Nykyinen ruuantuotanto uhka ruokajärjestelmän monipuolisuudelle

Vaikka maailmassa on 50 000 syötävää kasvia, 75 prosenttia globaalista ruuantuotannosta tulee 12 kasvista ja viidestä eläimestä, ilmenee Unileverin ja WWF:n yhdessä työstämästä raportista. Yli puolet ihmiskunnan ruokavalion kasvipohjaisista kaloreista saadaan riisistä, maissista ja vehnästä, vaikka monimuotoisempi syöminen tukisi luonnon monimuotoisuuden säilymistä ja yksilön hyvinvointia.

Vuoteen 2050 mennessä maailmanväestömäärän ennustetaan nousevan jopa 10 miljardiin. Tätä ihmismäärää pitäisi ruokkia maapallon rajoittuneilla resursseilla. Jotta tämä onnistuu, meidän pitää pystyä sekä globaalilla että paikallisella tasolla vaikuttamaan nykyiseen ruokajärjestelmään – maanviljelyksestä kulutusvalintoihin ja ruuan valmistukseen. Vaikka tämä on monimutkaista, on jokaisella mahdollisuus vaikuttaa muutokseen, kertoo WWF:n suojeluasiantuntija Mari Koistinen.

Helppo teko on hänen mukaansa vähentää lihaa ja lisätä kasvisten määrää ruokavaliossa.

Ruokavalion yksipuolisuus johtaa ruuantuotannossa ja maataloudessa käytettävien kasvien ja eläinten monimuotoisuuden vähentymiseen. Tämä uhkaa ruokajärjestelmän resilienssiä ja rajoittaa tulevaisuudessa syötävän ruuan monipuolisuutta. Nykyinen, muutamasta lajista riippuvainen viljely jättää sadot alttiiksi tuholaisille, kasvitaudeille ja ilmastonmuutoksen vaikutuksille.

– Olemme tuottaneet yhdessä WWF:n kanssa Future 50 Foods -raportin, jossa listataan 50 vastuullista, ravitsevaa raaka-ainetta, joiden avulla voimme lisätä monipuolisuutta jokaisella aterialla. Toivomme, että ihmiset pysähtyisivät pohtimaan omien ruokailutottumuksiensa vaikutusta omaan ja ympäristön hyvinvointiin. Rauhassa nautittu, ravitseva ja monipuolinen ateria on hyväksi molemmille, sanoo Unileverin Culinary Expert Sami Lamminaho.

Varjot lounastottumusten yllä

Tutkimustuloksista käy ilmi, että yksipuolinen lautasmalli ja kiire varjostavat lounastottumuksia. Jopa 40 prosentilla vastaajista ei ole säännöllisesti työpäivän aikana lounaalle rauhoitettua hetkeä. Yleisimmät syyt lounaan väliin jättämiselle ovat kiire, nälänpuute ja rahan säästäminen.

Lähteet: Lounasruokakysely ja Future 50 Foods -raportti.

Julkaistu Aromissa 3/21.

Sulje mainos Tilaa Aromi