Oluenpanoa naisten kunniaksi, naisten voimin

Suomi osallistui ensimmäistä kertaa globaaliin Pink Boot Societyn Collaboration Brew Day -tapahtumaan. Naisten panemaa NEIPAa saa maistella huhtikuun alussa.

Kello on kuusi aamulla ja pakkasaamu alkaa valjeta Savossa. Nappaan Nokian Panimon Riitta Sulkaman ja Lumi Brewingin Greta Mäkisen kyytiin Kuopion keskustasta ja ajelemme Siikaranta kolmoseen, RPS Brewingille.

Tarkoituksenamme on tehdä naisten voimin olutta Kansainvälisen naisten päivän kunniaksi, osana globaalia ja vuosittaista Pink Boot Societyn Collaboration Brew Day -tapahtumaa. Suomi on nyt ensimmäistä kertaa tempauksessa mukana, ja taitaa olla maailman pohjoisin paikka, jossa kyseistä kampanjaolutta tehdään.

Euroopassa tempaukseen onnistuu 13 eri panimoa, joista kuusi sijaitsee Espanjassa, jossa on toistaiseksi ainoa virallinen Pink Boot Societyn osasto Euroopassa – joskin juuri panopäivämme aamuna huomasimme, että Ruotsissakin tapahtuu ja sieltäkin taitaa löytyä jo oma osastonsa. Kerkesivät siis ennen meitä, kappas.

RPS Brewingin Aki Railanmaa on tilannut meille valmiiksi vuoden humalasekoituksen, jonka koostumuksesta on päätetty Pink Boot Societyn päämajassa Jenkeissä. Sekoitus pitää sisällään viittä humalaa: Simcoeta, Mosaicia, Glacieria, Loralia ja Sabroa. Kukin tempaukseen osallistuva porukka saa päättää tänä vuonna oman oluttyylinsä, kunhan käyttää ennalta sovittua humalasekoitusta.

Me päätimme tehdä NEIPAa, jonka mallaspohjassa on ohran lisäksi vehnää ja kauraa. Muualla tehdään esimerkiksi White IPAa ja porteria.

Porukka kasvaa ja pidot paranee

Laitamme myllyt pyörimään ja kattilat kuumiksi, ja istumme odotteluajaksi miettimään oluellemme nimeä ja järkeviä jakelukanavia. Porukkaamme liittyvät olutalan monitoimikone, Laurean olutlehtori Anikó Lehtinen ja Brewcatsin Laura Weckström ja Linda Silvonen, jotka niin ikään ovat lähteneet kohti Savoa ennen kukonlaulua. ”Saadaanks me kaljaa”. Toki. Kylmäuutetulla kahvilla maustettu stout käy aamupalaksikin. Ja pian oluen nimikin syntyy: Go girl go! Onhan Pink Boot Societyn ensisijaisena tavoitteena edistää alalla toimivien naisten urakehitystä

Pink Boot Society on kansainvälinen olutalan ammattilaisten naisjärjestö, joka on perustettu vuonna 2007 Yhdysvalloissa. Yhteistä kaikille jäsenille on se, että he ovat naisia ja ansaitsevat ainakin merkittävän osan toimeentulostaan oluen parissa joko valmistajina, kirjoittajina tai jälleenmyyjinä.

Pink Boots Societyn perusti Teri Fahrendorf, yksi Yhdysvaltojen ensimmäisistä naispanimomestareista, vuonna 2007. Toimintaa pyöritettiin aluksi vapaaehtoisvoimin, mutta nyt järjestöllä on ollut mahdollista palkata työntekijä ja toiminta on organisoidumpaa kuin alkuvuosina. Järjestön presidenttinä toimii nykyisin Stone Brewingin Laura Ulrich.  Pink Boots Society järjestää opintomatkoja, seminaareja, erilaisia tapahtumia ja kampanjoita sekä myöntää stipendejä panimoalan koulutuksiin. Järjestöllä on nykyisin globaalisti jo noin 2 700 jäsentä. Alaosastoja on noin 80, kahdeksassa eri maassa. Jäsenistöön kuuluu esimerkiksi panimoiden, olutravintoloiden ja olutkauppojen omistajia, panimomestareita ja olutkirjoittajia.

Juotavaksi huhtikuussa

Oluenpanon ja rupattelun ohella pohdimme, tarvitaanko Suomeen oma Pink Boots Society -osastonsa. Tulimme siihen tulokseen, että epävirallisempi yhteydenpito yhteisen Facebook-ryhmän alla riittää toistaiseksi. Siellä voidaan suunnitella ensi vuoden Naisten Päivän panotempausta ja muutenkin vaihtaa kuulumisia. Ryhmä löytyy nimellä Beer Bitches Finland, ja sinne voivat liittyä kaikki oluesta kiinnostuneet naiset.

Seuraavan kerran olutnaiset kokoontuvat 4. huhtikuuta Go Girl Go! -oluemme lanseerauspäivänä. Lanseerausbileet järjestetään sekä Helsingissä (Pien Shop & Bar) ja Kuopiossa (Intro Social). Huom! Tapahtumiin ovat tervetulleita myös miehet!

Olutta tullaan myymään kevään mittaan eri puolilla Suomea olutravintoloissa. 

Maria Markus – makuseikkailuja maailmalta metsästävä journalisti ja olutsommelier.