Sitran tulevaisuusasiantuntija Elina Kiiski Kataja varoitteli jo vuosi sitten, että talouskasvu on piristymisestään huolimatta haavoittuvaa sorttia. Hänen mukaansa on korkea aika miettiä, haetaanko kasvua hinnalla millä hyvänsä. Miksi kasvua ylipäätään tavoitellaan? Pitäisikö sen olla keino muiden päämäärien, kuten koetun hyvinvoinnin saavuttamiseksi?

Huoli luonnonvarojen törsäämisestä ja hupenemisesta on globaali ilmiö. Maan hallitus teki ryhtiliikkeen ja määritteli yhdeksi kärkihankkeekseen kiertotalouden. Suomesta leivotaan vuoteen 2025 mennessä kiertotalouden kärkimaa. Sitra ja etujärjestöt haastavat yrityksiä etsimään ennakkoluulottomasti uudenlaisia bisnesmalleja ja kumppanuuksia, jotka tukevat kiertotalousajattelua. Tavoitteet ja puheet eivät riitä. Konkreettiset teot ratkaisevat.

Ravintoloitsija Henri Alén tunnusti elinkaarensa päätöspisteen saavuttaneen ravintola Finnjävelin olleen taloudellisesti tuottava. Voikin hämmästellä, miksi lypsävä lehmä tapettiin. Polte luoda jotain ennennäkemätöntä päihitti hänen mukaansa pelkän voiton tavoittelun. Jesuiittakengissä ravintoloitsijat eivät kuitenkaan aio tallustella, vaan hakevat kasvua trendikkäin keinoin. Finnjävelin tuhkasta noussut ravintola Ultima nousi uudenlaiseksi kiertotalouden keulakuvaksi. Ruoka tuotetaan siellä, missä se syödään ja logistiikkaa, pakkausmateriaaleja, veden- ja energian­kulutusta sekä hävikkiä pyritään minimoimaan. Sitran mukaan liiketoimintamalli kopioidaan Lappia myöten, mikäli se tuottaa tulosta.

Sitra haastoi myös viikon mittaisella #leikkaakokeit­tiössä -kampanjallaan eri keittiöiden kokit kokeilemaan ja kertomaan omista kiertotalousratkaisuistaan.

On muitakin esimerkkejä. Panimoalaa edustava Bryggeri käyttää oluensa valmistaukseen omasta mäskistään tuotettua ympäristöystävällistä biokaasua. Vuoden 2017 Keittiö­tekona palkittiin Vantaan kaupungin ja seurakunnan hallinnoima Yhteinen pöytä -toimintamalli. Sen ideana on tarjota hävikkiruoan jakamiseen keskittynyt logistiikkapalvelu.

Sijoittajat ovat ymmärtäneet hiilineutraalin kiertotalouden arvon. Heidän katseensa kohdistuvat nyt yrityksiin, jotka kykenevät luomaan uudenlaista kasvua hyödyntämällä monipuolisesti toimialoja ylittäviä verkostoja ja uusia innovaatioita.

Heli Koivuniemi

vastaava päätoimittaja

heli.koivuniemi(at)aromilehti.fi