt uskon, että voin tuoda kisa-annoksiin jotain ihan uutta, Tuominen arvioi.

Ehdokkaat on valittu hakemuksen lähettäneiden joukosta työ- ja kilpailukokemuksen perusteella. Karsinnassa kilpakumppaninsa rökittänyt huippukokki aloittaa valmistautumisen Euroopan karsintoihin ja varsinaiseen kisaan tammikuun alussa.

– Olemme lyhentäneet varsinaista kisakautta, ettei kilpailija tule ylikuntoon kahta annosta kuukaudesta toiseen tehdessään, kertoi projektin presidenttinä nyt Pekka Terävän jälkeen aloittanut Matti Jämsén.

Kahdesti loppukilpailussa Suomea edustanut Jämsén oli viimeksi mukana Eero Vottosen valmentajana. Kuusi viime vuotta Bocusen tahdissa elänyt Jämsén osallistuu jatkossa kisaan tuomarina.

7. marraskuuta Helsingissä järjestettävään Suomen karsintaan luodaan Jämsénin mukaan aidot kisapuitteet.

– Säännöt on samat kuin loppukilpailussa. Yleisö on mukana jännittämässä ja kannustamassa. Voittaja valitsee itselleen assistentin ja valmentajan ja lähtee tiimeineen valmistautumaan kisaan, Jämsén kertoi.

Koko päivän kestävä tilaisuus on kaikille avoin ja ilmainen. Kilpailussa pääsee seuraamaan minuuttiaikataululla valmistuvia ruoka-annoksia. Ilmaislippuja voi noutaa syyskuun alusta lähtien Iittala Storesta Esplanadilta ja Arabiakeskuksesta.

Suomen karsinta

 • Kandidaatit valmistavat 5 tunnissa 35 minuutissa kuhaa ja ankkaa.
 • 14 lautasannosta tehdään kotimaisesta kuhasta ja katkaravuista.
 • Kala-annoksessa kasvisten osuuden on oltava vähintään 60 prosenttia.
 • 12 annosta vadille valmistetaan kokonaisesta ankasta ja ankansydämestä.
 • Arvostetuista kokeista koostuva tuomaristo arvioi annosten makua ja ulkonäköä.
 • Lopputulokseen vaikuttavat myös työskentelytapojen oikeaoppisuus, hygienia ja hävikin määrä.
 • Lisäksi soveltuvuus ja motivaatio selvitetään haastatteluin.

Bocuse d´Or

 • Maailman arvostetuin kokkikilpailu. Järjestetty vuodesta 1987.
 • Suomi on osallistunut 13 kertaa.
 • Paras sijoitus on Matti Jämsénin 4. sija vuonna 2015.
 • Kilpailun järjestäjänä Suomessa toimii ELO-säätiö.
 • Suomen kilpailuprojektia johtaa Matti Jämsén.