Kuusitoistavuotiaassa katajanokkalaisravintola Nokassa ei ole seurattu Helsingin ravintolakentän kehitystä jouten. Vaikka asiakkaita riittääpäivästä toiseen salintäydeltä, Nokka on uudistettu ja sen linjaa skarpattu.

- Entrasimme vähän ulkoasua. Pöydät hiottiin ja tuolit uusittiin. Tuoleille hankittiin lampaantaljat. Seinille tuotiin Teemu Järven eläinaiheiset pellavataulut, ravintoloitsija Terhi Vitikka kertoo.

Suurin muutos on, että riista nousee Nokan ruokalistalla entistä isompaan rooliin. 

Itse ammuttua hirveä

- Kalastus ja luonto ovat olleet minulle tärkeitä aina ja kaksikymmentä vuotta sitten harrastuksiini tuli mukaan metsästys, Ari Ruoho toteaa.

Hän kertoo huomanneensa, että jos haluaa hankkia itse raaka-aineita ravintolaan, on järkevämpää lähteä hirvimetsälle kuin haravoida merta.

Nyt Nokassa tarjoillaan muun muassa Ari Ruohon viime syksynä ampuman hirven lihaa ja ensi syksyksi hän on tilannut metsästäjiltä 1 200 sorsaa. Myös Vitikka on hankkinut metsästyskortin.

- Eilen minulla oli etäpäivä ja olin jänisjahdissa., Ruoho naureskelee.

Kyyttöjuustoa Anastasian maidosta

Nokka on jo vuosia tehnyt tiivistä yhteistyötä pientuottajien kanssa.

-  Olisi tietysti helpompi pyörittää italialaisravintolaa ja hakea kaikki tarvittava suoraan tukusta, mutta meillä   lähtökohtana on lähiruoka ja toiminnassa on eettisyys mukana, Ruoho pohtii.

Kun tuotteet tulevat tutuilta tiloilta, niihin liittyy Ruohon mukaan myös paljon hienoja tarinoita.

- Saatamme tietää, mistä lehmästä esimerkiksi ternimaito on lypsetty. Heikki Ahopelto toimitti meille ja Nomalle aikanaan Anastasia-kyytön juustoa, Ruoho muistelee.

Jotta koko henkilökunta pääsee perille tuotteiden takana olevista tarinoista, heitä viedään tutustumiskäynneille tiloille.

Kun ravintola myy Nokan tavoin 600-700 ruoka-annosta joka päivä, on tärkeää että tavarat tulevat ajallaan eikä laatu vaihtele.

Nokalla on Ruohon mukaan yhteistyökumppaneina edelleen monta alkuperäistä tuottajaa, kuten Mustilan tila, Åbyn kartano, Bovikin lammastila ja Sallan Villiporo.

Kasvikset ostetaan enimmäkseen Uudeltamaalta, muun muassa Svarfarsin luomutilalta ja Ahlbergin puutarhalta.

Ruohon aikana Nokan ruokalistaa on karsittu ja vielä uudelleen karsittu. Nyt valittavana on Nokka menu, Vihreä menu ja A la carte -lista.

Poro suosikki ympäri vuoden

Liharuoista suosituinta on Nokassa ympäri vuoden poro. Se on aina hankittu Sallasta Hannu Lahtelan porotilalta.

- Nokan sali-ihmisetkin tulevat meille viikoksi tutustumaan. He pääsevät mukaan kaikkin töihin, esimerkiksi poroerotukseen ja lihan leikkaamiseen. Tällaista elinkeinon tuntemusta ei opita koulussa ja nuorelle, joka elää asvaltilla, viikko Lapissa on hyvä kokemus, Lahtela pohtii.

Nokka-ravintolat

  • Royal Ravintolat Oy:n omistama ravintolaryhmä, jonka operatiivisessa ja tuloksellisessa vastuussa ovat ravintoloitsijat Ari Ruoho ja Terhi Vitikka.
  • Ryhmään kuuluvat ravintolat Nokka ja Hieta, workshop-keittiö Kokka sekä Katajanokalla vuosittain järjestettävä Nokan Pientilatori.