Vaikka ravintolat avautuvat, ilmassa vallitsee epäluottamuksen ilmapiiri sekä ravintoloita, niissä työskenteleviä ammattilaisia ja asiakkaita kohtaan. Asiakaspaikkamäärien ja anniskelun kellonaikaan kytketyt liian tiukat rajoitukset pitävät toiminnan käytännössä kannattamattomana ja henkilökunnan työllistämisen lähes mahdottomana.

Huoli ravintoloiden toimintaedellytysten kannalta järkevien päätösten syntymisestä kasvoi entisestään, kun työ- ja elinkeinoministeriö siirsi lain valmistelun sosiaali- ja terveysministeriölle, joka painottaa päätöksissään alkoholin aiheuttamien mahdollisten haittojen näkökulmaa.

Ravintoloitsijat vetosivat Viiden Tähden, Koski Syvärin ja Kobra Agencyn käynnistämässä #Luottamus23-kampanjassa holhouksen poistamiseen. Kampanjan motto pureutuu olennaiseen: olemme luottamuksen arvoisia.

Ongelmat eivät rajoitu pelkästään Suomen sisälle. Jos alalla oli jo ennen koronaviruspandemian aiheuttamaa kriisiä osaajapula, nyt kuilu vain kasvaa entisestään. Globaalisti on käynnistymässä verinen kilpailu kovatasoisten ravintoloitsijoiden ja ammattilaisten siirtymisestä maihin ja alueille, joissa rajoituksia höllennetään ja luodaan edellytykset työn teolle. Sama ilmiö valtaa Suomen, kun poikkeustilanteesta irtaannutaan.

Sillä välin, kun virus pitää toiminnan jäissä tai väljähtyneenä, on hyvä hetki miettiä, miten voi petrata ammattitaitoaan ja lisätä luottamusta alaa kohtaan sitä kautta. Taitonsa voi pitää myös terässä kilpailutoimintaan osallistumalla. Elokuun alussa toimintansa käynnistävä Suomen Kokkimaajoukkue etsii parhaillaan edustajia maajoukkueeseen. Joukkueenjohtaja Tapio Laine on luvannut jutella ja tavata kesäkuun loppuun mennessä potentiaalisia ehdokkaita.

Nyt jos koska on hyvä hetki toimia. Viesti alan ahdingosta ja tahtotilasta vaikutuspiirillesi ja rakenna omalla toiminnallasi luottamusta sidosryhmiin. Varmista, että osaamisesi on iskussa, kun sinua toden teolla tarvitaan.

Voimia ja päättäväistä mieltä!

 

Heli Koivuniemi

vastaava päätoimittaja

heli.koivuniemi@aromilehti.fi

PRO2021-ehdokkaiden etsintä alkoi nyt! Palkintosarjat esittelyssä sivuilla 49–81.