– Suomessa ja Helsingissä on rikas ravintolakulttuuri, ja on hauska näyttää kaupunkia sekä kertoa tarinamme sommelierin näkökulmasta, Taneli Lehtonen sanoo.

Taneli Lehtonen on sommelier helsinkiläisravintola Murussa ja Suomen sommelier-mestaruuden moninkertainen voittaja.

Star Wine List on opas, joka johdattaa viininystävät huippuviinibaareihin ja -ravintoloihin. Se perustettiin Tukholmassa vuonna 2017 ja toimii nyt useissa kansainvälisissä kaupungeissa kuten Lontoossa, Pariisissa ja New Yorkissa.

– Olemme innoissamme, että Suomesta tulee yhdeksäs maa Star Wine Listin viinin maailmankartalla. Ja vielä innostuneempia, että saimme todellista sisäpiirin opastusta suomalaiselta sommelier-mestarilta Taneli Lehtoselta, sanoo Krister Bengtsson, Star Wine Listin perustaja ja julkaisija.

Alkuvaiheessa Star Wine List opastaa viininystävät 15 viinibaariin ja -ravintolaan Helsingissä – aina Vin Vinin kaltaisista viinibaareista Savoyn tapaisiin fine dining -klassikoihin.

Monet oppaan ravintoloiden ja baarien viinilistoista löytyvät osoitteesta starwinelist.com. Sivustolta voi myös etsiä tiettyjä viinejä ja katsoa, millä listoilla niitä on.