OlutExpon parasta antia olivat harvinaisuudet

Helsingin Kaapelitehtaalla järjestetty OlutExpo tarjosi monta ikimuistoista olutelämystä. Tänä vuonna näytteilleasettajat olivat selvästi panostaneet erikoisuuksiin ja kokeellisiin tuotantoeriin.

Tapahtuman järjestelyt sujuivat mallikkaasti ja lähestulkoon moitteita. Hieman risuja tulee yksittäisten järjestyksenvalvojien koppavasta asenteesta, mutta edes se ei päässyt himmentämään festivaalin muuten hyvää antia.

Näppituntumalta uusi hinnoittelumalli, jossa pääsymaksuun sisältyi 25 euron arvosta festivaalirahaa, tuntui jonkin verran verottaneen kävijämäärää. Tässäkään ei voida puhua mistään yleisökadosta, mutta hyvästä tarjonnasta huolimatta panimoiden ja muiden näytteilleasettajien tiskeille ei ehtinyt muodostua jonoja.

Oluenystävän kannalta oli tietysti pelkästään hyvä asia, että tapahtumassa oli mukavasti tilaa, vapaita istumapaikkoja ja samanhenkistä seuraa. Samalla kuitenkin panimoiden ja maahantuojien näkökulmasta tavaraa jäi myymättä turhan paljon. Yhtä kaikki, tarjonnaltaan tämän vuoden OlutExpo täytti vaativankin kuluttajan odotukset.

Tarjonnaltaan tämän vuoden OlutExpo täytti vaativankin kuluttajan odotukset.

Vierailevat tähdet

OlutExpon kirkkain tähti oli itseoikeutetusti Brooklyn Breweryn panimomestari Garrett Oliver, 56, olutmaailman rokkitähti. Hyväntuulinen Oliver oli saapunut paikalle maailmankiertueensa päätteeksi, ja miehellä tuntui olevan hyvin aikaa moniin keskusteluihin ja yhteiskuviin.

Paljastipa mies samalla seuraavan Euroopan-matkansa aiheen: luvassa on uusi yhteistyöolut lontoolaisen Fuller’sin kanssa. Se julkaistaan myöhemmin osana Fuller’s & Friends -sarjaa.

Garrett Oliver myös isännöi eksklusiivista tastingia, jossa päästiin maistamaan kuutta Brooklyn Breweryn kokeellista Ghost Bottle -olutta, joita OlutExpon jälkeen ei välttämättä saa enää mistään. Oliverin vetämästä tastingista voi lukea tarkemmin Mariaana Nelimarkan blogista.

Järjestäjä Mikki Nyman oli saanut paikalle neljä suomalaisittain melko tuntematonta panimoa yhteisen tiskin taakse. Tulijoita olisi ollut enemmänkin, mutta festivaalin alkaessa kolmen ulkomaisen panimon oluet olivat yhä matkalla kohti Suomea.

Uniq Drinks Finland oli kutsunut tapahtumaan panimoiden edustajia Firestone Walkerilta, Pühastelta ja Porterhouse Brewingilta. Jokainen panimomies palveli asiakkaita tiskin takana sekä piti Masterclass-tastingin, jossa oluiden maistelun lomassa kuultiin panimoiden historiaa ja tuoreimpia kuulumisia.

Monen harvinaisuuden joukossa yllättävin kokemus oli Timmermansin ja Guinnessin yhteistyönä valmistama Lambic & Stout.

Harvoin tarjolla

OlutExpon erikoisuuksiin kuului muun muassa vaalea ja suodattamaton Staropramen, jota on vaikea löytää edes Prahan olutkuppiloista. Staropramen Unfiltered oli pehmeä, raikas ja tyylikkäästi humaloitu lager.

Monen harvinaisuuden joukossa yllättävin kokemus oli Timmermansin ja Guinnessin yhteistyönä valmistama Lambic & Stout. Tämä belgialaisen oude kriekin ja irlantilaisen dry stoutin duetto soi suussa kauniisti ja pitkään.

– Olut on tehty lambic-tyyliin. Ensin Guinnessilla pantiin stoutia ja portteria, jotka sitten Timmermansilla sekoitettiin oude kriekin kanssa aivan kuten lambicit sekoitetaan, kertoi Uniq Drinks Finlandin oluiden tuotepäällikkö Jaana Hihnala.

Tätä juhlaolutta saatiin Suomeen vaivaiset 24 laatikollista, eikä lisää tule.

Viimeiset vietiin

Fat Lizard Brewing Co. toi OlutExpoon kaksi kokeellista Fat Lab -sarjan oluttaan, Imperial Stoutin ja Brut IPAn. Mielenkiintoisin uutuus oli kuitenkin ensimmäinen espoolainen tuorehumalaolut Glims Wet Hop Ale, jota oli valmistettu vain muutama sata litraa.

Mielenkiintoisin uutuus oli kuitenkin ensimmäinen espoolainen tuorehumalaolut Glims Wet Hop Ale.

Puritaanien mukaan tässä oluttyylissä humalakukinnot on käytettävä neljän tunnin kuluessa poimimisesta, muuten ne ehtivät pilaantua.

– Espoossa saimme humalat olueen jo reilun tunnin kuluttua niiden keräämisestä, sanoi Fat Lizardin perustajaosakas Tuomas Koskipää.

– Sen lisäksi, että kyseessä on erittäin harvinainen kotimainen tuorehumalaolut, ainutlaatuinen humalalajike Glims tekee siitä entistäkin harvinaisemman, mies jatkoi.

Perimältään ainutlaatuinen Glims on kotoisin Espoon kaupunginmuseoon kuuluvan Talomuseo Glimsin tiluksilta, mistä juontuu humalan ja samalla oluen nimi. Seuraavan kerran tätä humalalajiketta pystytään hyödyntämään vasta ensi syksynä, kun seuraava sato kypsyy.

Tapahtuman kruunasivat Suomen ensi-iltansa saaneet Firestone Walkerin jättiläiset, Barrelworks-sarjan Bretta Weisse sekä vuosikertaolut Parabola 2016, josta maahantuoja Uniq Drinks Finland oli haalinut tarjolle viimeisen kegin koko maailmasta.

Näin ollen yksi maailman parhaista imperial stouteista jätti hurmaavat jäähyväisensä OlutExpossa Helsingissä.

Peter Tammenheimo on vapaa olut- ja matkailutoimittaja, joka viihtyy hyvin myös viinien, väkevien juomien ja happamien cocktailien seurassa.

Kuva Sebastian Trzaska