Ilmoitusvelvollisuuden vahvistuminen herätti julkisuudessa alkuvuodesta keskustelua.

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa on aiheellisesti ollut huolissaan siitä, että ilmoitusvelvollisuus lisää varsinkin pienten ravintoloiden taakkaa kohtuuttomasti. Ongelmana on se, että alkuperää koskeva tieto kulkee heikosti elintarvikeketjussa, eikä tiedon selvittäminen välttämättä ole yksinkertaista.

Toisaalta ilmoitusvelvollisuus voi minimoida maineriskiä, koska salissa työskentelevän henkilöstön ei tarvitse jatkossa hektisissä asiakaspalvelutilanteissa selvitellä alkuperätietoja.

Aromin saamien tietojen mukaan alkuperätietojen paikkansapitävyys erikseen kysyttäessä on ollut tähän mennessä hyvin kirjavaa. Pääsääntöisesti alkuperä on selvitetty pyydettäessä, mutta on tapauksia, joissa vastaukseksi on annettu virheellistä tietoa. Tahattomasti tai tahallisesti.

Perustuipa vastaus inhimilliseen virheeseen tai tietoiseen välinpitämättömyyteen, siitä mahdollisesti syntyneen julkisuusvyyhdin selvittely vasta työlästä on.

Läpinäkyvyys vahvistaa uskottavuutta. Ratkaisuja alkuperän jäljitettävyyteen on maailmalla jo olemassa. Lohkoketjuteknolo­gialla toteutetuilla järjestelmillä raaka-aineen alkuperä kasvatusolosuhteineen onnistutaan selvittämään hetkessä. Teknologian käytön on arvioitu olevan paitsi kuluttajien myös tuottajien etu. Sen avulla on mahdollista estää maailmalla yleistyvien ruokaväärennösten leviäminen. Eri puolilla olevat toimijat voivat yhdessä tuottaa ja ylläpitää tietokantoja hajautetusti, jolloin erilaisista välikäsistä ja puolueettomista varmistajista päästään eroon.

On ymmärrettävää, että lihan alkuperän kertominen aiheuttaa hämminkiä myös markkinointimielessä. Se, miten valitun lihan alkuperä lopulta vaikuttaa maineeseen ja myyntiin, jää nähtäväksi. Toisaalta, jos alkuperää voi korostaa, miksei sitä tekisi.

Samaan aikaan kun huomio kiinnittyy Suomessa ilmoitusvelvollisuuteen, tanskalaiset käyttävät suomalaista alkuperää taitavasti markkinoinnissaan ja voittavat suomalaistaustaisella lihalla jopa MM-titteleitä. Onhan se täältä kotoisin.

Heli Koivuniemi

vastaava päätoimittaja

heli.koivuniemi@aromilehti.fi