Onko kahvisi vain polttoaine vai laatuviiniin verrattava intohimo?

Suomessa nautitaan kahvia keskimäärin 13 kiloa vuodessa per naama. Se tekee suunnilleen viisi ja puoli kuppia päivässä. Olemme siis järkyttävän intohimoinen kahvikansa. Osalle kahvi on vain päivää piristävä polttoaine, mutta osalle taas intohimo ja taidonnäyte siinä missä hartaasti haudutettu lampaanliha on kokille tai täydellisyyttä hipova Dry Martini baarimestarille.

Keväällä sain kunnian sukeltaa kolmekymmenvuotisen historian omaavan ja Porvoossa sijaitsevan Robert Paulig Roastery -paahtimon paraatipaikalta syvälle laatukahvin maailmaan. Taka-alalle jäi kymmenen vuotta elämysten tuottamista drinkkien parissa eri pääkaupungin drinkkibaareissa. Käteen jäi tuhansien tarinoiden lisäksi Kyrö Distillery Companystä tunnetun Mikko Koskisen kanssa kirjoittamamme teos Suomalainen Drinkki, kaksi PRO-pystiä ja roppakaupalla upeita ystäviä.

Kahvin pariin siirtyessäni luulin tietäväni kahvista jotakin, olihan se ollut eräs eri entisten työnantajieni tuotteista aina niin ravintoloissa kuin hotelleissakin. Tummempi paahto oli ”se vähän parempi vaihtoehto” ja capuccinoonkin onnistuin loihtimaan jonkin sortin kuvion pintaan, vaikkei yksikään kuvioista identtinen koskaan ollutkaan. Ei mennyt varmasti kahta päivää enempää kun kaikki kymmenessä vuodessa opittu kahvitietämys oli kirjoitettu uusiksi ja Etiopiasta tuleva single origin Amaro Gayo räjäytti tajuntaani tiedon siitä, mitä kahvi voi olla.

Eniten trendikkäässä single origin -kahvissa hämmästytti laadukkaan, huolella valmistetun kahvin samankaltaisuus viini-, drinkki- ja muun alkoholimaailman kanssa. Laadukkaaseen kahviin, sen viljelyyn, paahtoon ja uuttamiseen käytetty intohimo ja vaiva ei kalpene lainkaan maailman johtavien baarien cocktaileille tai ranskan perinteikkäimmille viineille. Huippubarista on tietoinen vetensä pH-pitoisuudesta, kahvinsa alkuperästä ja kahvipartikkeleiden määrää nesteessä mittaamalla hän on varma kahvin olevan asiakkaallensa täydellisesti uutettu.

Juuri tällä hetkellä kun luet ensimmäistä Aromiin kirjoittamaani blogipostausta, kahvi elää suurta murroksen aikaa ympäri maailman, aivan kuten cocktailit ja alkoholitkin. Kahvi ei ole enää pelkkä piriste ja polttoaine, vaan olennainen osa ravintolaelämystä tai hotellikokemusta, johon halutaan paneutua vähintään yhtä paljon kuin viineihinkin. Eikä ihme – tiesitkö, että siinä missä viineistä löytyy eri aromeja noin 800, kahvista niitä löytyy noin 2 000?

Kuinka sinä suhtaudut kahviisi – onko se vain pakollinen tuote illallisen päätteeksi vai otatko siitä yhtä paljon irti kuin tarjoilemasi ruoan raaka-aineista, viineistä puhumattakaan?

Tervetuloa lukemaan blogia matkastani kahvin maailmaan. Tulen esittelemään kaikkea kahvin matkalta pavusta kuppiin, päivittämään tietämyksenne kahvimaailman kuumimmista puheenaiheista. Olen onnistunut, jos saan muutettua käsityksesi siitä mitä kahvi voi parhaimmillaan olla!

Jarkko Issukan sydän sykkii vierainvaraisuusalalle ja juomille aina cocktaileista kahviin. Jarkko toimii kahvipaahtimo Robert Paulig Roasteryn lähettiläänä ja liputtaa pohjoismaisten juomaperinteiden perään. Kymmenvuotisen seikkailun varrelta mukaan on tarttunut myös PRO Baarimestari 2016 -tunnustus sekä oma kirja Suomalainen Drinkki. 

Kuva Jaana Vainio