Työhyvinvoinnin kehtojen nimetkin viestivät kehityksestä. Entisajan työpaikkaruokaloista on luotu henkilöstöruokaloita ja trendikkäitä useammasta ravintolasta koostuvia ruokakampuksia kahviloineen, joihin houkutellaan jo ulkopuolisiakin nauttimaan päivän antimista.

Henkilöstöravintoloiden on todettu toimivan erinomaisena painonhallinnan tukena, sillä niissä syödään ravitsemussuositusten mukaisesti kalaa ja kasviksia. Toimihenkilöille henkilöstöravintolat ovat etuoikeus salaatteineen ja raasteineen, kirjoitti Anna-Stina Nykänen Helsingin Sanomien kolumnissaan. Hän oli erityisen huolissaan heistä, joilla moiseen ylellisyyteen ei ole mahdollisuutta.

Asiakkaiden ja henkilöstön välille muodostuneista lämpimistä suhteista löytyy mainioita päivityksiä vaikkapa sosiaalisesta mediasta. Tamperelaisen henkilöstöravintola Holvin asiakas hämmästeli, miksi Kallen mätitahna ja maksamakkara maistuvat paremmalta henkilöstöravintolassa kuin kotona. Saivatpa Holvin plikat kukkakimpunkin häneltä, jatkuvasti aamupalalta myöhässä olleelta asiakkaaltaan.

Suomessa hiljattain vieraillut Google X:n liiketoimintajohtaja ja onnellisuuden evankelista Mo Gawdat korosti, ettei henkilöstöravintolan ylläpito perustu välttämättä pelkästään ravitsemukseen ja työviihtyvyyteen. Heillä ravintolan perustamisen ja ilmaisen aterian taustalla on ollut silkka bisnesnäkökulma. Henkilöstöravintola tuo investoidun rahan yritykselle takaisin henkilötyövuosina. Jokainen lounaalla rennosti työasioista käyty keskustelu on mannaa työnantajalle. Yrityksen ensimmäinen keittiömestari Charlie Ayers tiimeineen ruokki nelituhatpäistä asiakaskuntaa Kaliforniassa. Ayersin vastuulla oli houkutella työntekijät työnantajan tarjoaman lounaan ja välipalojen äärelle.

Strateginen mainostoimisto N2 näki omassa henkilöstöravintolassa niin ikään mahdollisuuden. Ravitsemuksen ohella luovan alan ammattilaiset ruokkivat idearikkauttaan. Alkuperäinen ajatus oli kutsua paikalle vierailevia kokkeja, mutta lopulta yrityksen palkkalistoille päätettiin palkata oma kokki. Useiden hakijoiden joukosta valituksi tuli Helsingin huippuravintoloissa työskennellyt Peppi Aralehto. Hänelle, perheelliselle henkilöstöravintola tarjosi mahdollisuuden palata hellan ääreen.

 

Heli Koivuniemi

vastaava päätoimittaja

heli.koivuniemi(at)aromilehti.fi