Mehta Heinon Petri Heino (vas.), Santosh Mehta ja Manabi Poudel kehittävät 3D-ruokatulostinta yhdessä ravintola-alan ammattilaisten ja Omnian opettajien kanssa.  Hima & Salin Aki Flink ja Omnian Jouko Madetoja (takana) testasivat laitetta Helsingin Kaapelitehtaalla.
Mehta Heinon Petri Heino (vas.), Santosh Mehta ja Manabi Poudel kehittävät 3D-ruokatulostinta yhdessä ravintola-alan ammattilaisten ja Omnian opettajien kanssa. Hima & Salin Aki Flink ja Omnian Jouko Madetoja (takana) testasivat laitetta Helsingin Kaapelitehtaalla.

Omnia loikkaa tulevaisuuteen – ruokaprintterin odotetaan surisevan konditorioissa ja ammattikeittiöissä lähitulevaisuudessa

Elintarvikkeiden 3D-tulostaminen on nouseva tekniikka, joka mahdollistaa ruuan ainutlaatuisen ja monimutkaisen tulostamisen. Espoolaisen koulutuskuntayhtymän, startup-yrityksen ja lohjalaisen kondiittorin yhteistyön tulokset ovat lupaavia.

Jouko Madetoja ja Kati Koskinen uskovat
3D-tekniikan yleistyvän konditoria- ja
jälkiruokapuolella. Laitteella on mahdollista
tulostaa uniikkeja tuotteita, joita ei voi
hankkia muualta.

Syötävää materiaalia raaka-aineenaan käyttävät 3D-tulostimet ovat tehneet tuloaan jo muutamia vuosia. Ruokaprintterin oletetaan surisevan pian yhä useammassa ammattikeittiössä, vanhainkodissa ja jopa avaruudessa.

Myös Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia haluaa olla mukana kehityksessä ja on hankkinut käyttöönsä kaksi 3D-ruokaprintteriä.

– Maailma muuttuu ja on tärkeää, että ravintola-alan opiskelijoilla on mahdollisuus tutustua uusiin tekniikoihin ja tulevaisuuden tapoihin valmistaa ruokaa. 3D-ruokaprinttaus nousi esiin myös Core-projektissa, jossa kartoitettiin neljän maan keittiömestareiden näkemyksiä tulevaisuudesta, sanoo lehtori Oona Haapakorpi.

Haapakorpi kertoo, että Omnian tavoitteena on kehittää 3D-printtaamisen teknologiaa ja luoda leipuri-, kondiittori- ja kokkiopiskelijoille uusi tutkinnonosa: 3D-tekniikan hyödyntäminen ravitsemispalveluissa.

Ammattikeittiöön suunniteltu

Kumppaniksi printterin rakentamiseen löytyi espoolainen start up -yritys Mehta Heino Industries oy. Yhteistyössä koottu teollinen 3D-ruokatulostin on suunniteltu erityisesti ravintola-alan yrityksiä silmällä pitäen. Tarkoitus on, että ruokatulostimella voidaan tuottaa korkealaatuisia ja kestäviä tuotteita. Myös iso osa tulostimen kehitystyöstä on tehty työelämän edustajia konsultoimalla. Laitteet ovat olleet käytössä esimerkiksi Hima & Sali -ravintolassa Kaapelitehtaalla ja konditoria Pink Lemonissa Lohjalla.

– Olemme alusta asti ajatelleet, että laitetta kehitetään vaativaan ammattikäyttöön, jossa olosuhteet voivat olla hyvinkin vaihtelevat esimerkiksi keittiöiden kosteuden ja lämpötilan suhteen.

Ruuan 3D-printtaus toimii periaatteessa samalla tavalla kuin muovinkin, jossa tietokoneella tehty virtuaalinen malli tulostetaan 3D-laitteella fyysiseksi, kolmiulotteiseksi esineeksi. Raaka-aineena ruokatulostimet käyttävät pastatyyppisiä ainesosia kuten suklaata, sokeria, voita, tuorejuustoa tai erilaisia pyreitä. Massan pitää myös jähmettyä välittömästi printtauksen edetessä tai heti sen jälkeen.

