Vuoden olutravintolaksi valitun Roosterin vahvuuksia ovat viihtyisyys, muuntautumiskykyisyys ja painotus kotimaisiin oluisiin.

– Roosterissa kaikki on väkevää: bisse, viski ja safka. Roosteriin voi mennä syömään tai ottamaan mukia, tällaisen paikan haluaisin lähelleni! Kokonaisvaltainen kokemus on avainjuttu, ei se, montako olutta on hanassa, raadissa debytoinut Jarkko Nikkanen perustelee.

Kotimaisen olutkulttuurin eläessä upeaa renessanssia raati kohdisti katseensa pois Helsingistä.

– Vaatii enemmän vaivaa, intohimoa, kaikkea perustaa olutravintola Helsingin ulkopuolelle, koska esimerkiksi kuluttajapohja on pienempi, raadin jäsen Anikó Lehtinen huomauttaa.

Aito mielenkiinto olutskeneen

Ravintoloitsija Tomi Kukkonen.

Roosterin ravintoloitsija Tomi Kukkonen ottaa huomionosoituksen ilolla vastaan.

– Valinta tuli totta kai yllätyksenä, vaikka olemmekin tietoisesti tehneet töitä, että saisimme huomiota olutkulttuurille. Kun perustimme neljä vuotta sitten pubin kellariin, halusimme uudistaa pubikulttuuria ja tuoda esiin craft-olutta, mikä vielä silloin oli erikoinen ajatus. Nythän se on jo normi, että tarjotaan laajaa käsityöoluiden valikoimaa.

Raati toteaakin, että kun kotimaisten panimoiden kirjo on nykyisellään niin laaja, on helppo panostaa kotimaisiin käsityöoluisiin. Oulussa on vieläpä useampi panimo, joiden tuotteisiin nojata. Roosterin tusinan hanan läpi on toki virrannut myös etelän panimoiden olutuutuuksia.

Roosterin ääneen lausuttu tavoite on tukea paikallisia panimoita ja kotimaista pienpanimotoimintaa. Yksi yhteistyön muoto on Maistilan panimolta vuokrattu hanapari, jonka hanoihin panimon kaikki tuotteet tulevat maisteltaviksi.

Kuluttajan kannalta Kukkonen pitää keskeisenä hinnoittelua: oluen litrahinta on sama, oli tuoppi pieni tai iso. Ainakaan hinta ei ole esteenä maistelulle.

Kaikkea sopivan kodikkaasti

– Olut on ihmisiä yhdistävä voima, joka tuo mestoille, ja siinä Rooster toimii, myös maisteluita Roosterissa vetäneet Nikkanen ja Lehtinen toteavat.

Vaikka numeeriset arvot eivät ratkaise, on Roosterissa hanoissa vaihtuvan pienpanimovalikoiman lisäksi olutta alakerran pubissa kaapit pullollaan. Yksi kaappi on varattu oluiden kypsytykseen.

Parinsadan vuosittaisen maistelun vauhdilla Suomea kiertävä viskimies Jarkko Nikkanen arvioi viskihyllyn olevan hyvin valittu.

– Viihtyisin pidempäänkin Roosterin noin 40 viskin kanssa. Viskihylly kattaa makukirjon Kyröstä Skotlantiin ja Jenkkeihin, Nikkanen luonnehtii.

Myös viihtymisen kannalta kaikkein tärkein eli henkilökunta saa kiitosta. Työntekijät huomaavat asiakkaan, joka saapuu baariin, ja palvelu on omistautunutta, osaavaa, ammattimaista, suorastaan innostunutta.

– Suositukset tulevat lonkalta ampuen ja maistiaisia saa. Kaikki, mitä kaipaan palvelukokemukselta, toteutuu, Nikkanen hehkuttaa.

Olutvalikoima on sijoitettu tunnelmalliseen kellariin, mutta oluita voi tilata myös katutasossa sijaitsevan ravintolasalin ruokien pariksi. Erikoisten yhdistelmien spesiaalinainen Anikó Lehtinen mainitsee vielä yhden herkun.

– Tykkään erityisesti siitä, miten Roosterissa yhdistetään kakkua ja olutta! Leivokset ovat omatekoisia, ja kaikki ruoka on hyvää.

Vuoden olutravintolan nimesi Helsinki Beer Festivalin asettama raati, jossa olivat mukana Anikó Lehtinen, Mariaana Nelimarkka, Jarkko Nikkanen, Hannu Nikulainen, Sakari Nupponen ja Mikko Salmi.

Vuoden olutravintolat

2019 Rooster, Oulu

2018 One Pint Pub, Helsinki

2017 Konttori, Tampere

2016 Bryggeri Helsinki, Helsinki

2015 Uusi Apteekki, Turku

2014 Oluthuone Leskinen, Oulu

2013 Black Door, Helsinki

2012 Panimoravintola Beer Hunter's, Pori

2011 Gastropub Tuulensuu, Tampere

2010 Kaisla, Helsinki

2009 The Gallows Bird, Espoo

2008 Panimoravintola Plevna, Tampere

2007 Olutravintola Pikkulintu, Helsinki

2006 St. Urho's Pub, Helsinki