Omnia ja Mehta Heino aloittivat printterin kehitystyön suklaalla, mutta tulevaisuudessa samalla laitteella voi printata muutakin raaka-ainetta suutinta vaihtamalla.

– Suklaasta voidaan 3D-tulostuksella suunnitella ja toteuttaa erilaisia muotoja, joita on vaikea valmistaa käsityönä. Myös pienet, tilaustyönä suunnitellut sarjat ja erilaiset prototyypit onnistuvat tällä tekniikalla loistavasti, Haapakorpi kuvailee.

Teknologian omaksuminen osana työssä

3D-printteri surisee kondiittorimestari Kati Koskisen Pink Lemon konditoriassa Lohjalla. Yrittäjää ei tarvinnut montaa kertaa houkutella mukaan laitteen kehittämiseen.

– Kun on tällainen hullu innostuja, niin yhtäkkiä konditorian nurkassa saattaa olla suklaaprintteri, Koskinen nauraa.

Koskinen halusi nähdä, miten laitetta voi konditoriassa hyödyntää ja mihin kaikkeen se taipuu. Alkukesästä alkanut tutkimusmatka on antanut paljon ymmärrystä siitä, miten kone toimii, kuinka kauan erilaisten mallien tulostuminen kestää ja mitkä ovat vielä kehitysvaiheessa olevan laitteen rajat.

– Mitä pidemmälle oma ymmärrys tekniikasta kasvaa, sitä paremmaksi laitteen tekniset ominaisuudet muuttuvat.

Jo nyt Koskinen listaa suklaatulosteille mitä erilaisempia käyttötarkoituksia; koristeeksi kakkuihin tai leivoksiin, komponentiksi jälkiruokiin, mousseleivosten pohjaksi. Laitteen pitää olla monipuolinen, jotta siitä saa kaiken hyödyn irti myös taloudellisesti.

– Suklaaprintterillä voidaan tehdä todella uniikkeja tuotteita, joita ei voi hankkia muualta. Myös erilaisiin sesonkeihin, kuten vaikka halloweeniin tai jouluun, on helppo suunnitella ja printata omat, yksilölliset koristeet.

Kondiittorimestari näkisi ruokaprintterin mielellään muissakin ammattikeittiöissä. Laitetta kehitetään nyt isoin harppauksin ja syksyn ajan sitä on testailtu myös Jouko Madetojan johdolla Omniassa. Ensi vuoden alusta printterit pääsevät todelliseen testiin, kun Omnian opiskelijat aloittavat 3D-ruokatulostamisen opinnot.

Seuraa projektia tästä.

Julkaistu Aromissa 10/20.

3D-suklaatulostin

  • Vaativaan ammattikeittiökäyttöön kehitetty teollisen tason 3D-tulostin, jonka on rakentanut start up -yritys Mehta Heino Industries oy.
  • Hyödyntää MHI3D-tulostimen valmistustekniikkaa ja ohjelmistoteknologiaa.
  • Tulostus tapahtuu suljetussa tilassa.
  • Tulostimen suutin on elintarvikehyväksyttyä ruostumatonta terästä tai pinnoitettua kuparia.
  • Metallisessa sylinterissä on lämmitin, joka varmistaa tasaisen ja tarkan sekä säädettävissä olevan lämpötilan sylinterin sisälle.
  • Koneen sisäänrakennettu tuuletus mahdollistaa suklaan tulostamisen tasaisella laadulla.
  • Täytettävään sylinteriin mahtuu 75 grammaa suklaata latausta kohti.
  • Tulostuksen korkeus maksimissaan 10 senttiä.
Sulje mainos Tilaa Aromi